loader

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXXV)

“Fiii mei, fiți curajoși, [...] cel puțin să ne salvăm sufletele noastre și să ne spălăm păcatele cu sângele nostru.” (ultimele cuvinte ale lui Constantin Brâncoveanu, 15 august, 1714)

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Vineri, 1 Mai

1 MAI CU BRÂNCOVEANU

Mi l-am imaginat adesea pe Constantin Brâncoveanu, bărbos și desculț, în cămeșoaie de osândit, mergând în fruntea convoiului.

După el, urmau în șir: Ștefăniță, Constantin cel mic, Radu, Mateiaș și ginerele Enache, toți cruzi și însângerați, cu juvățul de gât, căci fuseseră torturați în temniță și erau nevoiți să meargă pe jos, în văzul lumii, până la Edicule-ul celor Șapte Turnuri ale Constantinopolului.

Acolo, în praful drumului, fuseseră așezate jilțuri domnești, pentru ca toți ambasadorii creștinătății la Înalta Poartă să ia parte la decapitarea mărețului vodă muntean, acuzat de trădare, chiar în ziua în care împlinea șaizeci de ani, iar ambasadorii au asistat și au tăcut mâlc. Ori poate că și-au râs pe sub mustăți, fiindcă avutul și eruditul domnitor era atât de invidiat.

Ceaușescu însuși a râvnit la bogățiile lui, pe care le credea îngropate și legendele spun că ar fi săpat metroul bucureștean nu atât ca să-și plimbe cetele de supuși prin galeriile de sub pământ, ci ca să afle unde sunt tăinuite comorile.

La Brâncoveanu, cel născut în sfânta zi de adormire a Maicii Domnului, în 1654 și omorât la data aceleiași sărbători , în 1714- m-am gândit și în acel 1 Mai din urmă cu șase ani, când vedeam prima oară delta Văcărești , o oază cu lac, cum nu credeam să existe în inima Bucureștiului.

Eram șase, cu mine cu tot, adică întreaga echipă de lucru, care nu știu cum de nu visa în niciun fel pe atunci la mici și grătar, în ziua liberă de 1 Mai, ci alerga cu gândul la un documentar costisitor și ambițios despre palatul, mănăstirea și temnița Văcăreștilor.

Ne-am așezat pe iarbă, cântau niște mierle, undeva în frunzet și nu mai era nicio urmă din coama înverzită a dealului la care visasem eu și pe care stătuse, două secole și ceva “ cetățuia cu ziduri groase “ a Mavrocordaților.

Despre cei doi fanarioți ar fi trebuit să vorbesc și despre ctitoria lor pierdută, dar tot la martiriul brâncovenesc mă ducea mintea și am început să le povestesc cum, de fapt, și Constantin, și Nicolae Mavrocordat, când au încheiat de zidit biserica , paraclisul și palatul, (care, dacă ar fi rămas, ar fi fost cel mai frumos complex ecumenic de secol XVIII din sud-estul Europei) tot la Brâncoveanu-decapitatul mergeau cu gândul. Socoteau că și edificiul lor, care continua stilul marelui voievod, era falnic și avea să rămână.

Între noi toți, cei care făceam planuri la umbră, directorul de imagine-care era și cel mai vârstnic, s-a pornit să ne spună cum nu dormise o noapte, încercând să se furișeze și să filmeze, pe câțiva metri de peliculă, sinistra demolare din 1986.: “ Dar era iarnă grea și gărzile care păzeau buldozerele, prea vigilente...Când a căzut prima turlă, parcă a fost un vaiet de suflet viu, fiindcă ce nu dărâmaseră vremurile și nici cutremurul cumplit din ‘77, punea la pământ un om fără credință...”

Producătorul nostru, artist plastic și absolventă de istoria artei, a început să deseneze cu un băț, în țărână, umbra unei biserici.
Era din ziua mea de 1 Mai cu Brâncoveanu și Mavrocordații. O zi lungă, în care am vorbit sub pomi, pân’ la apus.
Dar, restul de poveste, mâine.

Pe curând, cu drag, DZB.

