Într-un nou reportaj-documentar, Toma Roman Jr şi „Misterele istoriei” ne-a prezentat povestea din spatele uneia dintre cele mai temute închisori din Bucureşti: Malmaison. De la ora 12:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Fosta închisoare Malmaison a devenit în anii 1960 ICECHIM, Institut de Cercetări Chimice condus de Elena Ceaușescu. Salariații institutului au găsit calea spre beciul clădirii betonată și întărită cu șine de tramvai. Chiar și așa, calea spre beci a fost păzită până în 1989 de subofițeri de miliție, iar când trebuiau schimbate țevi subterane de apă, era chemată o echipă de instalatori de la Ministerul de Interne.
Există două ipoteze. Ori că în beci există o groapă comună (conform AFDPR, la Malmaison au dispărut fără urmă, în anii ’50, câteva zeci de deținuți politici) ori e un tunel secret care face legătura cu Palatul Cotroceni.
„În secolul al XIX-lea, în locaţia cu pricina funcţiona principala cazarmă a trupelor de cavalerie menite să apere Bucureştiul. Denumirea de Malmaison provine, după toate probabilităţile, din timpul lui Cuza, când domnitorul a botezat aşa zona după un domeniu favorit al nefericitului împărat francez Napoleon al III-lea. Francezul care se proclamase din preşedinte împărat a fost unul dintre susţinătorii externi activi ai lui Alexandru Ioan Cuza (amândoi erau masoni) şi domnitorul «Unirii mici» a vrut să-l flateze botezând principala cazarmă a Capitalei după reşedinţa imperială. În timpul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea, la Malmaison s-au diversificat genurile unităţilor militare care îşi aveau sediul acolo”, spunea Toma Roman Jr., realizatorul seriei Misterele Istoriei, într-un articol pentru Jurnalul Naţional.
În primii ani ai regimului comunist, cazarma a fost transformată în închisoare de tranzit şi centru de anchetă al Securităţii. Printre victimele care au ajuns la Malmaison s-au numărat membrii cunoscutului Lot Tămădău – conducerea PNŢ. În 1958, la Malmaison a fost anchetat şi grupul Noica-Pillat.
***
Despre „Misterele istoriei”
Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.
Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric. Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.
„Sunt satisfăcut că pot să aduc în atenția publicului povestea unui Indiana Jones român, ajuns la senectute, să dezgrop o misiune secretă a Armatei Române în Angola, în anii 80 ai secolului trecut, să găsesc ultimele urme ale nemților dobrogeni, să încerc să dezleg misterul lui «Față neagră», un bogătaș ardelean care noaptea devenea tâlhar și multe altele”, adaugă realizatorul şi prezentatorul emisiunii.