„Cap Compas”: In Veria veritas | VIDEO
marţi, 14 decembrie 2021
Echipa „Cap Compas” a propus pentru ediția din 18 decembrie un joc de cuvinte și un traseu: adevăruri din Veria, încununate la final de cale in vino veritas, însă desfășurate în suma unor realizări care se compun în Veria veritas.
Alte legături
Cap Compas

Așezat la poalele muntelui Vermio, Veria este un oraș frumos din regiunea centrală a Macedoniei grecești cu nume demn de prelingerea unei licori nobile care se adună picătură după picătură în pocalul adevărului.

Timpul călătoriei noastre în Veria se deapănă dintru început în zodia unor adevăruri,  într-un ambient lipsit de zarva orelor la care grecii ies în preumblarile zilnice.

(w640)

Centrul istoric invită la descifrarea epocilor de înflorire bizantină iar catedrala veche, ridicată între anii 1070 și 1080, devine martor pentru ceea ce se poate defini drept dăinuire ortodoxă în aceste locuri.

(w640)

Era, în vremea de glorie a orașului, unul dintre cele mai mari edificii religioase din Balcani. Multe din decorațiile interioare și exterioare au suferit modificări, s-au deteriorat în timp sau au fost eliminate.

(w640)

În timpul celui de-al doilea război mondial edificiul a fost gestionat de asociația creștină Sf Pavel și folosit pentru desfășurarea curentă a activităților unor agenții guvernamentale iar în timpul ocupației naziste a fost grajd. După lucrările de restaurare, în cursul cărora au fost descoperite fresce și inscripții din diferite perioade, catedrala a fost reconsacrată și redeschisă publicului și credincioșilor în cadrul unei ceremonii solemne celebrate de episcopul Veriei. Similarități ale unor alcătuiri arhitectonice leagă această biserica de catedrala Sf Dimitrie din Tesalonic, în timp ce ansamblul în întregul său, evidențiază era de prosperitate materială și spirituală a evului mediu bizantin, fiind un incontestabil tezaur material și spiritual al orașului.

(w640)

Asocierea evidență cu tipare arhitecturale creștine timpurii conferă plusvaloare istorică și artistică într-o materialitate pentru care cu greu se mai pot identifica edificii similare. Începând din 1430, când Veria a intrat sub stăpânire otomană, și până în 1912, când armata greacă a cucerit orașul locașul de cult, a funcționat ca moschee. Veria este o hiperbola a dăinuirii și trăiniciei.

Precum o comoară tăinuită se descoperă sinagoga aflată în cartierul Bărbuță unde locuiau odinioară evreii. Istorii triste se deapănă în interiorul dominat de o pace care sugerează, în primul rând, seninătate și iertare. Este cea mai veche sinagogă din N Greciei și epatează prin splendide compoziții decorative din lemn și mozaic. Balconul are atât rol funcțional cât și funcție de pasaj către baia rituală numită mikveh.

(w640)

Însă, la începutul erei creștine, în oraș, evreii erau numeroși și activi cultural și religios, motiv pentru care Sf Pavel și-a îndreptat pașii spre acest loc - pentru a se adresa celor pe care îi considera cei mai deschiși pentru asimilarea noilor învățături creștine. În 1943 naziștii au deportat din Veria mare parte din populația evreiască ce număra la acea vreme aproximativ 650 de suflete la care se adăugaseră 200 de refugiați. Aripa cernită a holocaustului a atins și acest loc iar bilanțul tragic consemnează 460 victime. Doar 123 evrei au revenit după război, fără a mai avea vreo proprietate în partea locului. În zilele noastre, în Veria mai trăiește doar un singur evreu, iar din punct de vedere administrativ edificiul identitar iudaic de aici este administrat de comunitatea din Tesalonic. Interiorul lasă impresia că întâlnești o piatră prețioasă, care a fost tăinuită multă vreme.

(w640)

Se pare că actuală sinagogă, a cărei formă actuală datează din 1850, este construită pe fundațiile celei antice în care, la începutul erei creștine, a predicat Sf Pavel. Este un edificiu cu o viață aparte, care confirmă din timpuri imemoriale prezența evreilor în zonă, fiind un reper spiritual artistic și arhitectural. Spre deosebire de un cartier creștin tipic ce are de obicei în centru biserica, în cel evreiesc sinagoga se află în rândul caselor.

(w640)

Frumusețea poziționării ansamblurilor de locuințe, arhitectura și vegetația abundentă fac din acest crâmpei de Veria un colț de paradis. Străduțe înguste și alei pietruite mărginesc reședințe frumoase ale căror culori se întrepătrund cu cele ale naturii înconjurătoare. Mica esplanadă dedicată Apostolului neamurilor se compune ca o prefață materială a unui eveniment major al istoriei creștine timpurii și anume parcursul misionar întreprins de Sf Pavel în aceste locuri în anii 50 și 57 ai erei creștine; este o punte între spațiul sacru al sinagogii și dinamica propovăduirii credinței în Hristos. Memorialul ridicat în cinstea sfântului propovăduitor este numit de localnici vima apostolului și este prețuit ca loc din care locuitorii Veriei antice, în mare parte adoratori ai zeilor Olimpului, au ascultat primele îndemnuri de a caută calea, adevărul și viață din împărăția cerească, guvernată de mântuire și de dragoste.

Ansamblul monahal dedicat Sf. Ioan Botezătorul, aflat la 20 km distanță de oraș, este cunoscut sub numele de Skiti Veria. Deși dedicat Sf. Ioan Botezătorul și înainte mergătorul, ansamblul monahal este considerat și un omagiu adus Sf. Pavel, precum și un simbol memorial legat de viața mai multor sfinți.

(w640)

Începând din secolul al 14 lea, schitul a funcționat că mănăstire. În anul 1822 turcii au incendiat edificiile și anexele. Doar paraclisul „Schimbarea la Față a Mântuitorului” a rămas funcțional, fiind protejat de faptul că se află mai departe de clădirile principale și pentru că este ascuns în stâncă.

(w640)

Faima locului este conferită de sfinții care au viețuit aici: Grigorie Palama, Dionisie de Olimp, Theona, Atanasie Parios, Cosma Etolianul, cuviosul Antonie Apărătorul Veriei și Cuviosul Teofan Apărătorul Nausei - sunt cele mai venerate nume dintr-o pleiadă care se numără cu zecile. Este un loc încărcat de un simbolism aparte și prețuit în regiunea Macedonia ca un reper de maximă importanță, care conferă acea identitate națională și ortodoxă prin care grecii se definesc în propria țară și pretutindeni în lume.

(w640)

În această parte a Macedoniei vegetația abundentă și-a dată mâna cu izvoarele și cu râurile pentru a ne arată o Grecie verde, frumoasă și opulentă. În zilele obișnuite, grupri mici de turiști și pelerini sau călători solitari ajung la mănăstirea Panagia Soumela, pășind cu grijă pe pământul unde este adăpostită și ocrotită icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă  la Soumela din ținuturile Turciei zilelor noastre.

(w640)

La marele praznic din 15 august, când este cinstită Adormirea Maicii Domnului, aici se adună zeci de mii de credincioși. Sfânta și făcătoarea de minuni icoană Panagia Soumela este pictată conform tradiției de către Sf. Ev și a fost păstrată vreme de secole în apropiere de orașul Trabzon și de țărmurile sudice ale Mării Negre. Aducerea icoanei pe pământ grecesc se compune din episoade aproape eroice, a căror desfășurare a început în anul 1931, când premierul grec Elefterios Venizelos a promis credincioșilor, aflăți la hramul mănăstirii Mega Spileo în fața unei alte icoane pictate tot de Sf .Luca, să întreprindă demersurile necesare pentru că acest dar prețios să aparțînă Greciei. După ce a fost păstrată o perioadă în muzeul Benaki din Atena, a fost transferată aici, pe muntele Kastania și astfel, la 15 august 1952, locul a devenit tron al Maicii Domnului pe pământ și răspântie a locurilor sfinte ale grecilor.

(w640)

Vergina, orașul mic limitrof Veriei, are faimă universală datorată sitului arheologic Aigai, considerat a fi cea dintâi capitală a Macedoniei, iar movilă de pământ din inima cetății este tainița unor comori fără asemănare.

(w640)

În anul 336 î.Hr., Filip al II-lea a fost asasinat în teatrul acestei cetăți iar fiul său, Alexandru cel Mare, a fost proclamat rege.

Muzeul arheologic din Vergina a fost construit pentru a adăposti toate artefactele găsite la sit și reprezintă una dintre cele mai importante colecții muzeale din Grecia. În momentul în care a primit statutul de Patrimoniu Mondial al UNESCO, acest spațiu a fost definit ca „o mărturie excepțională a unei dezvoltări semnificative a civilizației europene, în care se evidențiază trecerea de la orașul-stat clasic la structura imperială a perioadelor elenistică și romană”.

(w640)

Cele mai importante descoperiri au fost făcute în 1977, când au fost găsite locurile de înmormântare ale mai multor regi ai Macedoniei, inclusiv mormântul lui Filip al II-lea, care era intact.

În prima jumătate a secolului al V-lea î.Hr., Aigai devenise capitala Macedoniei, cel mai important stat elen din nord. Viața a atins apoi niveluri nemaivăzute de lux în bazinul mediteraneean. Ce altceva ne poate aduce mai aproape de acel prețuit veritas antic decât vinul și pogoriile? Beneficiind de o recunoaștere internațională de excepție, podgoria și vinurile Kir Giani sunt o veritabilă comoară a acestei regiuni prin care se completează relaxant și complementar celelalte comori întâlnite în partea locului.

(w640)

Acoperind o suprafață totală de 58 de hectare, care se află la o altitudine începând de la 280 până la 330 de metri, podgoriile produc soiurile Xinomavro Syrah Merlot și Cabernet Sauvignon. Există și diverse soiuri experimentale, toate antrenate în poziționarea verticală a lăstarilor. În zona nordului Greciei, variațiile de climă și proprietățile solului formează podgorii care manifestă un caracter foarte diferit de la loc la loc. În condiții care variază de la mediteraneean la continental, pe soluri nisipoase sau argiloase, bogate sau sărace, pe câmpii și podișuri sau pe versanții munților, lângă lacuri sau râuri, anumite soiuri sunt cultivate din cele mai vechi timpuri.

În Veria veritas devine la capăt de cale, metamorfozându-se în clepsidră, prin care se strecoară dinspre prezent către viitor realități care fiecare în parte și toate dimpreună, formează alchimia miracolului pământesc purtat către cer și a seninului celest adus printre oameni. ​

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan