Dinu Flămând: „Scriitorul este obligat să rămână un revoltat” | VIDEO
vineri, 04 decembrie 2020
„Am plecat din România când n-am mai găsit niciun motiv să mă stimez’’, spune invitatul Danielei Zeca-Buzura în ediția „Mic dejun cu un campion” de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 10:00.

Poet, eseist, traducător, diplomat, jurnalist şi comentator politic, Dinu Flămând trăieşte şi lucrează în Franţa şi în România.

Dinu Flămând a petrecut 20 de ani la microfonul Radio France International, dar rămâne ca literatura română să îi recupereze complet poezia, eseurile şi traducerile. Este mereu pe drum, tentând nu o dată soarta care, generoasă, i-a creat o multitudine de oportunităţi la care, în mod normal, nu s-ar fi gândit.

Dar numai cine nu riscă, nu câştigă, nu-i aşa? Este un principiu pe care Dinu Flămând l-a aplicat, atât vieţii sale personale, cât şi activităţii de scriitor şi traducător.

„Sunt oameni care recuperează valorile pe cont propriu. Suntem într-o perioadă în care profesionalismul celor educaţi este pus la îndoială dar, hazardul va aranja curând lucrurile şi curând va fi la modă să fii foarte competent’’ – remarcă invitatul de la Mic Dejun care s-a aventurat în viaţa sa cu o voluptate aproape sfidătoare.

(w640)

În 1970 finaliza cursurile Facultăţii de Filologie de la Cluj-Napoca, un oraş cu o bogată cultură şi tradiţie. Aici, încă din perioada studenţiei, alături de Ion Pop, Eugen Uricariu, Marian Papahagi, Ştefan Borbély şi alţi iluştri colegi, înfiinţează cenaclul literar şi revista’’Echinox’’ (publicaţia de cultură a studenților din Universitatea ’’Babeș-Bolyai’’, în variantă trilingvă: română, maghiară şi germană, primul număr – decembrie 1968, revista există şi astăzi în condiţiile în care multe alte publicaţii de cultură au dispărut, ceea ce dovedeşte că a fost şi este încă una dintre cele mai semnificative mişcări literare din România).

Debutează cu poezie în 1966 în paginile revistei „Tribuna’’ şi, de atunci continuă cu ritmicitate să publice nu numai versuri ci şi critică literară, traduceri şi reportaje în cele mai prestigioase publicaţii din toată ţara. Repartizat, după politica vremii, la Bucureşti, la Centrala Cărţii, intră repede în vizorul cenzorilor comunişti pentru caracterul său principial şi intransigent, cu o viziune şi o atitudine mult prea independente faţă de linia partidului în ceea ce priveşte cultura. Aşa se face că doar după un an de activitate, în 1971, era mutat disciplinar la editura Enciclopedică.

(w640)

A fost mereu un răzvrătit, statut pe care l-a şi cultivat tocmai pentru a se ţine departe de intruziunile cenzurii care îi perverteau poezia şi s-a axat pe comentarii literare şi traduceri. Până în 1987 trece prin redacţiile revistelor ’’Flacăra’’, ’’Viaţa studenţească’’ şi ’’Amfiteatru’’ unde îi lansează pe tinerii scriitori, astăzi valori certe ale literaturii române contemporane. Până la urmă este destituit după ce publicase patru poezii ale Anei Blandiana.

Următoarea oprire are loc în redacţia prestigioasei reviste ’’Secolul XX’’, unde activează până în februarie 1989 când reuşeşte să intreprindă o călătorie în interes de serviciu în Portugalia. Decide, cu orice preţ, să nu se mai întoarcă, deşi familia sa rămăsese în România într-o perioadă care avea să culmineze în scurt timp cu evenimentele dramatice din decembrie 1989. Obţine azil politic în Franţa unde începe să publice în presa franceză (’’Le Monde’’, ’’Liberation’’) şi să acorde interviuri referitoare la situaţia din ţară şi la dictatura ceauşistă. I se propune postul de corespondent radiofonic pentru Paris al BBC şi Europa Liberă. Colaborează şi la Radio France Internationale, unde a devenit, timp de peste douăzeci de ani, una dintre cele mai avizate voci ale presei internaţionale.

Oricine parcurge biografia sa, nu se poate să nu-şi pună întrebarea: Oare când o fi avut timpul fizic de a scrie atât de mult (aproape 20 de volume de poezie şi eseuri critice), de a traduce titluri reprezentative din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, de a călători în toată lumea, de a privi cu un ochi atent şi neiertător realităţile lumii contemporane şi de a le comenta ca jurnalist în presa scrisă sau la radio.

„Este un intelectual al lumii. Cu păreri pe care şi le susţine cu vehemenţă, uneori poate prea apăsat. Trăieşte şi lucrează în Franţa şi România. Călătoreşte mult, are o mulţime de prieteni, nu se sustrage niciunui proiect, niciunei noi aventuri. Le ia pe rând, trăind din plin, muncind titanic, cu disciplină şi consecvenţă. De altfel, pentru filmarea de la Cărtureşti a cărat un rucsac greu de cărţi, toate apărute în decursul ultimilor ani. Poezie şi multe traduceri. Dialogul a fost un ping-pong susţinut, profesionist şi jovial ca între doi scriitori care nu s-au mai văzut de ceva vreme dar care ştiu bine unul de altul. L-am invitat săptămâna ce a urmat tot aici, în grădina Cărtureşti-ului şi am înregistrat o selecţie de 10 poeme traduse de el din creaţia unei autoare pe care o venerează. A rămas să le difuzez în cadrul emisiunii ’’Poesis’’ de la TVR3. Este de părere că un poet recită altfel decât orice alt interpret, pentru că autorul sau traducătorul versurilor nu dramatizează, nu-şi apropie poezia prin instrumentul spectacolului ci al unei profunde înţelegeri şi accentuări a ideilor şi metaforelor poetice’’ – Ileana Ploscaru Panait, procătorul emisiunii.

(w640)

„Sfârşitul competenţei – Discreditarea experţilor şi campania împotriva cunoaşterii tradiţionale’’ de Tom Nichols este titlul care a suscitat o vie dezbatere în platou. Nu în contradictoriu, ci în completare. Din perspectiva celor doi scriitori şi jurnalişti cu experienţă, acestă carte este revelatoare pentru statutul nu numai al intelectualilor ci şi al societăţii în genere. Sunt fenomene care generează mutaţii mult prea rapide şi care nu lasă loc sedimentării. Noile tehnologii, internetul, vectorii de comunicare prin reţelele sociale, caracterul din ce în ce mai pronunţat de divertisment al mass-mediei impun noi comportamente care, ’’în loc sa formeze un public educat, diseminarea tot mai democratica a informatiilor face ca o armată de cetăţeni furioşi şi prost informaţi să nege realizările intelectuale, iar în acest context înseşi instituţiile democratice riscă să devină victimele populismului sau ale tehnocraţiei’’. (citat: sursa Polirom)

„În momentul în care tratăm cultura ca pe o marfă din supermarket, scriitorul este obligat să rămână un revoltat” – spune Dinu Flămând. Subscriem părerii sale şi vă invităm să-i fiţi aproape la întâlnirea de la Grădina Cărtureşti - Verona alături de Daniela Zeca Buzura.

Portret de artist: GHEORGHE I. ANGHEL

Deşi este absolvent al Şcolii Militare de Marină, destinul pictorului şi profesorului Gheorghe I. Anghel s-a îndreptat spre pictură. Originar din Grecia, arta sa poartă amprenta vestigiilor antice, o încărcătură subtilă cu miturile şi legendele vechilor civilizaţii, cultivată prin călătorii iniţiatice, semne ale cunoaşterii.

„Aceste imagini mi-au trezit un dor de ducă, poate chiar de aventură, ce mai târziu au făcut din mine un călător. La şcoală nu mi-a plăcut şi, ca să nu mă plictisesc, mâzgăleam tot felul de semne pe tăbliţa neagră cu un fel de creion care lăsa urme albicioase. Primele victime ale jocului meu de-a desenul au fost fotografiile familiei; pe spatele lor, cu înverşunare, făceam semne pe care mi le închipuiam oameni şi animale’’– mărturisea artistul în ’’Confesiunile’’ sale.

S-a îndrăgostit de pictură şi a terminat cursurile Institutului de Arte Plastice din Bucureşti la clasa lui Catul Bogdan. Expoziţii în Italia, SUA, Germania, Polonia, Brazilia, Franţa. Premiat, în 2006 cu Premiul ’’Breauté’’ al Academiei Franceze.

„Poezia și seninătatea de gând a lui Anghel, cu rafinamentul culorilor sale stinse, în tonuri mate, de elegantă fluiditate și transparență, muzicale aproape, îi croiesc drum acestui creator de excepție spre înțelegerea unei întocmiri deopotrivă puternice și fragile: aceea a umanității noastre’’ – scria academicianul Răzvan Theodorescu când făcea referire la universul creator al pictorului.

„Călător pe mare, călător în diferitele lumi ale cunoașterii, Anghel a rămas un neobosit drumeț pe căi bătătorite sau insolite, mersul cu care străbate – cu remarcabila nonșalanță rezervată doar celor siguri de destinul lor – meandrele propriului său drum – care pare să înceapă și să se termine în Itaca, înțeleasă aici ca paradigmă a unei posibile geometrii afective – îi asigură tinerețea pe care cei din jur nu pot decât să i-o admire’”– nota istoricul de artă Ruxandra Demetrescu, în albumul de autor al pictorului publicat în 2010.

Recomandare de lectură: ’’Descos şi ţes’’, o antologie de autor (1971 - 2017) în două volume semnate de chiar invitatul acestei dimineţi, Dinu Flămând, publicate în 2018 la Editura ’’Şcoala Ardeleană’’, un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri şi Semicentenarului revistei ’’Echinox’’, apărut sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Difuzare TVR2: sâmbătă, 5 decembrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 8 decembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 13 decembrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 12 decembrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 5 decembrie 2020, ora 10:00

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea
 • 04:35
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Camerun-Brazilia Comentator: Dragos Bocanaciu Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 21.00
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Opera comică pentru copii
  Premieră *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 09:00
  Generaţia Fit
  Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă. În fiecare sâmbătă dimineaţa, de la ora 9.00, la TVR 2, Daniel Oprea, Ana Ionita, Horaţiu Dumitrescu, Anisa Sandulache, Andreea Arsine, Cristina Georgescu şi Gabriel Toncean te provoacă să fii fit cu Generaţia Fit. Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă. Producător: Iulia Popescu Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness
 • 09:30
  Fără prejudecăţi
  * Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea. Reporter: Mihai Arsenie Realizator şi moderator: Ovidiu Damian Producător: Ovidiu Pop Interpret mimico-gestual: Adelina Ciocotisan Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  * Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Cum vă merge ?
  Premieră * Producător: Cătălin Heson
 • 12:30
  Cap compas
  * Lumina oamenilor De la ruine si pana la plajele superbe, Ohrid impresioneaza printr-o multitudine de lucruri care te atrag, îți stârnesc interesul de a le vedea, insa bogăția acestui loc nu sta numai in prezent, ci mai ales in mostenirile din trecut. Producător: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Copiii spun lucruri trăznite!" Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  Premieră *Emisiune inregistrata in studioul Pangrati * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. O editie speciala in asteptarea lui Mos Nicolae în colaborare cu Mihai Alexandru și copiii din Al Mike Pepiniera. Un juriu de personalități îndrăgite ( din diferite domenii de activitate) care va amesteca tinerii cu vârstnicii, va evalua prestația celor doi competitori, decizând în final care dintre ei a întrunit criteriile competiției : charisma, nivelul de pregătire, adaptabilitatea la vremurile pe care le traversăm, capacitatea de a se descurca în anumite situații limită, precum și aceea de a se face plăcut de cei din jur, format din: -actrita Emilia Popescu -artistul Dan Helciug -psihologul Eduard Puiu Invitaţii: -compozitorul Mihai Alexandru şi copiii din Al Mike Pepiniera -Călin Geambașu şi fiul David -Daniela Gorfy şi fiica Maria -Marcel Pavel şi fiica Juvenalia Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei