Copiii Fluviului Galben | VIDEO
luni, 18 noiembrie 2019
Un răgaz instructiv, pe malurile Fluviului Galben, în regiunea chineză Gansu, a fost invitația echipei “Cap Compas” la TVR 2 și TVR 2 HD, pe 23 noiembrie, la ora 12.30.
Alte legături
Cap Compas

Cunoscut ca râul mamă al tuturor chinezilor, Fluviul Galben are aproape 5500 km lungime, fiind al doilea ca mărime după fluviul Yangtze. Trece prin 9 provincii și regiuni autonome și se varsă în marea Bohai.

Formează mai mult de 30 brațe pe cursul său. Izvorăşte din Mongolia interioară și, în funcție de regiunea străbătută, este fie învolburat şi impetuos, fie blând și liniştit.

(w640)

Fluviul Galben este legat de eroi legendari. Suiren-Shi - care i-a învățat pe oameni să facă focul prin frearea lemnului, Fu His - care a inventat vânătoarea şi pescuitul sau Shennong-Shi - care a adus știința agriculturii. Se consideră că prin toate aceste personaje legendare a început civilizația în bazinul Fluviului Galben.

(w640)

Aria prefecturii Lanzhou are 13 mii kmp. Regiunea care este organizată administrativ în 14 prefecturi, 86 districte și 1350 localități are o suprafață de 453 mii kmp, deci aproape de două ori cât România.

Oraşul Lanzhou este considerat centrul geografic al nord vestului Chinei și are puțin peste 2 milioane și jumătate de locuitori. Este oraş cu rang prefectural, având suprafaţa de 1100 kmp. Doar zona centrală a oraşului are 300 kmp.

(w640)

Pe malul stâng al Fluviului Galben este parcul colinei Pagodei Albe. Inaugurat în 1958, acoperă o suprafață de 8 mii mp, pe trei nivele, şi pare a fi un suveran vizual al orașului. Dintr-un loc în altul se ajunge pe alei și prin coridoare, pentru scurte răgazuri în diferite pavilioane.

Muntele Baita se înalţă până la 1700 m deasupra mării, iar Lanzhu, care se află la o altitudine de 1600 m, este unul dintre cele 8 locuri care trebuie neapărat vizitate.

(w640)

Pe malul drept, Fluviul  Galben, reprezentat sculptural ca mama națiunii, este una dintre cele mai frumoase monumente artistice de acest fel, din China.

(w640)

Proiectul grupului statuar, inaugurat în 1986, a fost conceput de un artist local iar execuția lucrării a fost efectuată de către specialiști din Beijing. O mamă zâmbitoare care privește spre fluviu și un copil care se uită în ochii mamei se contopesc într-un mesaj profund, care subliniază că poporul chinez a crescut și a progresat în ocrotirea maternă a fluviului Galben. Prin perseverență, vrednicia oamenilor a ajuns recunoscută peste tot în lume.

Podul Zhongshan are un simbolism aparte, asemenea unui început de drum.

(w640)

Au existat mai multe poduri plutitoare realizate din burdufuri de iac. De pildă, podul Zhen Yuan era făcut din 20 plute legate cu frânghii și lanțuri, fiind demontat iarna și reașezat pe fluviu primăvara. Vreme de 500 ani s-a aflat în folosință, până în 1909, când a fost construit podul de fier. La propunerea autorităților locale și prin implicarea unui afacerist german, structura de fier, numită oficial la inaugurare, Podul de fier din Lanzhou - peste Fluviul Galben - a fost construită în 2 ani.

Regiunea Gansu este aproape de Mongolia interioară iar Kublai Khan, nepotul lui Genghis Khan, a fost primul împărat care a fondat dinastia Yuan. Din timpul său, apele fluviului, marginile și răspântiile acestuia au jucat un rol important în evoluția civilizației chineze impunându-se ca loc valoros în rândul reperelor universale. Relicve culturale, istorie şi splendide scene naturale fac din fluviul galben un spațiu de excepție ce merită vizitat în orice loc prin care trece.

Lanzhou are reputația orașului morilor de apă. Parcul morilor de apă reproduce vechile sisteme de irigat, care sunt fascinante realizări meșteșugărești sau mecanice și exemple de inventivitate.

(w640)

Există 12 mori de apă, de diferite forme și mărimi, construite în diferite stiluri. Pare a fi un parc tematic doar că, în locul atracțiilor active sau animate, se propune relaxarea. Parcul se află în lumea superlativelor, având cele mai multe mori de apă din lume. Sunt structuri unice, realizate prin metode unice și au statut de moştenire culturală intangibilă.

(w640)

Universitatea, care arată precum un cartier al unui oraş mic, are suprafața de 235 ha, cu două campusuri și trei spitale afiliate.

(w640)

Într-un ciclu de învățământ, pot fi numărați 20 mii de studenți la cursurile facultăților și 10 mii la studii postuniversitare. O paletă largă de discipline este predată de 588 profesori cu normă întreagă și de 930 profesori afiliaţi. Anual se înregistrează 2500 înscrieri pentru doctorate, iar 15 dintre profesorii universității sunt membri plini ai Academiei de Științe a Chinei.

În Muzeul regional ne întâlnim cu făuritorii civilizației din nord vestul Chinei. Colecțiile adunate aici înseamnă 350 mii artefacte, organizate în două mari secții, respectiv istorie și științe naturale. De la fondare și până în prezent muzeul a organizat alte 300 expoziții tematice, iar obiecte de aici au fost expuse în toată lumea, cu prilejul diverselor manifestări istorice. Inițial muzeul a fost dedicat istoriei regiunii Gansu, dar în anul 1956 și-a reconfigurat strategia și a extins aria de colecționare a obiectelor.

(w640)

Bronz, jad, aur, argint, lemn sculptat sau pictat, figurine din lut, piese din pagode și temple, manuscrise cu sutre budiste au fost aduse din 28 districte. Indubitabil muzeul are o cu funcție social educativă și artistică, devenind, zi după zi, o întâlnire a trecutului cu publicul. Gansu este unul din spațiile în care a apărut ceramica pictată, cu 5000 ani în urmă. Aici este reprezentată prin obiecte de la culturile Dadiwan și Yangshao, la cultura Majiayao - care reprezintă un vârf de referință pentru arta și meșteșugurile din neolitic.

Tianshui este al doilea oraș ca mărime din Gansu și este situat în partea de sud-est a regiunii. A jucat un rol foarte important în istoria Chinei, fiind așezat pe unul dintre afluenții importanți ai Fluviului Galben. Este influențat periodic de muson și de ploile aferente acestui tip de manifestare meteo. Era odinioară prima oprire pe drumul mătăsii, atunci când se intra în regiunea Gansu.

O casă tradițională din timpul dinastiei Ming reprezintă un model funcțional de mini societate, în primul rând datorită împărțirilor care trebuiau administrate și, mai ales, având în vedere că rostul acestora era bunăstarea familiei.

(w640)

Organizarea familiei elogiază virtuțile neamului din care fac parte membrii acesteia și reiterează istoria comună care îi leagă. Viața într-o asemenea casă are și o componentă rituală. Ea devine bun prilej pentru evaluarea raporturilor sociale între indivizi și comunitate. Numele de familie este elementul care îi unește pe toți.

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan