loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi...o ediţie cu Ilie Năstase şi Cristian Ţopescu

Revedeţi o întâlnire atipică, la "Mic dejun cu un campion", cu doi invitaţi care s-au completat de minune: tenismenul Ilie Năstase şi regretatul comentator sportiv Cristian Ţopescu. | VIDEO

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Vă dăm întâlnire sâmbătă, 18 septembrie, de la ora 10:00, la TVR2, duminică, 19 septembrie, la ora 7:55, pe TVR3 şi sâmbătă, 25 septembrie, la TVRi.

L-am avut invitat într-o ediţie anterioară "Mic dejun cu un campion" pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi sportivi ai României, tenismenul Ilie Năstase. Marcaţi încă de emoţia dispariţiei unuia dintre monştrii sacri ai sportului românesc – multiplul campion Ivan Patzaichin – am profitat de faptul că la ediţia din 2015 cu Ilie Năstase a fost prezent şi regretatul comentator sportiv Cristian Ţopescu, plecat şi el dintre noi acum trei ani, un jurnalist care i-a însoţit nu o dată pe sportivii noştri la competiţiile unde evoluau.

Aşadar, o întâlnire atipică – cu doi invitaţi care s-au completat de minune unul pe celălalt – într-un spaţiu familiar lor - Restaurantul Il Calcio din Herăstrău şi la reşedinţa lui Ilie Năstase – unde s-au depănat cu umor şi nostalgie o grămadă de întâmplări necunoscute publicului larg. A fost un moment în care am putut rememora şi câteva dintre secvenţele istorice în care Ilie Năstase, Ion Ţiriac şi Cristian Ţopescu se aflau la apogeul lor profesional.

Privit la o asemenea distanţă de performanţele sale, ne dăm seama că Ilie Năstase a revoluţionat tenisul mondial nu numai ca perspectivă de joc, ci şi ca abordare. Frumuseţea şi suspansul prestaţiilor sale erau completate cu o nuanţă de umor şi ironie care făcea deliciul spectatorilor. Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept pentru care a primit porecla de ’’Nasty’’ (’’Răutăciosul”).

De la acest tip de joc, până la tenisul actual este o distanţă imensă. Cum bine spunea Cristian Ţopescu: ’’Nu se pot face comparaţii între generaţii. Ce a făcut Ilie era spectacol, ce se face astăzi este un serviciu puternic, o forţă fizică cultivată, un PR necesar ca în orice business. Jocul nu mai are acel efect de spectacol, de încântare, ce bucura publicul şi-l determina să aplaude frenetic fiecare minge’’.

Tenisul românesc s-a afirmat în plan mondial odată cu Ilie Năstase. Iar evenimentul la care s-a impus a fost 1972, atunci când a cucerit marele trofeu la US Open, pe terenul de la Forrest Hill, în faţa a 15.000 de americani care-l susţineau cu patimă pe Arthur Ashe, compatriotul lor şi marele favorit. Stilul său de joc, creativ şi imposibil de urmărit de către adversar au făcut din acel meci un punct de referinţă în tenisul de până atunci, iar din Ilie Năstase un personaj strălucitor. Serviciului impecabil şi strategiei lui Ashe, Năstase i-a contrapus un joc neaşteptat, presărat cu o suită de conversaţii cu publicul, tactică prin care şi-a atins scopul destabilizându-l pe faimosul său adversar şi câştigând în final preţiosul trofeu.

De aici, a început legenda... despre care vă invităm să aflaţi mai multe alături de Daniela Zeca Buzura în această sâmbătă frumoasă de toamnă, la Mic Dejun cu un Campion.

 

Un articol de: Ileana Ploscaru Panait

***

Program de difuzare:

TVR 2:   Sâmbătă, 11 septembrie 2021, ora 10:00
Luni 13 septembrie 2021, ora 8:00
Marti, 14 septembrie 2021, ora 5:00
TVR 3:   Duminică, 12 septembrie 2021, ora 7:55
TVR Internaţional: Sâmbătă, 18 septembrie 2021, ora 7:00
TVR Moldova: Sâmbătă,18 septembrie 2021, ora 7:00

 

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2