loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ(III)

“Lumea înseamnă lucruri separate și opriri diferite”. (Fernando Pessoa, “ Cartea neliniștirii”)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Marți, 24 martie

ÎNTRE MAESTRU ȘI DISCIPOL CREȘTE TOTDEAUNA UN ARBORE

Nu ești niciodată prea tânăr și nici prea bătrân ca să urmezi un model, îmi spunea câteodată, în urmă cu vreo douăzeci de ani, mentorul meu Iosif Sava, dându-se chiar pe sine ca exemplu pentru felul cum instaura imediat o rută de du-te vino între el și orice idee , persoană sau fapt care ar fi putut să schimbe lumea.

La 26 de ani, când am descins din cabina de radio sub reflectoarele televiziunii, am fost uimită și intimidată de forța zilnică a acestui om de a discerne fără compromis ce era esențial de “ lucrurile cu ușurătate” cum îi zicea, zâmbind, oricărei mode, oricărui fason care ne strălucea în față mult prea repede, făcându-mă să mă întreb continuu : cum de le cântărește greutatea?

Uneori citeam împreună în sala vitrată a bibliotecii , unde răsfoia partituri sau își făcea documentarea pentru seratele lui muzicale, cu cele trei ore ale lor, de direct, care astăzi îmi par ireale- și mă trezeam foindu-mă pe scaun și încercând să-i spun câte ceva. Tocmai el, vorbărețul, își ducea degetul la buze și mormăia : “Învață expresivitatea liniștii , fiindcă trei tonuri sunt care contează : cuvintele, tăcerea și muzica...”

Acum , când sunt atât de încercată de viață, experiențe, cărți și adun tineri în jurul meu, mă întreb totdeauna , cu un fior de îngrijorare dacă eu sunt capabilă să le dau altora, cu larghețea cu care cândva am primit, atâtea înțelesuri.

Eu, ca probabil unii dintre dumneavoastră, care am fost contemporană cu mașina de scris, cu telefonul cu disc, apoi cu telefonul cu taste și cu scrisorile de dragoste albăstrite în cerneală sau în pix, le predau zilele acestea studenților și masteranzilor de la Universitatea din București prelegeri despre jurnalism , folosind Skype sau platformele Zoom și Google meet și îi întreb din când în când: “ei, bine, vă lipsește un strop anume din întâlnirile noastre față în față, ori e comod și mai plăcut online? “

Tocmai ei, care sunt generația Z , neutri și nesentimentali ca niște îngeri de nichel cu aure digitale în jurul capului, mi-au dat, săptămâna trecută un răspuns măgulitor și care îmi procură speranțe pentru un viitor care va fi: “ ne lipsește energia cursului,” mi-au spus. .

Atunci mi-am amintit ceea ce știam de demult, de la toți oamenii-model pe care i-am urmat, dar neglijasem. Că între mentor și discipol crește totdeauna un arbore, dacă îl lași și-l faci să se înalțe , și am început, cu sârg, să caut metode noi, cuvinte proaspete, ca energia să existe, ca pomul dintre noi să crească și, dacă s-ar putea, să facă fructe, să dea răcoare și să aibă păsări.

Cu drag, pe mâine, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 77

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2