Cap compas: File și zile - călătorie în Serbia | VIDEO
miercuri, 13 noiembrie 2019
Echipa emisiunii "Cap Compas" ne-a propus o nouă incursiune în Serbia, de această dată în multe spații din vecinătatea graniței cu România. Pe 16 noiembrie, la ora 12.30, la TVR 2 și TVR 2 HD.
mionica
Viminacium 5
Viminacium
Viminacium
Viminacium
Viminacium
varset
varset
varset
fantast
fantast
salas 137
salas 137
smederevo
smederevo
smederevo
bukovo
bukovo
mionica
mionica
mionica
mionica
mionica
Viminacium 5
Viminacium
Viminacium
Viminacium
Viminacium
varset
varset
varset
fantast
fantast
salas 137
salas 137
smederevo
smederevo
smederevo
bukovo
bukovo
mionica
mionica
mionica
mionica
Alte legături
Cap Compas

O peregrinare din antichitate și până la epoca modernă prin cetăți și muzee împletită cu spații hoteliere și locuri de înnobilare sufletească..

(w640) Viminacium

Cetatea Viminacium este un prim pas care asigură privilegiul cunoașterii unor altfel de ipostaze sârbești. Locul devine kilometrul zero al călătoriei noastre prin ținuturile sârbești pentru a descoperi locuri și oameni, precum file de cronici ale unor zile diferite.

(w640) Viminacium

Vila romană aflată în apropiere de orașul Pozarevac descrie acea atmosferă care cu greu poate fi recompusă doar din imaginație. Este ambianța vieții antice.

(w640) Viminacium

Reprezintă felul de a fi și de a trăi al romanilor. Cetatea aflată la confluența dintre Dunăre și răul Mlava însemnă practic intersecția între Panonia și Adriatică, între Moesia și Marea Neagră și între Naissus și Marea Egee.

(w640) Viminacium

Situl arheologic are suprafață de 400 de hectare iar în necropolă au fost găsite aproape 15 mii de morminte. La câțiva pași de Dacia nivelul de civilizație era similar celui din capitală imperiului și fiecare edificiu poate înseamnă o replică din ceea ce exista la  Roma.

(w640) Viminacium

Vârșeț orașul aflat la doar 15 km distanță de frontieră cu România înseamnă și ospitalitate și nu este doar un oraș de tranzit în care să oprești pentru o gustare și poate fi o zona ideală pentru un city break reușit sau un moment memorabil petrecut în cadrul unui tur prin Serbia.

(w640) varset

Mulți români ajunși în acel loc se simt că acasă mai ales datorită faptului că limba română este vorbită în mod uzual. Este un oraș în care la fiecare răspântie întâlnești frumusețe și originalitate. Palatul episcopal este unul dintre reperele de marcă pus în valoare prin armonizarea stilului baroc și a culorilor luminoase. Temelia a fost așezată în 1757 când scaunul episcopal de Vârșeț a fost reînființat aici după ce temporar episcopia a avut sediul la Caransebeș. Episcopul Jovan Georgiević  a inițiat lucrările, iar în 1763 a fost finalizat edificiul.

(w640) varset

În interiorul palatului este amenajată o capela închinată Sf. Arhangheil Mihail și Gavril în care se găsește icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu numită de Vinča – Bezdin. Palatul se vizitează doar în zilele de miercuri, funcționând și în prezent că reședința episcopală. Catedrala episcopală din Vârșeț este un simbol al dăinuirii fiind cea mai veche biserică din oraș. A fost ridicată prin efortul episcopului Nikola Dimitrijević și împodobită cu fresce și sculpturi de către artiști locali. Adăpostește icoane valoroase și este recognoscibilă pentru toți sârbii prin turnul al cărui ceas vestește orele zilei încă din 1785. Dedicată Sf. Nicolae, biserica este neîncăpătoare la sărbătorile mari dar chiar și în zilele obișnuite se stă la coadă pentru obișnuită închinare. Edificiul are faima unui loc făcător de minuni datorită icoanelor Sf. Nicolae și a Sf. Anghelină.

(w640) varset

Castelul Fantast întâmpină cu căldură interioarelor care sunt amenajate că hotel și saloane pentru evenimente. Am putea spune că este un hotel boutique deși combinația între clasic și modern și mai ales lipsa oricărei extravaganțe în ceea ce privește decorațiile interioare duc mai degrabă cu gândul spre o reședința transformată într-un primitor loc de cazare. Confortul vine aici din combinația fericită între un domeniu cu suprafață de 65 de hectare și castelul bine proporționat care nu epatează prin dimensiuni ci datorită echilibrului interior și exterior.

(w640) fantast

Aflat la 130 de kilometri distanță de Belgrad și la 65 de kilometri de Novi Sad, domeniul din localitatea Becej oferă clipe de relaxare îmbinate cu activități adecvate unui asemenea spațiu: drumeții, sporturi, ușoare activități recreative pentru copii și vânătoare.

(w640) fantast

Sălaș 137 sună că un număr de casă pe o stradă. În fapt este o afacere bine închegată care și-a creat propria clientelă. Transformarea unui asemenea spațiu într-un han ține de voință și de preferința proprietarului. Privind la acestea gândim că de fapt aici era o simplă gospodărie cu acareturi și toate cele de trebuință unui țăran. Și totuși crearea unor locuri pentru a te simți bine au făcut că acest loc să devină atracție.

(w640) salas 137

Casă bătrânească a devenit loc de luat masă. Ceea ce va fi fost bucătărie de vara este deja un apartament cochet și intim, iar magaziile sunt camere confortabile cu toate facilitățile. Nu este atât turism rural ci mai degrabă de weekend.

