loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXXVIII b)

“În inima omului se află începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor.” ( Lev Tolstoi)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Joi, 7 mai

TRĂSURA ȘI CUPEUL

(Galerie foto pentru postarea din 7 mai - AICI)

Lui Bazil îi plăceau tuberozele. Și țigăncile tinere. Despre frate-său, Georges, nu se știe prea bine ce îi plăcea, fiindcă el a trăit puțin. Însă amândoi aveau studii de economie, iubeau progresul și se considerau patrioți.

Mustăciosul Basil, despre care am pornit ieri povestea, avea 46 de ani când și-a ridicat casa din Lahovari, de fapt un “hotel particulier”, comandat arhitectului Berindey, pe model franțuzesc, după cum socotea el că merită Parisul mai mic, de pe malul Dâmboviței.

Până atunci locuise pe ulița Scaune, cu nevasta și cele trei fiice, Athenaida, Consuela, Pacifica, pe care le botezase după locurile prin care umblase.

Assan-tatăl, negustorul de coloniale, despre care încă sunt controverse că ar fi fost evreu, aromân sau grec din Epir, se stinsese în 1866, lăsând Bucureștiului prima moară Siegel cu aburi și a treia din Europa.

Înălțându-și “hardughia de măcinat”, primul dintre Assani așezase o mașinărie de la Viena într-o cetățuie de la Obor, pe care a construit-o înainte ca Bucureștiul să aibă destule cișmele, destul săpun sau o făbricuță de cărămidă.

Tot el înfipsese un cogeamite ceas nemțesc, exact ca un far, sus, în turn, în vârful silozului, de își potrivea orele și viețile, după el, toată Colentina.

Când a închis ochii, ca industriaș respectat, care măcina trei vagoane cu grâu pe zi, doar cu valțurile din moara lui, a lăsat cu limbă de moarte să-i scrie pe piatra cavoului de la Bellu: „Aici se odihnește G. Assan, fondatorul primei mașini cu abur din industria română, în 1853”.

Numărând de la tată la fii, sunt: băcanul, inginerul-aventurier și bancherul. Oameni cu vieți scurte și idealuri.

Când bătrânul Assan n-a mai fost între vii, fiii lui amândoi au plecat în America, ca să cumpere și să vadă utilaje mai noi. Înainte de Primul Război Mondial, au adus pe Dâmbovița prese mari de ulei pentru pus în cratiță – de porumb, de rapiță și de floarea soarelui, plus tehnologie pentru vopsele și lacuri.

Mustăciosul Bazil, cel cu roză la butonieră, ca taică-său, a plimbat la Șosea cea dintâi trăsură neîmpinsă de cai, un cupeu cu numărul 1, primul din București, care l-a umplut de invidie până și pe aviatorul Bibescu, sosit în automobil din Orașul Luminilor și silit să-și pună înscris cu numărul zero la mașina lui franțuzească, doar ca să nu fie mai jos ca industriașul.

În 1899, când se încheia veacul, inginerul Bazil, membru al Societății Geografice de la București, a pornit spre Nord, în Insula Urșilor și arhipelagul Svalbard, iar de-acolo spre Alexandria–Ceylon–Nagasaki–Tokio și San Francisco.

La întoarcere, avea limpede în cap castelul-conac, cu vitralii, oglinzi și piele de Cordoba, cu seră și ronduri de trandafiri, cu garaj și grajduri - și avea și paralele ca să-l vadă gata. Ion D. Berindey, talentat, renumit și scump, i-a adăugat o mansardă, ornamente în stil neoclasic și feronerii cum în Capitală abia se văzuseră.

Vara, când fac plimbări în scuarul de lângă casă, seniorii cartierului meu încă spun: “Comuniștii au cărat totul de la Assani și, când n-a mai fost mare lucru de luat, au trântit o crâșmă de lux în grădina lor cu platani. I-ar pica mustățile lui Basil, dacă ar vedea ce-a rămas!”

Pe mâine, cu drag, DZB

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)

0:30 Duminica filmului românesc (R)

Divorţ din dragoste (România, 1991)

Regia: Andrei Blaier

Cu: Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Gheorghe Dinică

*Comedie. După căsătorie, Angela şi Dan constată cu stupoare că intimitatea le este invadată de străini, printr-un ordin absurd al Spaţiului Locativ, care cere ca proaspătul cuplu să cedeze o cameră din apartament în folosul unei persoane necunoscute. Singura soluţie pentru a rămâne singuri în propria lor casă este... divorţul. Însă în luptele de la tribunal, divorţul ia o întorsătură neaşteptată.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Duminică, 30 iunie, revedeți o ediție specială ”Drag de România mea!”. Paul Surugiu-Fuego vă invită de la ora 15:00, la TVR 2.

Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

 

#tvr2