loader
Foto

Cap Compas: „O incursiune în inima Azerbaidjanului şi în sufletul azerilor”

Duminică, 17 ianuarie, emisiunea Cap Compas v-a condus în lumea mirifică a palatului hanilor din Sheki. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O vizită în Azerbaidjan fără Sheki este precum o pivniţă cu vinuri rare în care ai văzut doar uşa şi culoarul principal. Palatul hanilor din Sheki este perla coroanei sau locul unde poate începe sau se poate termina o veritabilă iniţiere.

Între 1743 şi 1819 au existat 10 hani în istoria regiunii, iar aici, la Sheki, a fost reşedinţa de vară a hanilor şi centrul administrativ al guvernării. În istoria timpurie asiatică, denumirea şi titulatura de han a apărut în stepele extremului Orient şi au fost importate ca instituţii politico administrative şi de guvernare încă din secolul al VII-lea, ajungând până în Nordul Dunării, iar mai târziu chiar în ţinuturile Bulgariei de astăzi. Hanatul era forma de organizare şi de conducere de tip militar care a făcut gloria timpurilor marilor hani ai statelor şi imperiilor de la Răsărit.

Pentru a înţelege rolul palatului hanilor de aici trebuie să ne îndreptăm în istorie înapoi înţelegând cât de important era ca un oraş să fie punct central pe drumul mătăsii, fiind situat la intersecţia drumurilor comerciale caucaziene de la Nord la Sud şi în vadul de trecere între Daghestan şi Rusia.

Palatul este pecetea inconfundabilă a oraşului şi imaginea reprezentativă a regiunii, dar şi unul dintre cele mai importante monumente ale epocii sfârşitului de secol al XVIII-lea.

„Intrăm în inima palatului ca într-un regat al miracolelor. Definiţii subtile încărcate de simbolism sau episoade epopeice se desfăşoară asemenea unor tapiserii, care parcă nu se mai sfârşesc într-o succesiune de camere care-l poartă pe vizitator printr-un altfel de labirint”, descrie Titi Dincă, realizatorul TVR al emisiunii Cap Compas.

Scenele şi decoraţiile interioare din reşedinţa de vară a hanilor din Sheki sunt considerate printre cele mai fine opere de artă din lume. Începând din anul 1998, palatul a fost declarat monument în patrimoniul UNESCO, iar între anii 1955 şi 1965 au fost întreprinse restaurări de amploare în sala ceremonială a palatului şi la camerele de la etaj la care au colaborat artişi şi arhitecţi azeri renumiţi. Ultima restaurare a avut loc între anii 2002-2004 fiind supervizată de specialişti germani

„Palatul hanilor este mai degrabă un altar care emană o aură de sacralitate greu descifrabilă deşi în esenţă, ansamblu nu a avut decât rol de tip administrativ”, adaugă Titi Dincă.

Interiorul este pictat în diferitele teme ale perioadelor din secolul al XVIII-lea:  cu  flori în vase, scene de vânătoare şi bătălii, motive decorative unice de artiştii Ali Kuli, Kurban Kuli, Mirza Jafar din Shemaha, Usta Gambar din Shusha şi mai ales de Abbas Kuli care a fost de altfel şi arhitectul palatului reşedinţă de vară.

În Sheki vom cunoaşte artizani şi tainele făuririi minunatelor shebeke ... un tip de vitraliu unic în lume. Nu avem de  a face cu simplu artizanat, ci cu o îmbinare măiastră între artă matematică, geometrie şi mecanică.  Altfel nu pot fi îmbinate aceste minunate zămisliri ale mâinilor şi minţii omului, expresii finite ale infinitului. O tăietura în lemn sau în sticlă cu doar un sfert de milimetru mai puţin decât este necesar poate duce la eşec şi la nepotrivirea de niciun fel a articulării componentelor acestui original tip de puzzle. Un unghi tăiat eronat doar cu 2-3 grade face inutilizabil lemnul în îmbinarea care ar trebui să fie continuarea uneia similare şi precedenta pentru o alta.

Lăute şi lăutari, caravanseraiul din secolul al XVIII-lea şi mai ales celebra halva de Sheki vor asezona un episod în care vom vedea şi fortăreaţa Sheki – locul desfăşurării acţiunii nuvelei Hadji Murat scrisă de Lev Tolstoi.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.


10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 94

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2