loader

De Paște, „Cap Compas” ajunge la zidurile Ierusalimului

Realizatorii emisiunii încearcă să descifreze semnificațiile istorice, funcționalitatea și simbolismul celor 7 porți deschise ale Ierusalimului din zilele noastre și ale celorlalte 3 porți închise. Urmăriți povestea  pe 12 aprilie, de la 12:00, la TVR 2.

 

Cap Compas

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+


Cât de reale sunt legendele legate de porți sau de ce poartă porțile Ierusalimului denumiri care uneori sunt în contradicție cu realitatea istorică? Aceste întrebări devin repere ale articulării unui film sui generis despre Orașul Sfânt.

Ierusalimul este tărâm fascinant, iar impresia că te afli în acel oraș sfânt cunoscut din închipuire, din cărți sau prin credință este atât de pregnantă încât conturează iluzia că te găsești în Ierusalimul antichității, cel știut doar de tine ca fiind dintotdeauna, indiferent de faptul că ceea ce te înconjoară este – de cele mai multe ori –mărturie mai recentă cu sute de ani în raport cu relatările biblice.

Orașul Sfânt nu poate fi înțeles fără cunoștințe temeinice legate de evoluția urbanistică sau fără referiri la distrugerile și refacerile repetate, la repoziționările unor locuri simbolice sau la relocările unor spații religioase. Porțile Ierusalimului sunt deopotrivă locuri de intrare sau de ieșire în și din orașul vechi, dar și răspântii în care păsești peste filele timpului într-un soi de teleportare spirituală.

Orașul vechi are aproape 37.000 locuitori, însă Ierusalimul mare, adică și cel de dincolo de ziduri, însumează 750.000 locuitori dintre care 64% sunt evrei, 32% musulmani și 2% creștini. Proportiile se schimbă radical în cetatea veche, unde majoritatea locuitorilor sunt musulmani urmați de creștini și de doar 8% evrei. În Ierusalim iudaismul are o vechime de 3000 de ani, creștinismul a împlinit 2000 de ani iar islamul își numără în trecut nu mai puțin de 14 veacuri.

„Orașul Sfânt este nu atât numit sau definit, cât proclamat, iar orice nume ar fi folosit i se potrivește în egală măsură, deși nu încorporează integral simbolismul ierusalimitean. Yerushalaim este el însuși o poartă… cu alte porți și temelii, povesti și vesnicii, însăilări de pași, cărări spre ceruri”, spune Elena Dinu, producătoarea „Cap Compas”.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

4:00 Poate mai trăiesc şi azi- România, 2020

Poate mai trăiesc şi azi

Regia: Tudor Cristian Jurgiu

Cu: Nicoleta Hâncu, Bogdan Nechifor

*Dramă. Clara şi Vlad au o relaţie cu probleme de sincronizare. Când Vlad este gelos, Clara este sigură pe ea însăși. Când Clara este entuziastă, Vlad e plictisit. Când Vlad e fericit, Clara e deprimată. Când ea este furioasă, el este calm. Numai când el devine Făt-Frumos, ea devine în sfârşit Prințesa lui. Seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca în filme și cărți, cei doi fac totul că s-o trăiască pe propria piele.

(Reluare)

5:20 Ferma

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

(Reluare)
 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2