loader

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXIX)

“Ce învățăm în vremuri de ciumă? Că există mai multe lucruri de admirat în oameni decât de disprețuit.“ (Albert Camus, “Ciuma”)

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Vineri, 24 aprilie

“GOLANII” LIBERTĂȚII

Dintre toate buchetele pe care ea le purta, îmi amintesc mai bine nuferii.

De unde Dumnezeu îi lua atunci, la o zi parcă, după Revoluție?

În altă seară apărea cu maci, ca un fel de zeiță a grânelor, alteori cu bujori ori cu margarete, ca și cum toate florile astea ar fi crescut pe caldarâm, în centrul Bucureștiului.

Cine mă vede azi, rezervată, uneori cu ochelarii pe nas și în ținutele mele oficiale, de studio sau de după-amiaza la catedră, nu bănuiește că am fost cândva, în niște blugi și un tricou, între “golanii“ libertății.

Pe fata asta, care apărea cu flori așa frumos cuprinse în mănunchiuri, am cunoscut-o în 25 aprilie, 1990, mâine se fac 30 de ani. Dar totul începuse mai devreme, cu două zile în urmă, în 22, și a durat șapte săptămâni.

Vă mai amintiți, oameni buni, noi toți, care am râvnit democrația, de Piața Universității?
Am fost acolo seri în șir, ca la o sărbătoare, ca la o nuntă a primenirii minților și am trăit o fericire a iluziei care nu s-a mai repetat. Pe câțiva dintre amicii mei de-acum, profesori, medici sau artiști, i-am păstrat de acolo.

Făptura cu florile și plete blonde, lungi, studentă pe atunci la actorie, în clasa lui Dem Rădulescu, avea 20 de ani și recita Shakespeare în mulțime:

“Vremea e scoasă din țâțâni, / Ce blestem, / Că eu m-am născut / Ca s-o întrem.”

Stăteam împreună la troiță, așezate direct pe asfalt, și făceam planuri de schimbare a lumii.
Uitându-ne amândouă în jur, la atâtea obrazuri bucuroase, chiar ne trecea prin cap că suntem mulți, dar primele alegeri, din “duminica orbului”, ne-au arătat cât eram de puțini.

Din când în când, mai visez că mă duc la spectacolul de absolvire al Siminei, deși au trecut 30 de ani.

Simina nu mai e actriță. Bătută crunt pe stradă, de mineri, în iunie 1990, a emigrat în Australia și și-a luat viața de la capăt. A împlinit 50 de ani. O văd în poză chiar când scriu: poartă sacou, o fustă elegantă și e cunoscută la Sidney pentru florăriile ei.

Pe curând, cu drag, DZB

 

20:00 Puternici, impreuna

BOF

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti: Elena Cristescu, Luiza Caravasile

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

* Balul nobililor

Balul boierimii romane in scop caritabil a reluat o traditie veche de peste 70 de ani a familiilor boieresti din Romania, care donau pentru cauze nobile. Nume precum Ghyka, Cantacuzino, Bibescu, Stirbey, Paleologu sunt binecunoscute in istoria romanilor, ca familii ce au dat personalitati importante in societatea, istoria si cultura Romaniei, de-a lungul timpului. Dupa zeci de ani de pauză, urmasii acestor familii istorice romanesti si-au propus sa reînvie traditia balurilor boieresti caritabile de altadata. Prilej de intalnire, cunoastere, aducere aminte si conversatii despre timpuri trecute si timpuri ce vor urma, Balul Boierimii Romane a marcat reluarea unei serii care se doreste a fi cat mai lunga. Scopul in sine, asa cum era si pe vremuri, ramane totusi unul caritabil, fiindca educatia si cultura acestor familii porneste tocmai de la ideea filantropiei si a unor modele de binefacere pentru ceilalti membri ai societatii.

Realizator: Camelia Moise

Producător: Dana Stefanescu

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2