E vremea ta! Află online noutăți despre climă | VIDEO
luni, 06 aprilie 2020
Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu vă aduc în fiecare zi, pe Facebook, YouTube și tvr.ro, cele mai noi informaţii despre vreme şi climă. E vremea ta! - acum online.

Luni, 6 aprilie, Ucraina a semnalat o creștere a radioactivității din cauza unui incendiu de pădure izbucnit ieri în zona de excluziune care înconjoară centrala nucleara de la Cernobîl. "Sunt vești proaste: radioactivitatea este superioară celei normale în centrul incendiului", a scris pe Facebook Igor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică. Firsov a postat și o înregistrare video care arată un contor Geiger care afișa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât cel normal. Flăcările au cuprins peste 100 de hectare din pădurea situată în jurul centralei, la o sută km nord de capitala Kiev. Două avioane, un elicopter și o sută de pompieri sunt mobilizați pentru a lupta împotriva incendiului.

Peste 25.000 de oameni au semnat o petiție online în care se solicită suspendarea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență. Ministrul mediului, Costel Alexe a anunțat că săptămâna aceasta vor avea loc mai multe discuții cu reprezentanți ai Romsilva și ai direcțiilor silvice, urmând să se anunțe ce decizie va lua ca răspuns la petiție. El a reamintit și că a fost emis un ordin prin care Ministerul Mediului va retrage certificatul de atestare al firmelor care au tăiat ilegal pădurile din țară.

Statul acasă ne-a obligat pe mulți dintre noi să renunțăm la antrenamentele și exercițiile fizice pe care le făceam.  Andrei Bărbulescu a stat de vorba cu antrenorul de fitness Adrian Dumitrașcu, care ne oferă în continuare câteva sfaturi și exemple de exerciții fizice pe care le putem face acasă.

Vremea se încălzește în următoarele zile. Soare și vreme bună în întreaga țară de mâine. În București  vor fi 18 grade și poimâine 19 grade. Joi, temperaturile vor urca peste valorile normale ale perioadei. Detalii în emisiunea on line "E vremea ta!”

Marți, 7 aprilie e vremea să aflăm cele mai noi informații despre vreme, climă și planeta noastră! Le aflați urmărind emisiunea online ”E vremea ta!”.  Vom vorbi despre schimbări climatice, fenomene meteorologice și astronomice, dar și despre vremea care ne așteaptă.

7 aprilie este ziua mondială a sănătății. Pe care o marcăm în contextul în care numărul persoanelor infectate cu SARS-COV 2 a depășit 1 milion 200 la nivel global, iar sistemele medicale se află sub o presiune maximă.

Revenind la vreme, ciclonul tropical Harold s-a intensificat rapid în deplasarea către insulele Vanuatu transformându-se într-un „sistem tropical monstru”, de categorie 5. (imagini) Vântul a depășit 250 de km pe oră, iar deplasarea lentă a ciclonului produce inundații și pagube semnificative. Imaginile din satelit sunt remarcabile, se poate vedea ochiul foarte mare al ciclonului.

Ultimele estimări ale oamenilor de știință arată o scădere de 5 la sută a emisiilor de dioxid de carbon în acest an, ca urmare a restricțiilor de activitate impuse de pandemie. Este o veste bună, însă oamenii de știință avertizează că fără schimbări majore, procesul va fi reversibil odată cu  revenirea la activitatea normală.

În această noapte, vom vedea Luna în toată splendoarea ei pe „cerul lunii aprilie”.

Mai adaug doar că Luna va răsări spre dimineață la ora 5 și 36 de minute. Iar pasionații de astronomie mai au un motiv să privească cerul în zilele următoare... Aflați despre ce este vorba în emisiunea online „ E Vremea ta!”. ​

Iată câteva subiecte din ediția de miercuri, 8 aprilie:

Mai multe capre sălbatice au invadat străzile din Llandudno, un oraș turistic din Țara Galilor, după decretarea stării de urgență din cauza pandemiei – un fenomen neobișnuit, pentru că ele își părăsesc teritoriul doar în iernile foarte geroase. Animalele au avut parte de "un festin nocturn", s-au hrănit cu gardurile vii din oraș și nimeni nu le-a putut goni din cauza izolării la domiciliu. Mai mult, ele au fost chiar asistate de o patrulă a Poliției. "Îmi pare rău dacă acele capre au fost arestate. Însă ele erau foarte obraznice. De asemenea, nu sunt sigur că respectau regula distanței de doi metri între ele”, scria cu umor un reporter galez, pe Twitter. Laboratoarele Facultății de Medicină din București au devenit ateliere pentru producerea a aproximativ 1.000 de viziere în fiecare zi. În proiect sunt implicați studenții mediciniști și politehniști care folosesc 55 de imprimante 3D. Dispozitivele sunt alcătuite din două piese separate, ramă și ecran protector, asamblate manual. Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturilor potențial contaminate cu COVID-19. Peste 5.000 de viziere au fost deja donate unităților medicale din Capitală.

Și o veste mai puțin bună pentru locuitorii Capitalei: Platforma aerlive.ro arăta astăzi la ora 7:00, un nivel „foarte ridicat” de poluare în zona nord-vestică a capitalei. La ora 10.00 , indicele calității aerului se menținea ridicat în zona Expoziției. Garda de Mediu a precizat că  avem un incendiu de vegetație în zona Periș, din județul Ilfov, unde ard mocnit bazinele de acumulare ale unei fostei ferme de porci. Suprafața care arde este de aproximativ 30.000 de metri pătrați. Având în vedere faptul că viteza vântului a fost sub  20 km/h, ANM apreciază că evoluția norului de fum va fi relativ staționară , apoi se va deplasa lent spre vest, sud-vest.

Vreme frumoasă și caldă în țară în următoarele zile. Temperaturile continuă să crească, depășind chiar normalul perioadei. În București cald, cer senin și temperaturi care urcă până la 24,25 de grade.

Pe 9 aprilie serbăm ziua limbii finlandeze. Pentru 92% din populația Finlandei limba maternă este finlandeza. 5.5% au drept limbă maternă suedeza, în timp ce restul vorbesc sami.

Tot astăzi am vorbit despre animalele care s-au îmbolnăvit până acum de COVID-19. Încă de la apariția COVID-19 s-a pus problema dacă acest virus poate fi transmis de la animale la oameni și invers, mai ales că mulți posedă animale de companie. La ce concluzii s-a ajuns și care sunt situațiile din teren întâlnite în țările afectate de noul virus?

Meteodicționarul v-a supus atenției fenomenul de ploi roșii.

S-au întors berzele în România, la cuiburile lor. Sunt două cuiburi monitorizate: unul în județul Mureș și altul în județul Cluj.

Am vorbit și despre scăderea dramatică a veniturilor obținute din turism, generate de pandemia de coronavirus; cum este afectată Thailanda?

Am aflat cum a dispărut cea mai mare cascadă din Ecuador. În pământ s-a creat o groapă mare care pur și simplu a înghițit apa, cursul acesteia fiind acum deviat prin subteran.

La finalul emisiuni au fost transmise datele despre vreme.

Vineri, 10 aprilie, după o zi cu peste 25 de grade în Muntenia, meteorologii anunță un weekend însorit și cald. Din păcate nu ne putem bucura din plin de vreme în condițiile în starea de urgență s-a prelungit încă o luna,  Efectele virusului sunt resimțite peste tot în lume, iar turismul este printre cele mai afectate sectoare. Despre toată această situație, despre ce măsuri iau agențiile de turism pentru cei care nu vor să își reprogrameze vacanțele, ne-a spus Cristi Pitulice, consultantul nostru în turism.

​Revenind la vreme, zilele trecute mulți dintre noi am crezut ca o noua tornada s-a format în țara noastră. Dar în cazul de față a fost vorba despre un vârtej de foc, un fenomen meteorologic specific zilelor calde și însorite, care ridică praful și îl învârte. Se formează mai ales primăvara, atunci când solul fără vegetație se încinge la soare. Fenomenul este mai frecvent în zonele aride, iar la noi în țară, mai ales in Bărăgan.

Mâine vremea se răcește ușor față de ziua de azi, cu o maxima de 20 de grade în București. Cerul va fi parțial noros. Duminica Floriilor, 20 de grade, iar cerul va fi mai mult senin. Daca doriți să știți mai multe despre vremea în tară, aflați din emisiunea online" E vremea ta!".

Sâmbătă, 11 aprilie, am vorbit despre prognoza pentru Săptămâna Mare împreună cu meteorologul Mihai Hustiu. Duminică vremea va fi predominant frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării. Și începutul săptămânii viitoare va fi bun sub aspectul vremii, dar de miercuri temperaturile scad și vin ploile.

Vulcanul Anak Krakatau din Indonezia a erupt în noaptea de vineri spre sâmbătă, aruncând cenușă și lavă la 500 de metri în aer, transmite DPA, citată de Agerpres. Nivelul de alertă la acest vulcan, situat între insulele Java și Sumatra, a rămas la trei, cel mai înalt nivel, a adăugat Centrul pentru Vulcanologie și Atenuare a Riscurilor Geologice.
Erupția vulcanului Anak Krakatau din decembrie 2018 a provocat un tsunami care a ucis peste 430 de oameni și a rănit câteva mii. Vulcanul a pierdut atunci două treimi din înălțime și până la trei sferturi din volum. Insula Anak Krakatau a fost creată după erupția legendară a vulcanului Krakatau, în august 1883. Erupția a fost atât de violentă încât insula vulcanică  s-a scufundat pur si simplu  în mare. Peste 35.000 de oameni și-au pierdut viața atunci.

Mulțumim ca ne-ați urmărit! La mulți ani celor care mâine se sărbătoresc de Florii!

Duminică, 12 aprilie

Duminica Floriilor  am sărbătorit-o cu 20 de grade și cer cerul senin.

Daca doriți să știți mai multe despre vremea în țară, aflați din emisiunea online" E vremea ta!"

Echipa emisiunii: Camelia Boștină și Raluca Brumariu (producători), realizatori: Laurențiu Mandu (luni), Cristina Dănilă (marți), Adrian Băniță (miercuri), Mirela Goldic (joi), Andrei Bărbulescu (vineri), Cătălin Heson (duminică), (sâmbătă – echipa emisiunii); prezentatori: Cristina Soare și Andrei Bărbulescu.

 

 

 

 

 

 

 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * Maghiara de pe doi * Videoteca de aur -In memoriam Hervay Gizella Redactor: Szilágyi Ildikó Videoteca de aur -In memoriam Szilágyi Domokos Redactor: Kacsó Sándor Muzică clasică Redactor: Jakabffy Tamás Producător: Kacsó Edith
 • 13:30
  Povestea vinde
  Realizatori: Irina Szazs și Ana Maria Onisei Producător: Aziza Bodea Micu
 • 14:30
  Documentar 360°
  Caii sălbatici din Delta Dunării Premieră (Danube bleu et chevaux sauvages, Franţa-Germania, 2009) Realizator: Dan Curean În Delta Dunării, un crescător încearcă să salveze caii sălbatici socotiţi o ameninţare pentru ecosisteme. Despre partea românească a Deltei Dunării se spune că este unul dintre ultimele paradisuri ale naturii. De pildă, aici îşi are adăpostul cea mai mare colonie de pelicani din Europa. În cursul ultimilor 25 de ani, aceste zone s-au populat cu cai sălbăticiţi. Ecologiştii au pornit o campanie împotriva creşterii necontrolate a efectivului cailor, fiindcă ameninţă echilibrul natural al deltei. Redactor: Adriana Vulpe
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Sezon Nou Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Sezon Nou Spaniolă Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  Sezon Nou TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Pădurile Bucovinei ascund o comoară de neprețuit pentru gurmanzi, astfel că alături de Cosmo și Zechi, câini de trufe, pornim la vânătoare. Stăpânul lor, Mihai, ne împărtășește câteva dintre secretele trufăritului, iar apoi ne convinge că aceste delicatese apreciate de gastronomi pentru aroma lor specială pot înnobila orice preparat, de la ciulama și până la balmoș. Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator si realizator Raluca Chirila Aftene Producător: Vasile Arhire Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Invitaţi: Narcisa Suciu, Andreea Ilie-mezzosoprana ONB Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache. Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Comisarul Rex: aventuri la Viena Premieră
  Serial * Comisarul Rex: aventuri la Viena Premieră (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004) *Episodul 106 Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill *Serial poliţist . Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă! Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan, Bogdan Stănescu, Adriana Vulpe
 • 20:00
  Suspectă de crimă
  Film* Suspectă de crimă (ACCUSED AT 17-SUA, 2009) Regia: Doug Campbell Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery Thriller. Aflând că iubitul ei se întâlneşte pe ascuns cu Dory, o altă fată din liceu, Bianca Madler pune la cale un plan de răzbunare împotriva rivalei. Împreună cu două prietene, adolescenta o atrage pe Dory într-o zonă izolată de la marginea oraşului şi o abandonează acolo, lasând-o să se întoarcă acasă singură, pe întuneric. Însă Dory nu apare la şcoală a doua zi şi, în scurt timp, poliţia o găseşte ucisă. Din autoare a unei răzbunări răutăcioase, dar nevinovate, Bianca se trezeşte suspectă de crimă, fără niciun sprijin în afară de mama ei, care luptă să descopere adevărul. Redactor: Anca Radu
 • 21:55
  FILLER
  din mapa de rezervă ( Călătorie-în funcţie de sezon, Discover şi Secolul 22)
 • 22:00
  Istorii de bun gust
  *Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2 în fiecare joi începând cu ora 22.00, abordează, în prima sa ediție, subiectul celei mai mari tragedii maritime din România-aceea a navei Independența, propunând, totodată, telespectatorilor o discuție despre conviețuirea interetnică asezonată cu bucate pregătite la malul mării... Realizator: Camelia Moise Producător: Aziza Bodea Micu
 • 23:00
  La răsărit de eden
  Serial* La răsărit de Eden (EAST OF EDEN-SUA, 1981) *Episodul 4 Regia: Harvey Hart Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh *Două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour) *Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie Dramă, ecranizare a romanului omonim de John Steinbeck. Povestea biblică a fraţilor Cain şi Abel se repetă de-a lungul a două generaţii din familia Trask, între sfârşitul Războiului Civil American şi Primul Război Mondial. Idealistul Adam şi rebelul Charles moştenesc ferma tatălui lor şi încearcă s-o administreze împreună, în ciuda neînţelegerilor care sapă o prăpastie între ei. Apariţia în vieţile lor a lui Cathy Ames, o femeie superbă, manipulatoare şi capabilă de fapte cumplite, marchează destinele celor doi fraţi Trask. Adam şi Charles, şi apoi descendenţii lor, Aron şi Caleb, par victimele unui lung şir de alegeri greşite şi ale neputinţei de a distinge între bine şi rău. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Lumini
  ţ a de la miezul nopţii Sezon Nou Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Suspectă de crimă
  Film * Suspectă de crimă (ACCUSED AT 17-SUA, 2009) Regia: Doug Campbell Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery Thriller. Redactor: Anca Radu
 • 02:40
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:20
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:35
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Spaniolă Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  La răsărit de eden
  Serial *(EAST OF EDEN-SUA, 1981) *Episodul 4 Regia: Harvey Hart Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh *Două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour) *Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie Dramă, ecranizare a romanului omonim de John Steinbeck. Redactor: Corina Feleagă