loader
Foto

Dumitru Prunariu, invitat special în noul sezon „Mic dejun cu un campion” | VIDEO

Sâmbătă, 20 martie, de la ora 10:00, alături de echipa sa, Daniela Zeca Buzura s-a aflat în grădina secretă de la Librăriile Cărtureşti – Verona pentru a da startul celui de-al treisprezecelea sezon al emisiunii „Mic dejun cu un campion” de la TVR 2.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Daniela Zeca Buzura continuă seria întâlnirilor cu prietenii mai vechi sau mai noi.

„Credem cu tărie că este un număr norocos, cu toate superstiţiile care l-au secondat de-a lungul istoriei. Şi o să dovedim că astrele sunt de partea noastră, pentru că v-am pregătit întâlniri cu oameni frumoşi şi deştepţi, cu vieţi de legendă ce vă vor stârni, fără îndoială, interesul”, este convingerea echipei „Mic dejun cu un campion”.

Invitatul primei ediții este special: Dumitru Prunariu - dr. inginer, general - locotenent (ret.), primul cosmonaut român, diplomat, reprezentantul României în foruri internaţionale privind spaţiul cosmic.

 

În urmă cu 40 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul, dar şi singurul până acum, astronaut din România care călătorea în spaţiul cosmic la bordul navetei sovietice Soiuz 40, alături de Leonid Popov. „Măreția și unitatea desăvârșită a Pământului văzut de sus m-au învățat să fac binele”, mărturisește Dumitru Prunariu.

(w882)

O pagină consistentă de pe Wikipedia este dedicată invitatului de sâmbătă, 20 martie, de la „Mic Dejun cu un Campion”,care a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Dincolo de aceste date s-a consumat o viaţă, pe care mulţi alţi împătimiţi ai zborului şi-ar fi dorit-o. Dar sorţii s-au oprit doar asupra lui. „Privind la fotografiile tinereţii nu se poate să nu fii impresionat de bucuria nemăsurată a privirii. S-a păstrat peste ani, la fel de sinceră şi adâncă, aşa încât conversaţia cu Dumitru Prunariu n-a avut nevoie de prea multe introduceri”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul „Mic dejun cu un campion”.

Este mişcătoare amintirea inegalabilului poet, Nichita Stănescu: „Dumitru Prunariu este aproape un copil, frumos ca însăși tinerețea, curat cum este carnea unui măr. A venit deunăzi să mă vadă, când zăceam bolnav la pat și am rămas surprins să văd cum un erou național poate fi atât de gingaș, atât de modest, de cordial și savant totodată. Nu știu cum or fi eroii altor țări în genere, dar ai noștri, fie cei din timp de război, fie cei din timp de pace, au ceva de Făt-Frumos în ei. Mă uitam cu ochii în ochii lui Prunariu și aproape nu realizam că ochii ăștia ai lui au văzut Pământul dinafară”. (Nichita Stănescu, 1982 / Sursa: stiintasitehnica.com).

(w882)

’’Continuăm demersul nostru de susţinere şi reflectare a scenei culturale, prezentând în fiecare ediţie câte un artist reprezentativ din sfera artelor vizuale româneşti. Cu o arie a galeriilor profesioniste din ce în ce mai restrânsă, dar şi cu o plajă mult mai extinsă a spaţiilor alternative, într-o perioadă care nu şi-a arătat încă, în adevărata ei dimensiune, repercursiunile acestui ultim an trăit în recluziune forţată, sperăm ca demersul nostru să fie perceput ca unul de solidaritate necondiţionată între oamenii de cultură ai României. Recomandările de titluri, selectate de pe rafturile Librăriei Cărtureşti, de un profesionist precum scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura, sperăm să vă aducă nu numai un bun răgaz de lectură – pentru că, iată, de un an încoace, avem timp – ci şi îndemnul de a cumpăra volume care vă interesează şi de a frecventa, pe cât posibil, librăriile care se zbat să rămână pe piaţă. Vă aşteptăm alături de noi, în spaţiul romantic al grădinii fermecate de la Librăriile Cărtureşti de pe strada Arthur Verona pentru a petrece împreună câteva momente cu adevărat reconfortante’’ – Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii.

Portret de artist: ZAMFIR DUMITRESCU (1947 - 2021), pictor, profesor universitar, deputat în Parlamentul României (2004 - 2008)

Sâmbătă, la Mic Dejun cu un Campion, aducem un omagiu pictorului şi profesorului Zamfir Dumitrescu, recent dispărut dintre noi. Student al lui Corneliu Baba, Zamfir Dumitrescu era un mare admirator al artei şi personalităţilor Renaşterii italiene, ceea ce l-a influenţat în picturile şi desenele sale. De altfel, el este autorul unor impresionante volume dedicate ştiinţei perspectivei, o materie complexă şi fascinantă pe care a predat-o la Universitatea de Arte din Bucureşti de-a lungul întregii sale cariere de profesor.

