loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ(III)

“Lumea înseamnă lucruri separate și opriri diferite”. (Fernando Pessoa, “ Cartea neliniștirii”)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Marți, 24 martie

ÎNTRE MAESTRU ȘI DISCIPOL CREȘTE TOTDEAUNA UN ARBORE

Nu ești niciodată prea tânăr și nici prea bătrân ca să urmezi un model, îmi spunea câteodată, în urmă cu vreo douăzeci de ani, mentorul meu Iosif Sava, dându-se chiar pe sine ca exemplu pentru felul cum instaura imediat o rută de du-te vino între el și orice idee , persoană sau fapt care ar fi putut să schimbe lumea.

La 26 de ani, când am descins din cabina de radio sub reflectoarele televiziunii, am fost uimită și intimidată de forța zilnică a acestui om de a discerne fără compromis ce era esențial de “ lucrurile cu ușurătate” cum îi zicea, zâmbind, oricărei mode, oricărui fason care ne strălucea în față mult prea repede, făcându-mă să mă întreb continuu : cum de le cântărește greutatea?

Uneori citeam împreună în sala vitrată a bibliotecii , unde răsfoia partituri sau își făcea documentarea pentru seratele lui muzicale, cu cele trei ore ale lor, de direct, care astăzi îmi par ireale- și mă trezeam foindu-mă pe scaun și încercând să-i spun câte ceva. Tocmai el, vorbărețul, își ducea degetul la buze și mormăia : “Învață expresivitatea liniștii , fiindcă trei tonuri sunt care contează : cuvintele, tăcerea și muzica...”

Acum , când sunt atât de încercată de viață, experiențe, cărți și adun tineri în jurul meu, mă întreb totdeauna , cu un fior de îngrijorare dacă eu sunt capabilă să le dau altora, cu larghețea cu care cândva am primit, atâtea înțelesuri.

Eu, ca probabil unii dintre dumneavoastră, care am fost contemporană cu mașina de scris, cu telefonul cu disc, apoi cu telefonul cu taste și cu scrisorile de dragoste albăstrite în cerneală sau în pix, le predau zilele acestea studenților și masteranzilor de la Universitatea din București prelegeri despre jurnalism , folosind Skype sau platformele Zoom și Google meet și îi întreb din când în când: “ei, bine, vă lipsește un strop anume din întâlnirile noastre față în față, ori e comod și mai plăcut online? “

Tocmai ei, care sunt generația Z , neutri și nesentimentali ca niște îngeri de nichel cu aure digitale în jurul capului, mi-au dat, săptămâna trecută un răspuns măgulitor și care îmi procură speranțe pentru un viitor care va fi: “ ne lipsește energia cursului,” mi-au spus. .

Atunci mi-am amintit ceea ce știam de demult, de la toți oamenii-model pe care i-am urmat, dar neglijasem. Că între mentor și discipol crește totdeauna un arbore, dacă îl lași și-l faci să se înalțe , și am început, cu sârg, să caut metode noi, cuvinte proaspete, ca energia să existe, ca pomul dintre noi să crească și, dacă s-ar putea, să facă fructe, să dea răcoare și să aibă păsări.

Cu drag, pe mâine, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

10:00 Mic dejun cu un campion

Redifuzare

* Invitat: Cassian Maria Spiridon -poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei ’’Convorbiri literare’’ Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2009 este şi preşedinte al Filialei Iaşi) ’’Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul’’. Cassian Maria Spiridon a ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei ’’Convorbiri literare’’ de la Iaşi. O publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumatea acestui rol, nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând ’’neînfricatul’’) ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii dar şi al continuităţii. Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar Premiul ’’Mihai Eminescu’’ acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai-Du Fu de la Tianshui/China şi Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României. Petrecem împreună o dimineaţă sub semnul celei mai elevate forme de frumuseţe: Poezia. Rostiri, mărturisiri, recitări şi... bucuria împărtăşită de Cassian Maria Spiridon în compania Danielei Zeca Buzura, cu toţi prietenii noştri fideli care, suntem convinşi, nu vor fi dezamăgiţi. Ca de obicei, sâmbătă dimineaţă la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la aceeaşi oră, la TVRCultural.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2