loader

Un veritabil blazon al Carpaţilor României

Sâmbătă, 21 iulie, de la ora 16:10, TVR 2 a difuzat o ediţie "la înălţime" a emisiunii "Regatul sălbatic". Am călătorit în Carpaţii Meridionali pentru a descoperi caprele negre în habitatul lor.

 

REGATUL SĂLBATIC

Drumul către înălţimi e greu. Nu doar din punct de vedere fizic, ci şi din punct de vedere mental. Pentru că, într-o ascensiune, uneori e mai dificil să vrei să continui decât să poţi să o faci. Şi în cazul nostru nu a fost vorba doar de o ascensiune, ci de mai multe.

Finalul fericit al aventuroasei căutări a caprei negre în Carpaţii noştri îl aflu însă în Bucegi, unde în prima duminică de noiembrie, într-o cu totul altă atmosferă care făcea ca tot ce trăisem până atunci să pară o joacă de copil, ajungem să vedem un număr impresionant de exemplare de capră neagra. Locul lor de odihnă, păşune, alergat şi crescut iezii? Aceşti versanţi biciuiţi de rafale, unde până şi iarba creşte doar unde seminţele au puţină tihnă.

Tuturor celor care ne vizitează ţara le este dificil să înţelegă de ce nu avem un loc de frunte în ierarhia destinaţiilor turistice exclusiviste şi speciale. Posibile răspunsuri avem toţi. Cred însa că mai aproape de realitate rămâne chiar natura cu răspunsul ei în faţa omului: nicăieri în România cu adevărat sălbatică nu e uşor de ajuns. Dovezile sunt la tot pasul şi stau la îndemâna oricui.

Pentru a filma capre negre, în 2017, în Carpaţi, nu poţi să-ţi rezervi doar o zi. Dacă nu ştii mai nimic despre locurile în care le poţi găsi, poţi sta în munţi săptămâni întregi şi nu le vei întâlni. Cărările lor sunt ascunse şi inaccesibile. Doar cei care sunt ori foarte insistenţi sau doar foarte norocoşi vor reuşi. Noi am găsit şi locul şi timpul şi mai ales oamenii cu care să mergem în teren. Recunosc că am fost şi insistenţi, dar mai ales norocoşi...

Specie ce prezintă un număr însemnat de particularităţi faţă de alte surate din familia caprinelor, Rupicapra rupicapra carpatica este varietatea pe care o întâlnim în muntii Carpaţi. Alpii au subspecia Rupicapra rupicapra, în Grecia şi Albania întâlnim Rupicapra rupicapra balcanica, iar în Caucaz, Rupicapra rupicapra caucasica.

Dintre toate aceste spaţii în care s-au dezvoltat ca subspecii, se pare că ţinuturile cele mai favorabile pentru creşterea şi dezvoltarea lor îl au caprele negre în Carpaţii noştri. Studiile cinegetice arată fără tăgadă ca exemplarele din România ajung la greutăţi mai mari decât cele din alte lanţuri muntoase ale Europei. Dacă adăugam la acest aspect şi faptul că trofeul de record mondial la capra neagra este dobândit în Fagărăş, în octombrie 1934, iar 5 din primele 10 trofee pe plan mondial sunt recoltate din Bucegi, înţelegem de ce capra neagră este considerată un veritabil blazon al Carpaţilor României.

Dezvoltarea de insule de evoluţie separată pe cuprinsul întregului său areal de răspândire este rezultatul separării de mari întinderi de şes şi câmpie a masivelor muntoase prielnice, astfel, exemplarele trăind izolate şi neavând posibilitatea să interacţioneze la mari distanţe.

Aceasta este şi cauza pentru care odată ce, din diverse motive, caprele negre dispar dintr-un teritoriu, populaţiile pot fi restabilite doar prin repopulari făcute controlat de om. Aşa a fost cazul la finele deceniului al şaselea din secolul trecut, când exemplare de capră neagră au fost reintroduse în câteva masive muntoase din România întrucat populaţiile se aflau numeric sub pragul posibilităţii de reproducere naturală.

Caprele negre au virtuţi native de căţărători pe stânci abrupte exact la fel cum nativ oamenii merg fără probleme pe trotuarele din marile oraşe. Similitudinea aceasta este reală şi validată pentru că niciun exemplar de capră neagră nu greşeste pasul atunci când este pe stânci. A ajunge tu, ca om, în locurile în care acestea îşi fac plimbarea este un vis frumos... Totuşi, am reuşit astăzi să vă împlinim acest vis, ducându-vă măcar cu privirea şi emoţia în abrupturile Munţilor Căpăţânii din Carpaţii Meridionali.

Cele mai bune trei lucruri pe care le putem învăţa de la caprele negre sunt: îndrăzneala, rafinamentul şi echilibrul. Probabil că ăsta este secretul prin care poţi ajunge să trăieşti o viaţă întreagă la înălţime.

 

9:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a

*Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

9:30 Zile de poveste

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

*Ep.11: 399 î.Hr.: Procesul lui Socrate

Redactor: Gabriela Onea

 
Pionieratul internetului în România: O scurtă evocare | VIDEO

Interviul cu profesorul Radu Jugureanu, considerat un pionier al internetului în România, dezvăluie o perioadă efervescentă și plină de provocări.

Cap Compas: În inima Italiei

Cap Compas: În inima Italiei

publicat: luni, 12 mai 2025

În inima Italiei, dincolo de faima Veneției și de agitația marilor orașe, se ascunde Padova – un loc unde trecutul pulsează încă viu printre ...

Întâlnire cu... „Mica Sirenă” a României la Copenhaga, la „Hai-Hui... cu Marina”

Inconfundabila Eva Kiss ne salută prin intermediul camerei de luat vederi, în ediţia din 14 mai a emisiunii realizate de Marina Almăşan la TVR 2. ...

 

#tvr2