8:00 Repere sacre

Duminica a 14-a din timpul de peste an Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1229

Nu mai aveți loc la oraș ? Încercați la țară !

Emisiune pentru actuali și viitori tineri fermieri.

SECRETUL REUȘITEI

De la glie.....în farfurie

Un bucovinean mândru dar foarte priceput și muncitor , inginer de meserie , a vrut să

trăiască , cu familia lui , doar cu produse sănătoase , din zona unde locuiește , crescute

și procesate după gustul pe care și-l amintește din bucătăria bunicilor.

Împreună cu soția au înființat în 2014 o fermă agricolă cu specific zootehnic.

Au adus bovine din rasa Angus , negre și roșii , din Austria și Germania , după o selecție riguroasă.

Pe parcursau cumparat tauri de montă cu valoare genetică garantată. Vacile lui sunt crescute liber pe pășune și nu au coarne. Le-a făcut totuși și grajduri , la început unulde 2000 mp , apoi ,

mărindu-și efectivul , un altul de 5000 mp.Spațiile sunt specializate pe vărste-maternitate ,

tineret , pentru îngrășare și o zonă pentru montă. Fermierul are tot ce-i trebuie , depozite de furaje

aproape ecologice ,asigurănd animalelor silozuri de lucernă și porumb și fânuri de lucernă.

Produce pe cele 150 de ha de teren necesarul de hrană , iar pe celelalte 150 de ha de pajiști ,

locuri de pășunat și spații verzi pe care le curăță anual si le reînsămânțează cu mixturi de plante

parcelându-le cu garduri electrice-pentru pășunat , pentru adăpat și pentru odihnă.

În zona de adăpat a făcut forări aprobate pentru cele peste 450 de bovine de carne.

S-a extins apoi și cu o fermă de suine din rasa Bazna , la început cu 100 de capete , ajungând acum la peste 500 , cu scroafe mari gestante aduse di n Harghita cu certificate de origine ,

crescute în sistem semi-intensiv. Porcii se sacrifică în abatorul propriu când ajung la peste 90 kg.

Tot aici , dar pe alte linii diferite , se sacrifică și bovinele , doar atât cât este necesar pentru măcelărie , carmangerie și pentru făbricuța de mezeluri.

Totul trebuie să fie proaspăt , fără nici un fel de adausuri și se distribuie in magazinele proprii.

Nu face nici un rabat de la calitate , de la iarba pe care o pasc bovinele pâna la preparatele proaspete și afumate cu lemn de cireș si de fag.

Participă

ing. Cosmin Vasile Păstrăv-fermier si investitor , com.Bălăceana ,jud.Suceava

ec. Mihai Axinte-șef fermă bovine

ing.Ovidiu Olariu-șef fermă suine

ing. Valentin Horvat-șef fabrică mezeluri

E BINE DE ȘTIUT

Păstrarea calității produselor din carne...la prețuri accesibile.

Gastronomia românească este la mare preț în unitatea de producție a unui experimentat antreprenor din Buftea. În magazinul de la poarta fabricii se gasesc produse de măcelărie ,

de carmangerie și preparate si mezeluri fierte și afumate din carne de porc , vită , ovine ,pui,

curcani , rațe , chiar vânat și pește , toată materia primă fiind achiziționată de la ferme românești ,

cu avize sanitar-veterinare. Cum în ultimul timp se cresc mai puține animale în țară , el a fost nevoit să ia și pùțină materie primă din țării vecine , refrigerată , niciodată congelată.

Făbricuța de mezeluri are o capacitate de 3 tone pe zi , pe care le distribuie in 10 mici magazine din zonă dar si în București și Ploiești. Oferă si servicii de catering si are si un mic restaurant lângă fabrică , în câmp.Este ajutat de peste 140 de salariați.

Încearcă permanent să mentină prețurile la un nivel accesibil, pentru a-si păstra clienții fideli.

Și-a montat panouri fotovoltaice pentru a face față prețurilor crescute la energie, mai ales pentru

spațiile frigorifice. Și-ar dori să obțină carnea de porc dintr-o viitoare fermă de suine.

Participă Eduard Pavel-manager Companie de procesare a cărnii , Buftea-Ilfov

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2