loader
Foto

Cursa prin istorie, la Cisnădioara

Aflată în preajma Sibiului, a fost cândva un celebru loc de pelerinaj, iar numele său în germană desemnează Biserica Arhanghelului Mihail, cunoscută și ca Cetatea de la Cisnădiaoara. Înconjurată de fortificații, este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative monumente pentru stilului romanic în Transilvania.

 

Cursa prin istorie

„Cursa prin istorie” este o emisiune de căutare de comori prin Bisericile fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți.

În primul episod, descoperim biserica fortificată din Cisnădioara, care anul acesta împlinește 800 de ani de la prima atestare documentară (1223), alături de studenții Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din  Sibiu.

(w882)

„Această Cetate a văzut practic toată istoria sașilor, de peste 800 de ani, în aceste ținuturi. Dacă zidurile astea ar putea vorbi, poate am putea primi informații valoroase istoric și netălmăcite.”

***

Joi, 22 august, la TVR Internațional, de la ora 19.00, v-am invitat să revedeți primul episod al primei  serii a emisiunii „Cursa prin istorie”.

***

Prezintă: Adriana Irimescu

Jurnalist Ştefania Ţene

Realizator Ruxandra Ţuchel

Producători: Anca Berlogea-Boariu şi Aziza Micu

10:00 Teleshopping

10:30 Documentar360°GEO

* Filipine-protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection , Franţa-Germania, 2014)

*Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Redactor: Ştefan Asavei

 
Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

În această ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, Adriana Irimescu vă provoacă să descoperiți taina comorii de la Pisc împreună cu un grup de ...

Carpatina românească, o rasă inteligentă și robustă

În Dâmbovița, pe valea Cricovului Dulce, un tehnician veterinar și-a amenajat o fermă de caprine. După 2011, a cumpărat Carpatine, pe care le ...

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Echipa emisiunii vă conduce de această dată în Arad și Alba, pentru a vizita asociații ale crescătorilor de ovine și caprine și a vedea tipurile ...

 

#tvr2