loader
Foto

Cap compas: Jakarta, Bandung și templul Borobudur

Echipa Cap Compas vă invită sâmbătă, 31 mai, ora 17.30, pe TVR 2, la descoperirea valențelor turistice și culturale ale orașelor Jakarta și Bandung precum și ale templului Borobudur din insula indoneziană Java.

 

Cap Compas

Plaja Aloha din zona rezidențială Pantai Indah Kapuk aflată în apropiere de Jakarta oferă 4 km de nisip alb și facilități generoase. Este locul de evadare ideală din tumultul urban pentru familii pentru cupluri pentru tineri vârstnici și copii.

Aria metropolitană a capitalei indoneziene se decupează aici că un colț de paradis ferit de zgomotul mașinilor și primenit prin briza permanentă. Inaugurată în 2023, această zonă de relaxare a crescut exponențial în notorietate.

Plaja Aloha / Credit foto: Titi Dincă

Poziționate în imediată proximitate a aeroportului internațional Sukarno Hatta, zonele comerciale amenajările turistice și clădirile rezidențiale propun imaginea unei altfel de lumi decât cea tradițional indoneziană păstrând, însă, prin oamenii prezenți, o notă de etnicitate inconfundabilă.

Parcul mini_Indonezia / Credit foto: Titi Dincă

Deși pare un muzeu etnografic, Taman Mini Indonesia Indah sau mini parcul minunatei Indonezia este un rezumat al culturii materiale și spirituale indoneziene care surprinde aproape toate aspectele vieții cotidiene din cele 26 de provincii ale țării încapsulate în pavilioane separate. Pe parcele care au oferit oportunitatea folosirii configurației fizice a terenului sunt construite case tradiționale numite rumah…. edificii din fiecare zona reprezentativă a Indoneziei.

Parcul are în prezent 33 de pavilioane din provinciile Indoneziei, 7 lăcășuri de cult, 24 de spații deschise și amenajări naturale 17 muzee și 18 trasee consacrate divertismentului care se întind pe 147 hectare.

Borobudur / Credit foto: Titi Dincă

Aproape 450 km în linie dreapta despart Jakarta și macheta sitului de la Borobudur de magnificul edificiu aflat în apropiere de orașul Yogyakarta cel mai mare templu budist din lume. Javanezii numesc templele candi.

Conform estimărilor specialiștilor forța de muncă necesară pentru construirea templului a fost imensă pentru a ridică și a transporta cele două milioane de blocuri de piatră în greutate totală de aproximativ 3,5 milioane de tone.

În sanscrită „Vihara Buddha Uhr” înseamnă mănăstirea budusta de pe deal … de aici și Borobudur. Este un templu cu o vechime de 1200 de ani care a stat în uitare după declinul budismului secole la rând ascuns sub cenușă vulcanului Merapi care acoperise aceste locuri. O opera unică a umanității.

Parcul mini_Indonezia_zoo / Credit foto: Titi Dincă

Voliere uriașe și întâlniri fermecătoare din prelungirea parcului etnografic Mini Indonezia sunt începutul unui itinerar acompaniat de ciripitul păsărilor din insulele indoneziene. Așa cum casele tradiționale sunt organizate în funcție de zona și păsările sunt grupate în funcție de insula de proveniență. Fiecare colț copiază un mediu de vegetație conform unui habitat. Aici sunt adăpostite adăpostite mii de exemplare dintre cele mai reprezentative păsări din Indonezia.

Prin câteva delimitări jalonate de edificiile impresionante în centrul capitalei indoneziene se conturează triunghiul de aur al Jakartei drept pol al evoluției și dezvoltării țării. Jakarta este din punct de vedere administrativ cu o provincie cu statut special. Ramura executivă este condusă de un guvernator ales și un viceguvernator, în timp ce Consiliul Reprezentant al Poporului Regional Jakarta este componentă legislativă alcătuită din 106 membri aleși în mod direct.

Tren de mare viteză / Credit foto: Titi Dincă

Porțile de intrare ale orașului, aeroportul, autogările și gărle feroviare sunt punți între aici și mai departe. Gara Halim întâmpină cu rumoarea aferentă sosirilor și plecărilor. Infrastructura feroviară modernă de aici, care acoperă o suprafață de 78 mii mp, a fost construită odată cu asumarea proiectului trenului de mare viteză Whoosh denumire inspirată din sunetul lăsat în urmă de vagoanele care trec pe lanaga un om cu peste 300 km/h.

Centrul Cultural Udjo Bandung / Credit foto: Titi Dincă

Prima ruta de mare viteză pe calea ferată se adresează în primul rând celor care călătoresc zilnic între Jakarta și Bandung. Orașul Bandung este capitală administrativă a provinciei Java de Vest, al treilea oraș că număr de locuitori din insula.

Moscheea din Bandung / Credit foto: Titi Dincă

Moscheea plutitoare denumită astfel datorită faptului că este înconjurată de lacuri oferă răgazul descifrării valențelor arhitecturii islamice moderne. Al Jabar este unul dintre cele 99 nume ale lui Allah Atotputernicul, dar și termenul indonezian pentru algebră.

Istoria devenirii acestui loc are legătură tot cu o cale ferată construită în secolul trecut … determinantă pentru popularea zonei și apariția locuințelor și a vieții sociale în fostele arii inundabile. În felul acesta a apărut și necesitatea unui lăcaș de cult. Moscheea a fost inaugurată în anul 2022 și are patru minarete de 99 de metri înălțime, 6.136 de foi de sticlă sunt aplicate pentru a imită solzii de pește care alcătuiesc fațada și cupola. Există 27 de întrări reprezentând cele 27 de orașe importante ale vestului insulei. Pe fiecare dintre aceste intrări există un motiv al batikului nativ pentru fiecare dintre orașe. Bandung este un oraș cu viață alertă.

Moscheea din Bandung / Credit foto: Titi Dincă

Anklung este un instrument cu istorie multiseculară folosit mai ales în ceremonii și în ritualuri religioase. Unul dintre primele spectacole cu instrumente angklung într-o orchestră a avut loc în 1955 aici în Bandung. Angklungul este element esențial pentru cultură poporului indonezian.

Centrul cultural Udjo / Credit foto: Titi Dincă

Centrul cultural Saung Angklung Udjo este locul potrivit pentru iubitorii de artă și de muzică. În acest spațiu este sunt puse în scenă reprezentații muzicale și coregrafice care rămân în amintire pentru multă vreme.​

***

Credit foto: Titi Dincă

 

8:00 Cap compas

*Copiii vulcanului Merapi

O calatorie in lumea magica a orasului Yogyakarta oras legat organic de vulcanul Merapi

prin monumente ,strazi si palate.

Centrul etnografic Omah Kecebong si templul Prambanan sunt punti pentru intelegerea un obiceiuri si credinte.

Producător: Elena Dinu

(Reluare)

8:30 Teleşcoala

* Limba si literatura romana (BAC)

Producator: Sinziana Milosoiu

 
De Ziua Copilului, Concert extraordinar Paul Surugiu-Fuego, numai la TVR 2!

Pe 31 mai, ora 20.00 și pe 1 iunie, ora 14.00, veți urmări la TVR 2, timp de trei ore, super concertul ”Sufletul meu de copil”, o reverență ...

Festivalul Bujorului, un eveniment cultural desfășurat în Dobrogea, reprezintă o celebrare a identității ucrainene și a valorilor tradiționale. ...

"Fără prejudecăți", emisiunea realizată de TVR Cluj, aduce în prim-plan două subiecte de importanță crucială: inovația socială și violența în ...

 

#tvr2