loader
Foto

Galerie foto

Un veritabil blazon al Carpaţilor României

Sâmbătă, 21 iulie, de la ora 16:10, TVR 2 a difuzat o ediţie "la înălţime" a emisiunii "Regatul sălbatic". Am călătorit în Carpaţii Meridionali pentru a descoperi caprele negre în habitatul lor.

 

REGATUL SĂLBATIC

Drumul către înălţimi e greu. Nu doar din punct de vedere fizic, ci şi din punct de vedere mental. Pentru că, într-o ascensiune, uneori e mai dificil să vrei să continui decât să poţi să o faci. Şi în cazul nostru nu a fost vorba doar de o ascensiune, ci de mai multe.

Finalul fericit al aventuroasei căutări a caprei negre în Carpaţii noştri îl aflu însă în Bucegi, unde în prima duminică de noiembrie, într-o cu totul altă atmosferă care făcea ca tot ce trăisem până atunci să pară o joacă de copil, ajungem să vedem un număr impresionant de exemplare de capră neagra. Locul lor de odihnă, păşune, alergat şi crescut iezii? Aceşti versanţi biciuiţi de rafale, unde până şi iarba creşte doar unde seminţele au puţină tihnă.

Tuturor celor care ne vizitează ţara le este dificil să înţelegă de ce nu avem un loc de frunte în ierarhia destinaţiilor turistice exclusiviste şi speciale. Posibile răspunsuri avem toţi. Cred însa că mai aproape de realitate rămâne chiar natura cu răspunsul ei în faţa omului: nicăieri în România cu adevărat sălbatică nu e uşor de ajuns. Dovezile sunt la tot pasul şi stau la îndemâna oricui.

Pentru a filma capre negre, în 2017, în Carpaţi, nu poţi să-ţi rezervi doar o zi. Dacă nu ştii mai nimic despre locurile în care le poţi găsi, poţi sta în munţi săptămâni întregi şi nu le vei întâlni. Cărările lor sunt ascunse şi inaccesibile. Doar cei care sunt ori foarte insistenţi sau doar foarte norocoşi vor reuşi. Noi am găsit şi locul şi timpul şi mai ales oamenii cu care să mergem în teren. Recunosc că am fost şi insistenţi, dar mai ales norocoşi...

Specie ce prezintă un număr însemnat de particularităţi faţă de alte surate din familia caprinelor, Rupicapra rupicapra carpatica este varietatea pe care o întâlnim în muntii Carpaţi. Alpii au subspecia Rupicapra rupicapra, în Grecia şi Albania întâlnim Rupicapra rupicapra balcanica, iar în Caucaz, Rupicapra rupicapra caucasica.

Dintre toate aceste spaţii în care s-au dezvoltat ca subspecii, se pare că ţinuturile cele mai favorabile pentru creşterea şi dezvoltarea lor îl au caprele negre în Carpaţii noştri. Studiile cinegetice arată fără tăgadă ca exemplarele din România ajung la greutăţi mai mari decât cele din alte lanţuri muntoase ale Europei. Dacă adăugam la acest aspect şi faptul că trofeul de record mondial la capra neagra este dobândit în Fagărăş, în octombrie 1934, iar 5 din primele 10 trofee pe plan mondial sunt recoltate din Bucegi, înţelegem de ce capra neagră este considerată un veritabil blazon al Carpaţilor României.

Dezvoltarea de insule de evoluţie separată pe cuprinsul întregului său areal de răspândire este rezultatul separării de mari întinderi de şes şi câmpie a masivelor muntoase prielnice, astfel, exemplarele trăind izolate şi neavând posibilitatea să interacţioneze la mari distanţe.

Aceasta este şi cauza pentru care odată ce, din diverse motive, caprele negre dispar dintr-un teritoriu, populaţiile pot fi restabilite doar prin repopulari făcute controlat de om. Aşa a fost cazul la finele deceniului al şaselea din secolul trecut, când exemplare de capră neagră au fost reintroduse în câteva masive muntoase din România întrucat populaţiile se aflau numeric sub pragul posibilităţii de reproducere naturală.

Caprele negre au virtuţi native de căţărători pe stânci abrupte exact la fel cum nativ oamenii merg fără probleme pe trotuarele din marile oraşe. Similitudinea aceasta este reală şi validată pentru că niciun exemplar de capră neagră nu greşeste pasul atunci când este pe stânci. A ajunge tu, ca om, în locurile în care acestea îşi fac plimbarea este un vis frumos... Totuşi, am reuşit astăzi să vă împlinim acest vis, ducându-vă măcar cu privirea şi emoţia în abrupturile Munţilor Căpăţânii din Carpaţii Meridionali.

Cele mai bune trei lucruri pe care le putem învăţa de la caprele negre sunt: îndrăzneala, rafinamentul şi echilibrul. Probabil că ăsta este secretul prin care poţi ajunge să trăieşti o viaţă întreagă la înălţime.

 

0:30 Festivalul Internaţional de Circ de la Monte Carlo (R)

(43Rd International Circus Festival Of Monte-Carlo), Franta, 2019

*Editia 43 *Partea intai

Redactor : Stefan Asavei

(Reluare)

1:35 Dincolo de porţile palatelor (R)

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2