loader
Foto

″Cap compas″: În lumea celor două amintiri

Un nou sezon al emisiunii ″Cap compas″ a început cu o incursiune în Seoul, capitala Coreei de Sud, sâmbătă, 14 octombrie, ora 12.30, la TVR 2.

 

Cap Compas

O călătorie veritabilă este aceea în care înveți ce n-ai știut, descoperi ceva care completează tezaurul sufletului și vezi aievea ceea ce purtai doar în imaginație sau în vis.

O călătorie adevarată este cea în care te descoperi și conștientizezi că tot ceea ceea ce te înconjoară, oameni, locuri și lucruri, îți aparțin într-un anume fel, și că, lumea poate fi a ta în timp ce și tu ești al lumii.

(w882) exponate m

Muzeul Zonei Demilitarizate este locul în care doar literele apăsate cu creoinul pe bucăți mici de hârtie topesc profund dorul de familiile despărțite de o graniță nedorită și artificială.

(w882) Elena Muze

În 1945 Peninsula Coreeană și-a obținut independența de sub ocupația japoneză.

(w882) marea

Este un pământ al unei culturi milenare și chiar în contextul în care muzeul este constituit pentru e evidenția realitățile zonei demilitarizate, etapele istoriei antice și medievale coreene nu sunt uitate. Colecțiile păstrează amintirea dureroasă a războiului din Coreea, expuse pentru înțelegerea momentelor de răspântie ale acelui război.

(w882) albastru m

Muzeul Zonei Demilitarizate adună mărturii și amintiri ale unei epoci relativ recente considerată de istorici și în arta militară drept unicul conflict armat al Războiului Rece.

Un spațiu în care observi fără a admira și apreciezi doar ca sentiment de consolare pentru că nimic nu este de apreciat atunci când oamenii suferă.

(w882) info coree

O capitală globală care cu siguranță nu ar fi arătat ca în prezent dacă zarurile istoriei și mai ales soarta războiului, de la încheierea căruia în 2023 se împlinesc 70 de ani, ar fi fost diferite.

(w882) poarta

În Seoul este aproape palpabil sentimentul că te afli în unul dintre cele mai importante orașe ale lumii. Capitală a Coreei de Sud începând cu armistițiul încheiat în 1953, dar și capitală coreeană în mai multe etape ale istorie țării, Seoul este la propriu un spațiu în care înțelegi devenirea de la starea de ruine la standardul de civilizație din prezent.

O istorie bogată, uneori luminoasă, alteori însângerată!

Spațiul cu o identitate aparte face ca fiecare pas să fie o dezvăluire.

(w882) tunel

Istoria parcă lasă, politicoasă, vremurile prezente să se desfăşoare în voia destinului timpului prezent. Cultivarea memoriei e o misiune asumată cu sinceritate şi pragmatism.

După dovezile din muzeu nu îți rămâne decât să mergi către tarana care este respectata de oameni din întreaga lume…, loc în care se odihnesc mii de militari din toate țările care au sprijinit eliberarea Coreei de Sud.

(w882) casca

Cimitirul Militar al Națiunilor Unite este singurul din lume care aparține Națiunilor Unite, iar amenajarea lui a început în 18 ianuarie 1951. Se află aici mormintele a 2.289 de militari și a 11 necombatanți din cele  22 de națiuni care au sprijinit Republica Coreea militar sau prin trimiterea de personal.

(w882) morminte

(w882) protocol v

Pentru unii veterani, cimitirul ONU reprezintă atât costul războiului, cât și legăturile profunde pe care le-au creat cu alți soldați și cu Coreea de Sud însăși. Multi dintre veteranii care mai sunt în viață cer să fie înmormantați aici alături de prietenii și de camarazii lor.

***

Producător: Elena Dinu

18:00 Ora de Stiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2