Alături de alte nume titrate ale generației de aur care a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București precum Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Wanda Mihuleac, Mihai Buculei, Bata Marianov, încă din perioada studenţiei, Zamfir Dumitrescu a devenit unul dintre cei mai apreciați artiști români contemporani, pentru care pictura a fost un mod de a explora și a înțelege lumea.

Câteva aprecieri din partea maestrului Corneliu Baba sunt revelatoare: “…Zamfir Dumitrescu a dovedit o disciplină riguroasă în muncă, lucru care l-a ajutat de fiecare dată să ducă cu succes la capăt ceea ce şi-a propus… Bagajul său intelectual, sensibilitatea, intuiţia artistică, fantezia creatoare, toate aceste calităţi ce îl ajută să-şi contureze personalitatea artistică sunt completate de o tenacitate impresionantă, un tact interesant de urmărit şi de luat ca exemplu, un grad mare de luciditate în ceea ce vrea să realizeze având, în acelaşi timp, clar şi imaginea complexă a drumului ce are de parcurs şi a scopului final…” (1970).

(w882)

Deși a expus mult, în România și peste tot în lume, a înființat o importantă galerie de artă, a fost profesor pentru multe generații de studenți, a scris și a publicat volume care rămân un reper pentru știința perspectivei (lucrarea sa, ’’Ars Perpectivae’’ a primit Premiul Academiei Române în 2002), adevărata sa menire a rămas atelierul. Iată o mărturisire de credință pe care am descoperit-o în presa anilor 1970: “Formaţia mea artistică se întemeiază pe învăţămintele celor vechi… ţin la mare preţ armonia culorilor, sonoritatea nuanţelor, caracterul muzical al picturii în ulei… ‘Fereasta lui Alberti’, odată deschisă, a supus pictura secolelor următoare unui neîncetat balans între cele două esenţe definitorii ale sale: realitatea naturii, a lumii tridimensionale şi realitatea imaginii bidimensionale. Pictura poate sugera iluzia spaţiului, ca o prelungire a realităţii fizice; ea rămâne totuşi o suprafaţă plană, marcată de datele specifice ale panoului cu două dimensiuni. A opta pentru una din aceste variante, este în fond, o problemă mai mult sau mai puţin nuanţată, de perspectivă, o ştiinţă (sau o artă?) atât de bine cunoscută, încât, neglijăm să ne mai ocupam de ea” – Zamfir Dumitrescu

În anul 2002, pentru întreaga activitate, preşedintele României i-a acordat Ordinul Național ’’Pentru merit’’ în grad de cavaler.

RECOMANDAREA DE LECTURĂ: În spiritul întâmplărilor evocate de Dumitru Prunariu despre anii 1980 ai României, când o generaţie ce-şi revendică astăzi maturitatea, era abia la începuturile experienţelor de viaţă propunem astăzi spre lectură un titlu provocator: ’’Toţi copiii librăresei’’ de Veronica D. Niculescu. Un roman apărut în Colecţia ’’EGO. Proză’’ în 2020, la editura Polirom. ’’Un cântec al însingurării şi al dragostei ce poate fi aducătoare de moarte, din vremurile trăite de cei care au fost tineri în anii ’80. Un cântec pe al cărui fundal este etalat un întreg evantai de poveşti cu copii’’ (sursa: Editura Polirom).

(w882)

’’Se cuvine să reînnoim mulţumirile noastre, gazdelor din fiecare sâmbătă de la Librăriile Cărtureşti – Cafè Verona care, dincolo de dificultăţile acestui an, au făcut tot posibilul ca filmările să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Ne simţim, cu adevărat, ca acasă. La fel şi invitaţii noştri, atraşi de acest loc central din Bucureşti ce şi-a căpătat un renume cultural de invidiat. Colegii de la librărie, cei de la cafenea, întreg colectivul chiar şi publicul care intră să se bucure de un răgaz la o cafea bună, este, săptămână de săptămână, alături de un proiect al Televizunii Române ce se bucură de un binemeritat succes. Mulţumim, în egală măsură, Yokko Fashion pentru ţinutele moderne, în culori şi croieli adecvate personalităţii Danielei Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii şi artiştilor plastici care, prin lucrările lor, înfrumuseţează spaţiul de filmare’’ - Ileana Ploscaru Panait.

Difuzare TVR2:           sâmbătă, 20 martie 2021, ora 10:00
Reluare TVR2:                   marţi, 23 martie 2021, ora 5:00       
Difuzare TVR3:    duminică, 21 martie 2021, ora 7:55 
Difuzare TVRI:          sâmbătă, 19 martie 2021, ora 9:00           
Difuzare TVRM:          sâmbătă, 20 martie 2021, ora 10:00

2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)

2:45 Planuri diabolice (R)

Film * Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2