loader
Foto

Galerie foto

Cap compas: „La răsărit de frumuseţe”

Duminică, 24 ianuarie, ajungem împreună cu echipa „Cap compas” în unul dintre cele mai frumoase oraşe ale antichităţii: Efes. Descoperim istoria aşezării de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Efesul este pomenit în Evanghelie așa cum este menționat în Apocalipsă ca fiind una dintre cele șapte cetăți ale acesteia. Tot la Efes a avut loc și cel de-al treilea Sinod Ecumenic. Cu alte cuvinte, Efesul a fost unul dintre centrele creștinismului timpuriu şi, potrivit tradiției, aici se pare că Sfântul Ioan a adus-o pe Maica Domnului, iar tot aici s-ar fi petrecut și Adormirea sa.

Arheologia modernă a scos la lumină adevăratele comori ale Efesului, îngropate timp de sute de ani. Lucrările au început acum mai bine de un secol, însă abia în ultimii 10 ani acestea au permis ca frumosul oraș de odinioară să poată fi introdus în circuitul turistic.

Istoria ne îmbie să ne lăsăm duși de imaginație și să privim cu ochii minții peisajul unuia dintre cele mai frumoase orașe ale antichității. Numai dacă ne gândim că aici trăiau în epoca romanilor peste 25.000 de locuitori și că printre aceștia se aflau cei mai talentați artiști și cei mai bogați negustori ai epocii – Efesul fiind supranumit și „visteria Asiei” – ne putem imagina importanța sa geopolitică, religioasă, culturală și comercială.

Aflat sub acțiunea a două influențe diferite, pe de o parte, de poziționarea geografică și, pe de altă parte, de contextele politice ale unor epoci diferite, Efesul rămâne un oraș plin de mister, cu atât mai mult cu cât nici până în ziua de azi nu s-a putut stabili cu exactitate cine a fost de fapt primul fondator al cetății.
Efesul avea, în Antichitate și chiar în epoca bizantină, unul din porturile cele mai active de la  marea Egee. O descriere a cetăţii facută de Pliniu cel Bătrân spune că marea avea obiceiul să urce până la templu Dianei. Apoi, din cauza sedimentelor cărate de râul Caystre, a schimbărilor climatice și probabil a mișcărilor seismice, marea s-a retras progresiv. Astfel, grămezile de nisip ce s-au adunat puțin câte puțin în porturi au făcut ca apa să se deplaseze spre vest și, în timp, locurile de ancorare au fost abandonate.

„E linişte adâncă, deşi rumoarea conversaţiilor turiştilor aduce a zor de primenire continuă a cetăţii. Miresme de închipuite roze se simt ici colo în zonele retrase.Relicvele istorice din Efes oferă o priveliște splendidă a măreției și grației de odinioară, rămase în picioare în pofida secolelor trecute”, spune Elena Dinu, producătoarea emisiunii Cap compas.

Efesul a fost construit pentru prima dată în vestul Anatoliei, într-un mic golf la vărsarea râului Caystro în mare. Acest loc din antica Ionie centrală are o climă caldă și umedă și conferă o multitudine de avantaje prin natura împrejurimilor pentru așezarea oamenilor şi diferite îndeletniciri.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2