loader
Foto

„Et in Catara ego-Qatar”

Echipa „Cap compas” a ajuns în Golful Arabic şi ne împărtăşeşte câteva impresii de călătorie, într-un nou episod intitulat Et in Catara ego (si eu am fost în Qatar), sâmbătă, 24 martie, la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 15.00.

 

Cap Compas

Ţinutul Catarei, însemnat cu acest nume de astronomul şi geograful Claudius Ptolemeus, în urmă cu aproape 2 milenii, se recompune în Qatarul contemporan.

Qatarul contemporan şi-a obţinut independenţa în anul 1971. Casa emirilor Thani este considerată prin tradiţie familia conducătoare. Şeicul Jassim bin Mohammed Al Thani este fondatorul statului modern. În prezent, Qatarul este condus de şeicul Tamim bin Hamad Al Thani.

DOHA

Doha a fost fondat în 1820, în prelungirea localităţii Al Bidda. A fost declarat capitală în 1971. Ca nod comercial a beneficiat de o creştere economică impresionantă, fiind considerat o intersecţie vitală a Orientului Mijlociu.

Capitala Qatarului este un oraş dedicat educaţiei şi corelării realităţilor cu viziunea globală despre progres. În anul 2015, a fost recunoscut drept unul dintre cele 7 oraşe minuni ale lumii contemporane alături de Vigan, La Paz, Durban, Havana, Beirut şi Kuala Lumpur.

(w882) Cap compas

Cel mai vechi document despre Al Bidda datează din 1681. Însemnările au fost găsite în biblioteca unei mănăstiri Carmelite. Prima hartă a peninsulei care se înfige îndrăzneţ în apele Golfului Persic a fost realizată de un explorator german, în 1765, care numea acest spaţiu Guttur.

(w882) Cap compas

PEARL QATAR

Cartierul sau mai bine zis insula de cartiere numite Perla Qatarului este un spaţiu artificial de aproape 4 milioane de metri pătraţi. A fost ales numele Perla datorită faptului că edificiile au fost ridicate în una dintre cele mai renumite zone dedicate pescuirii perlelor.

(w882) Cap compas

Pentru confortul oaspeţilor a fost contruită cea mai mare staţie de aer condiţionat din lume. În termeni moderni Perla Qatarului exprimă un principiu de dezvoltare durabilă, un ecosistem subtil între natură şi urbanizare, un spaţiu cu o capacitate uimitoare de a adapta morfologii şi tipologii arhitecturale.

(w882) Cap compas

KATARA VILAGE

La doar câţiva kilometrii de Perla Qatarului, precum o graniţă între confortul zămislit de insulă şi tumultul cotidianului lumii afacerilor necontenite, se află Katara. Amfiteatrul este bijuteria coroanei în cadrul satului cultural Katara, cum este cunoscut acest loc. Conceptul de teatru clasic grecesc se îmbină arhitectural cu trăsături specific islamice. Aici încap 5000 de spectatori.

(w882) Cap compas

Ansamblul amfiteatrului acoperă 3.275 mp şi a fost terminat în 2008, fiind destinat unor evenimente de anvergură mondială. Spectaculara ceremonie a inaugurării a fost concepută de Vangelis cu participarea unor nume precum Angela Gheorghiu, Roberto Alagna şi Jeremy Irons.

Islamul este definitoriu pentru identitatea spirituală a qatarezilor. Într-un asemenea loc, lăcaşul de cult cunoscut sub numele de Moscheea de Aur devine un prag spre înţelegerea realităţilor arabe musulmane.

(w882) Cap compas

SOUK WAKIF

Soukul are o notă de originalitate alăturând magazine şi produse cu locuri de relaxare, restaurant, hoteluri şi cafenele. Această zonă comercială are o vechime de o sută de ani. Locul este apreciat ca unul dintre puţinele spaţii din Doha care păstrează farmecul şi parfumul autentic ale comerţului arab, îmbinate cu valenţele arhitecturale şi cultural qatareze.

(w882) Cap compas

Bazarul a fost amenajat într-un loc în care beduinii se întâlneau odinioară pentru a face schimburi comerciale. Străzile largi şi piaţetele se intersectează cu alei înguste continuate cu pasaje umbrite şi răcoroase.

AL SHAQAB

Departe de zarva bazarului, într-un soi de linişte ancestral, zidiri vechi şi pasiuni beduine te întâmpină la vechile grajduri de cai de la AL Shaqab.

În 1992, şeicul Hamad Bin Khalifa Al Thani punea bazele unui proiect care a devenit realitate cu notorietate mondială. Creşterea şi selecţia cailor pur sânge arab, corelate cu valenţele educaţionale şi sportive, au făcut ca herghelia să fie un omagiu adus cailor cu pur sânge arab şi tradiţiei ecvestre din Qatar.

(w882) Cap compas

Aici se înmulţesc caii şi sunt antrenaţi. Centrul a avut trei cai campioni mondiali. Din 2006 este un reper în materie de standarde legate de pedigree-ul cailor pur sange pentru întreaga lume.

(w882) Cap compas

Popularitatea locului este în creştere şi sunt dezvoltate permanent programe care sunt destinate şi turiştilor.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2