loader
Foto

Galerie foto

De Paște, „Cap Compas” ajunge la zidurile Ierusalimului

Realizatorii emisiunii încearcă să descifreze semnificațiile istorice, funcționalitatea și simbolismul celor 7 porți deschise ale Ierusalimului din zilele noastre și ale celorlalte 3 porți închise. Urmăriți povestea  pe 12 aprilie, de la 12:00, la TVR 2.

 

Cap Compas

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+


Cât de reale sunt legendele legate de porți sau de ce poartă porțile Ierusalimului denumiri care uneori sunt în contradicție cu realitatea istorică? Aceste întrebări devin repere ale articulării unui film sui generis despre Orașul Sfânt.

Ierusalimul este tărâm fascinant, iar impresia că te afli în acel oraș sfânt cunoscut din închipuire, din cărți sau prin credință este atât de pregnantă încât conturează iluzia că te găsești în Ierusalimul antichității, cel știut doar de tine ca fiind dintotdeauna, indiferent de faptul că ceea ce te înconjoară este – de cele mai multe ori –mărturie mai recentă cu sute de ani în raport cu relatările biblice.

Orașul Sfânt nu poate fi înțeles fără cunoștințe temeinice legate de evoluția urbanistică sau fără referiri la distrugerile și refacerile repetate, la repoziționările unor locuri simbolice sau la relocările unor spații religioase. Porțile Ierusalimului sunt deopotrivă locuri de intrare sau de ieșire în și din orașul vechi, dar și răspântii în care păsești peste filele timpului într-un soi de teleportare spirituală.

Orașul vechi are aproape 37.000 locuitori, însă Ierusalimul mare, adică și cel de dincolo de ziduri, însumează 750.000 locuitori dintre care 64% sunt evrei, 32% musulmani și 2% creștini. Proportiile se schimbă radical în cetatea veche, unde majoritatea locuitorilor sunt musulmani urmați de creștini și de doar 8% evrei. În Ierusalim iudaismul are o vechime de 3000 de ani, creștinismul a împlinit 2000 de ani iar islamul își numără în trecut nu mai puțin de 14 veacuri.

„Orașul Sfânt este nu atât numit sau definit, cât proclamat, iar orice nume ar fi folosit i se potrivește în egală măsură, deși nu încorporează integral simbolismul ierusalimitean. Yerushalaim este el însuși o poartă… cu alte porți și temelii, povesti și vesnicii, însăilări de pași, cărări spre ceruri”, spune Elena Dinu, producătoarea „Cap Compas”.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2