(w640) salas 137

Smederevo era un centru vital strategic încă de pe vremea romanilor, iar mai târziu străjuia drumul spre Constantinopole. Cetatea capătă o valoare deosebită în secolul 15 în timpul despotului Durad Brancovic, care a refăcut fortăreața aflată la confluența Dunării cu râul Jazava după modelul cetății de pe malul Bosforului. Smederevo avea să devină de atunci până în prezent un simbol.

(w640) smederevo

Toamna la Smederevo și Teatru în fortăreață sunt generice manifestări culturale care au loc în fiecare an. O întreagă epopee cu despoți, prinți, prințese, nobili de la curțile occidentale …cu viziri și generali din Imperiul Otoman poate fi văzută printre creneluri. Este o cetate colosală care își spune povestea și își declină splendoarea indiferent de anotimpul sau ora la care este vizitată.

(w640) smederevo

Legende despre comori care încă s-ar află undeva îngropate în margine de Dunăre dăinuie. Cetatea a fost reconstruită și consolidată în doar trei ani, începând din 1427. A fost descrisă că una dintre cele mai impunătoare mărturii de arhitectură medievală sârbească și o martoră a forței creative a sârbilor.

(w640) smederevo

De la fortărețele de apărare militară către cetățile apărării credinței drumul pare firesc. Mănăstirea Bukovo are un acel ceva comun cu spațiul românesc. Se află în Negotin pe dealurile de la Bratujevac, la doar câțiva kilometri de Dunăre mai jos de Porțile de Fier II, cam în dreptul părții de sud a județului Mehedinți. Este dedicată Sf. Nicolae. Numele Bukovo vine de la fag sau de la numele unei păsări care trăiește în desișurile din apropiere.

(w640) bukovo

Biserica  ridicată integral din piatră este reprezentativă pentru școală de arhitectură moravă. Deși a fost reconstruită de mai multe ori a fost păstrată formă inițială.

(w640) bukovo

În regiune sunt podgorii cu un soi de struguri muscat foarte rari în lume din care se produce un vin roșu celebru numit tamjanika.

(w640) mionica

Este un obicei al locului că pelerinii să viziteze și pivnițele pentru degustări. Orășelul Mionica, așezare cu câteva mii de locuitori, este acum un circuit turistic remarcabil. Nepoții și strănepoții generalului Zivojin Misici au reușit să facă din casă în care s-a născut acest personaj considerat erou național al Serbiei un spațiu polivalent. Asociația turistică Mionica este foarte activă și în fiecare loc a inserat realități ale lumii rurale care altfel ar putea fi ușor uitate.

(w640) mionica

Face parte din strategia municipalității și a unei organizații turistice foarte active să fie recreate coregrafii ale unor fermecătoare realități pe care le mai poți întâlni în uitate colțuri lume. Este fără îndoială o fațetă a dezvoltării turismului, iar dacă pentru unele generații pare comun ce vedem pentru generațiile noi sau cei din alte țări firul de torsul țesutul sau pregătirea unei mamaligi are aproape impactul unei inițieri.

(w640) mionica

Există la Mionica activități eco, etno și culturale care se compun într-un set de produse și activități adresate vizitatorului. Nu este vorba doar despre simpli pași petrecuți prin rouă ierbii și nici doar de observarea cu ochi detașat ci despre o imersiune veritabilă în lumea arhaică prin care se țese urzeala devenirii unui neam. Mionica are natură, relief, istorie și tradiții … arhitectură specifică … ferme și mai ales facilități și infrastructură, fiind ușor ușor accesibilă de oriunde ai veni.

(w640) mionica

Producător: Elena Dinu

 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 05:20
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuţț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* *Episodul 8: Informatorul In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 2 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Euromaxx Premieră (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2022) Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. Episodul 26 Redactor: Delia Clonaru
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani Producător: Alexandru Mihăilescu
 • 13:30
  Opera comică pentru copii
  *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini redifuzare (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Franceză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Rețete pregătite în județul Dolj, la Dăbuleni: păcele de oaie, pomana porcului, salată de gogonele cu usturoi pe grătar. Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator si realizator: Doru Ciolacu Producător : Simona Musuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  ​ Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 47 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam Ioan Gyuri Pascu 55 de ani de viaţă şi 39 de ani de activitate. Un destin de artist care a interpretat numeroase roluri, nu doar alături de grupul Divertis, care i-a adus notorietate, ci şi în piese de teatru şi filme. A compus, a interpretat, a scris scheciuri, scenarii, cărţi. Şi, mai puţin ştiut astăzi, prin casa sa de discuri, a ajutat numeroşi alţi cântăreţi şi trupe să se lanseze. Ioan Gyuri Pascu, o stea căzătoare... ce ne luminează încă! Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 21:00
  Formidabilii-Români din Italia şi poveştile lor
  redifuzare *Românii din Italia reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate din afara granițelor, iar după aproape două decenii de la formarea ei lumea lor s-a maturizat și nu mai poate fi judecată cu prejudecăți. Antreprenori, sportivi olimpici, creatori, specialiști din finanțe, domeniul digital sau al afacerilor europene fac o hartă a valorii și reușitelor surprinzătoare, făcând radiografia migrației românești ajunsă la vârsta maturității. Realizator: Irina Păcurariu Redactor: Alice Săceanu
 • 22:45
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Iarna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Sorina Soare
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Redactor: Gabriela Onea
 • 02:00
  REVIZIE TEHNICA