loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ(III)

“Lumea înseamnă lucruri separate și opriri diferite”. (Fernando Pessoa, “ Cartea neliniștirii”)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Marți, 24 martie

ÎNTRE MAESTRU ȘI DISCIPOL CREȘTE TOTDEAUNA UN ARBORE

Nu ești niciodată prea tânăr și nici prea bătrân ca să urmezi un model, îmi spunea câteodată, în urmă cu vreo douăzeci de ani, mentorul meu Iosif Sava, dându-se chiar pe sine ca exemplu pentru felul cum instaura imediat o rută de du-te vino între el și orice idee , persoană sau fapt care ar fi putut să schimbe lumea.

La 26 de ani, când am descins din cabina de radio sub reflectoarele televiziunii, am fost uimită și intimidată de forța zilnică a acestui om de a discerne fără compromis ce era esențial de “ lucrurile cu ușurătate” cum îi zicea, zâmbind, oricărei mode, oricărui fason care ne strălucea în față mult prea repede, făcându-mă să mă întreb continuu : cum de le cântărește greutatea?

Uneori citeam împreună în sala vitrată a bibliotecii , unde răsfoia partituri sau își făcea documentarea pentru seratele lui muzicale, cu cele trei ore ale lor, de direct, care astăzi îmi par ireale- și mă trezeam foindu-mă pe scaun și încercând să-i spun câte ceva. Tocmai el, vorbărețul, își ducea degetul la buze și mormăia : “Învață expresivitatea liniștii , fiindcă trei tonuri sunt care contează : cuvintele, tăcerea și muzica...”

Acum , când sunt atât de încercată de viață, experiențe, cărți și adun tineri în jurul meu, mă întreb totdeauna , cu un fior de îngrijorare dacă eu sunt capabilă să le dau altora, cu larghețea cu care cândva am primit, atâtea înțelesuri.

Eu, ca probabil unii dintre dumneavoastră, care am fost contemporană cu mașina de scris, cu telefonul cu disc, apoi cu telefonul cu taste și cu scrisorile de dragoste albăstrite în cerneală sau în pix, le predau zilele acestea studenților și masteranzilor de la Universitatea din București prelegeri despre jurnalism , folosind Skype sau platformele Zoom și Google meet și îi întreb din când în când: “ei, bine, vă lipsește un strop anume din întâlnirile noastre față în față, ori e comod și mai plăcut online? “

Tocmai ei, care sunt generația Z , neutri și nesentimentali ca niște îngeri de nichel cu aure digitale în jurul capului, mi-au dat, săptămâna trecută un răspuns măgulitor și care îmi procură speranțe pentru un viitor care va fi: “ ne lipsește energia cursului,” mi-au spus. .

Atunci mi-am amintit ceea ce știam de demult, de la toți oamenii-model pe care i-am urmat, dar neglijasem. Că între mentor și discipol crește totdeauna un arbore, dacă îl lași și-l faci să se înalțe , și am început, cu sârg, să caut metode noi, cuvinte proaspete, ca energia să existe, ca pomul dintre noi să crească și, dacă s-ar putea, să facă fructe, să dea răcoare și să aibă păsări.

Cu drag, pe mâine, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 41

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri. Detectivul Charlie Hudson se întoarce în oraşul său natal din Canada, St John's, unde îşi face un prieten de nădejde: câinele poliţist Rex, a cărui soartă era neclară după moartea fostei sale partenere, ucisă de un infractor periculos. De-a lungul investigaţiilor, Hudson se poate bizui pe sprijinul colegilor săi criminalişti şi pe Donovan, şeful departamentului de poliţie, dar niciun caz nu poate fi rezolvat fără inteligenţa şi "nasul" imbatabil ale simpaticului Rex.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2