loader

„Credinţă şi celebritate”, în dialog cu actriţa Diana Lupescu

Gazda emisiunii, Aziza Micu, a vorbit despre spiritualitate şi nevoia de a se apropia de Dumnezeu cu Diana Lupescu. Duminică, 18 ianuarie, de la ora 00:20, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Credinţă şi celebritate

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Născută în 1954 la Bacău, actriţa Diana Lupescu a absolvit UNATC în 1978, unde l-a avut ca profesor pe regretatul Toma Caragiu. De-a lungul anilor, a jucat pe scenele Teatrului Bulandra, Nottara sau Teatrul Mic.

„Diana Lupescu este o prezenţă mai degrabă discretă în peisajul scenei româneşti. După ce a făcut dovada talentului său de actriţă în teatru şi film, a preferat să se retragă în umbră, devenind regizor. La fel de discretă este şi viata sa privată, unde se cunoaşte, doar, că este soţia lui Mircea Diaconu şi o mamă devotată, ştiind să îmbine, într-un mod armonios, căutarile şi împlinirile profesionale cu cele familiale”, mărturiseşte gazda emisiunii, Aziza Micu.

Despre începuturile sale pe scenă, Diana Lupescu spunea că a ales teatrul din întâmplare, deşi se pregătise pentru  matematică şi sport. Teatrul a venit la propunerea mamei sale, unde a şi intrat din prima. În anul al II-lea de facultate, cunoscutul regizor Gopo i-a oferit primul rol într-o ecranizare inedită a romanului „Povestea porcului” de Ion Creangă.

„Oamenii vin la teatru pentru ceva ce nu găsesc în altă parte. La un moment dat, în sală, se creează acea comuniune dintre spectatori și actori. Oricât ar fi de bun filmul sau televizorul, inefabilul ăsta creat în sala de teatru te prinde în mrejele lui. E o stare care dă dependență”, spunea Diana Lupescu într-un interviu pentru Agerpres.

De-a lungul carierei, ea a jucat în piese şi filme ca „E atât de aproape fericirea” (1977), „Când apune soarele voi pleca” (1976), „Iarba verde de acasă” (1978), „Fata Morgana” (1981), „Buletin de București” (1982) sau „Extemporal la dirigenție” (1987).

„Dar cine este, ca om, Diana Lupescu? A simţit, vreodată, nevoia de a se apropia de Dumnezeu, şi dacă da, cum anume? Sunt întrebări la care vom răspunde duminică noaptea”, adaugă Aziza Micu.

Despre emisiune: „Credinţă şi celebritate” stă de vorbă cu personalităţi din viaţa culturală a României despre modul în care spiritualitatea şi religia se „înţeleg” cu viaţa în lumina reflectoarelor. Este credinţa un „obicei” perimat? A crede în Dumnezeu a devenit o piedică în realizarea profesională? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care emisiunea „Credinţa şi celebritate” va răspunde,  pe TVR 2.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

Photo credit: http://www.cinemagia.ro

 

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1221

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA ,,Dacă apă nu e , nimic nu e..,,

În Podisul Moldovei , în apropire de Bârlad , pe Dealurile Fălciului , se află comuna Grivita,cu soluri favorabile agriculturii si cresterii animalelor. În această zonă colinară seceta este un fenomen accentuat si frecvent , cu putine ape curgătoare.În ferma vegetală Agroexport înfiintată în anul 2003 de Rodica Obreja , la început pe 60 ha luate în arendă ,cultivă, în 5 comune din 2 judete ( Vaslui șsi Galati ) , acum pe 1050 de ha , grâu , orz , rapită, floarea soarelui , porumb conventional si porumb siloz.

Dupa 2021 care a fost un an foarte bun agricol , anul trecut a fost un an foarte prost din cauza secetei prelungite , reusind doar...26 de t de porumb de pe 300 de ha. Dupa anul 2021 cu recolte atăt de bune a cumpărat o combină si a construit o hală pentru depozitarea cerealelor.În primăvara aceasta rapita a fost insamăntată pe 280 de ha , grâul pe 380 de ha , orzul pe 90 de ha , restul ,pe 10% din suprafata totală cu porumb. Totul arata bine deocamdată pentru că a plouat. În fermă s-au folosit biostimulatori împreună cu erbicide , mai ales la rapită. S-a mizat pe genetica performantă șsi nutritie foliară , mai ales la floarea soarelui. Ferma înfiintată de doamna Rodica Obreja arată , în fiecare colt , ordine șsi curătenie. Într-o mica zonă a fermei sunt crescute si găini.

Acum ferma este condusa de fiul ei Dragosș , jurist de profesie dar șsi absolvent de cursuri postuniversitare în economie la Agronomie.

La cei 42 de ani ai săi el se ocupa permanent de fermă , nu se plânge de cheltuielile destul de mari pe hectar , singurele lui nemultumiri sunt lipsa apei si că APIA și-a schimbat aplicatia cu un soft nou care functionează destul de greoi. Dacă apa va fi fermierul va fi foarte multumit !

Participă : Dragosș Obreja-fermier Agroexport Bărlad , com.Grivita , jud. Vaslui

ing. Dan Hurduc-fermier com. Costesti , reprezentant CFRo

*Tot apa....bat-o vina , tot ea e pricina !

Însotiti de Dan Hurduc si Dragos Obreja , echipa merge în comuna Tutova , la Cătălin Popa ,pe care l-am mai întâlnit în anul 2023.El cultiva 580 de ha , din care 95 de ha irigate cu tambur, din apa Bârladului.Spera să mărească investitiile în anii următori dar să si plouă suficient , ca să se refaca apa din sol.Încearcă șsi irigatii cu pivot pentru porumb si floarea soarelui.Cultivă orz de toamnă( anul trecut a facut 3800 de kg /ha la neirigat ), porumb siloz , porumb conventional, grâu , floarea soarelui , dar cu cheltuieli mari la cele irigate. Are si 50 ha cu mazăre.Din cauza secetei si a recoltelor mai slabe din ultimii 3 ani nu s-a mai extins si nici nu a mai investit in noi utilaje desi si-ar fi dorit din cele speciale pentru no-till.Toti acesti trei fermieri fac parte din CLUBUL FERMIERILOR ROMÂNI, alaturi de alti 30.ȘSi la Catălin tot apa este principala problemă !

Participă : Cătălin Popa-fermier , com. Tutova , jud. Vaslui

Dragosș Obreja-fermier , com. Grivita

ing. Dan Hurduc-fermier , com. Costesti, jud. Vaslui

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*Visând la marea captură... Sezon Nou

*Vă invităm într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta, în căutarea peştilor mari. Călătoria începe pe lacul Big Pike Sărmăşag, cunoscut pentru ştiucile ce ajung şi la 1 metru lungime. Aici, Ştefan experimentează pescuitul cu năluci mari, urmând sfaturile lui Ciprian Blag, coleg de barcă şi pescar ce s-a întâlnit de multe ori cu monştrii din adâncuri. Chiar dacă nu au adus la „poză” cea mai mare cumătră, au avut parte de câteva capturi frumoase care vor îmbogăţi arhiva emisiunii. Au schimbat locuri, năluci, s-au bucurat de drilurile cu parteneri puternici, care s-au întors, din nou, în apele limpezi, aşteptând alţi pescari dornici de adrenalină. Pe lacul Păuleşti, Iulia a pescuit alături de două pescăriţe experimentate-Ioana Dia şi Iuliana Cârlan. Nu s-au speriat de vremea nu tocmai prielnică, şi-au unit eforturile şi au reuşit să păcălească mustăcioşii cei mari. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2