loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (II)

“Dacă nu putem fi niște sfinți, măcar să fim niște medici. “ ( Albert Camus, “ Ciuma”)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Luni, 23 martie

Din vremea doctorilor fără de arginți

Frigul și iarna s-au întors peste noi, deși România e, de azi, un teritoriu galben : am trecut pragul celor 500 de îmbolnăviri cu coronavirus. Dar dacă ar trebui să povestesc despre culori, tot către alb m-aș duce în această seară, ca să vorbesc, cu reverență, despre medici. Știu bine că cei “ mari,” adevărați și care își poartă halatul din vocație, NU STAU ÎN CASĂ.

Prietena mea, reputat doctor cardiolog, deși are 69 de ani și destule motive să rămână la adăpost , s-a oferit în această dimineață să ajute în două mari spitale bucureștene și a luat-o cu ea și pe o studentă din anul al cincilea , de la Medicină, care a hotărât că va face cu schimbul, cu o altă colegă : o zi - una dintre ele va urmări cursurile online, de la facultate și le va stoca și pentru cealaltă, iar în ziua următoare va fi la spital. Ca voluntar.

E vremea doctorilor fără de arginți . A sfinților-oameni, care înaintează în orb, acolo unde nouă, celorlalți, ne e teamă.

Putem crede că azi a fost ziua lor, a medicilor, asistenților medicali și a farmaciștilor de pretutindeni , care s-au mobilizat în tăcere și fără să aștepte elogiile nimănui . E adevărat că săptămâna trecută, la Sofia, mii de bulgari au ieșit în balcoane și au aplaudat șirul de ambulanțe care traversa bulevardele, ducându-i pe medicii de urgență acolo unde era nevoie.

În această luni însă, tot sacrificiul lor s-a petrecut fără zgomot și fără fast , spre folosul nostru.

Așa cum a anunțat Reuters la prima oră, 52 de medici și asistente au plecat din Havana către Lombardia, pentru a se implica în limitarea pandemiei. Treizeci dintre membrii acestei echipe au acţionat și împotriva epidemiei de Ebola , din Africa de Vest, în 2014, la apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, așa că experiența lor le va fi cu siguranță de ajutor italienilor.

Vă reamintesc că un venit de 6,3 miliarde de dolari în 2018, provenea din exportul de servicii medicale și din turism, acestea fiind două dintre motoarele economiei naționale cubaneze.

Și tot azi, la București au fost finalizate amenajările interioare ale corturilor și saloanelor de specialitate din cadrul formațiunii ROL 2, spitalul mobil de campanie construit pentru tratarea cazurilor ușoare și medii de coronavirus.

Dragi oameni buni, mămici cu copii, români tineri sau vârstnici, să nu ne descurajăm! Ușor nu ne va fi, însă de fiecare dată când simțiți că îngrijorarea vă ia suflul să ne gândim că am avut aici, cu numai câteva decenii în urmă, o aristocrată veritabilă și bravă, care s-a pus în slujba binelui comun, fără să poarte mască sau mănuși. Este Maria, regina-soldat, infirmiera bolnavilor de holeră din Războiul balcanic și a contagioșilor cu tifos, în anul 1917.

Era momentul în care pe frontul din Moldova, suverana s-a încadrat, purtând uniforma de ofiter, în sectorul de luptă Cireșoaia, în fața cotei 443, pe linia întâi, la 200 de metri de inamic. Nu s-a gândit atunci nici la familia ei cu copii, nici la propria viață.

Iar dacă ea a fost în stare și a reușit, REUȘIM ȘI NOI!

DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2