loader
Foto

Galerie foto

Duminică descoperim misterul fostei închisori Malmaison

Într-un nou reportaj-documentar, Toma Roman Jr şi „Misterele istoriei” ne-a prezentat povestea din spatele uneia dintre cele mai temute închisori din Bucureşti: Malmaison. De la ora 12:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fosta închisoare Malmaison a devenit în anii 1960 ICECHIM, Institut de Cercetări Chimice condus de Elena Ceaușescu. Salariații institutului au găsit calea spre beciul clădirii betonată și întărită cu șine de tramvai. Chiar și așa, calea spre beci a fost păzită până în 1989 de subofițeri de miliție, iar când trebuiau schimbate țevi subterane de apă, era chemată o echipă de instalatori de la Ministerul de Interne.

Există două ipoteze. Ori că în beci există o groapă comună (conform AFDPR, la Malmaison au dispărut fără urmă, în anii ’50, câteva zeci de deținuți politici) ori e un tunel secret care face legătura cu Palatul Cotroceni.

„În secolul al XIX-lea, în locaţia cu pricina funcţiona principala cazarmă a trupelor de cavalerie menite să apere Bucureştiul. Denumirea de Malmaison provine, după toate probabilităţile, din timpul lui Cuza, când domnitorul a botezat aşa zona după un domeniu favorit al nefericitului împărat francez Napoleon al III-lea. Francezul care se proclamase din preşedinte împărat a fost unul dintre susţinătorii externi activi ai lui Alexandru Ioan Cuza (amândoi erau masoni) şi domnitorul «Unirii mici» a vrut să-l flateze botezând principala cazarmă a Capitalei după reşedinţa imperială. În timpul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea, la Malmaison s-au diversificat genurile unităţilor militare care îşi aveau sediul acolo”, spunea Toma Roman Jr., realizatorul seriei Misterele Istoriei, într-un articol pentru Jurnalul Naţional.

În primii ani ai regimului comunist, cazarma a fost transformată în închisoare de tranzit şi centru de anchetă al Securităţii. Printre victimele care au ajuns la Malmaison s-au numărat membrii cunoscutului Lot Tămădău – conducerea PNŢ.  În 1958, la Malmaison a fost anchetat şi grupul Noica-Pillat.

***

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

„Sunt satisfăcut că pot să aduc în atenția publicului povestea unui Indiana Jones român, ajuns la senectute, să dezgrop o misiune secretă a Armatei Române în Angola, în anii 80 ai secolului trecut, să  găsesc ultimele urme ale nemților dobrogeni, să încerc să dezleg misterul lui «Față neagră», un bogătaș ardelean care noaptea devenea tâlhar și multe altele”, adaugă realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 48

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2