loader
Foto

„Cap compas” în grădina Sultanului

Echipa emisiunii „Cap compas” ne-a prezentat o nouă destinație - la Ecuator, sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 12:30, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Cap Compas

Străjuit și în egală măsură amenințat de vulcanul Merapi, aflat la doar 20 km distanță, luxuriantul oraș Yogyakarta, din insula Java, deapănă istorii fascinante într-un univers al contrastelor.

(w882) vulcan

(w882) tamansari

Sultanatul Yogyakarta a existat în diferite forme încă din istoria foarte veche și a supraviețuit până la proclamarea republicii în 1945. Atunci sultanul a agreat coexistența cu republica și a dorit ca teritoriul guvernat monarhic să facă parte din stat.

(w882) sultan

Yogya înseamnă adecvat sau potrivit iar karta înfloritor. Este singura regiune guvernată printr-o monarhie care datează din era pre-colonială. Sultanul este guvernator ereditar. Yogyakarta este și o entitate administrativă aparte ca regiune și păstrează moștenirile spirituale ale zonei centrale a insulei Java.

Marea Moschee a orașului este un exemplu tipic de arhitectură javaneză. Localnicii o cunosc ca Moscheea Kauman. Aici temperatura, chiar și la ore târzii, nu scade sub 28 grade celsius. Moscheea nu are minaret. Se numește așa datorită faptului că se află în cartierul musulman cu același nume.

(w882) marea moac

A fost finalizată în anul 1773, construcție generată de sultanul Hamengkubuwono I. Oficial în engleză i se spune Moscheea Gedhe. Este moscheea oficială a sultanatului. Are o grădină interioară cu ornamentații deosebite care dau un aer de noblețe locului. Orice moschee este prin excelență un spatiu al liniștii și al rugăciunii iar astfel de lăcașuri de cult sunt nelipsite din orice localitate. Islamul înseamnă 87% din populația Indoneziei. Dar e stat secular în care sunt recunoscute oficial 8 religii Islam, Protestantism, Catolicism, Hinduism, Buddhism și Confucianism.

Alun desemnează ca termen piața mare în orașele din Indonezia. A rămas până în zilele noastre obiceiul ca în Piața Alun alun să se facă legăminte. Marioboro este principala atracție pentru turiști în timp ce localnicii merg spre zonele comerciale din nord. Este o stradă care începe cu magazine moderne și se continuă cu tarabe care induce atmosfera de bazar. Este un oraș ieftin în comparație cu alte metropole și presupune un cost de viață relativ redus.

(w882) piata alun

Nu trebuie să ai cunoștințe teoretice sau practice despre gstronomie la nivel de expert pentru a pricepe din ce sunt preparate mâncărurile și specialitățile.

(w882) street foo

Mesele sunt la comun în toată aria iar produsele de bază sunt proaspete și bine drămuite cantitativ.

(w882) street foo

Avantajul acestor spatii este varietatea de meniuri specializate pe anumite tipuri de produse și ingrediente.

(w882) titi dinca

Monumentul dedicat baticului ne amintește că suntem în țara de origine a tehnicilor și a materialelor consfințite de UNESCO drept moștenire intangibilă a umanității.

(w882) batic monu

Termenul batic este termen de origine locală și se pare că vine de la cuvintele amba (a scrie) și titik (punct).

(w882) batic

Tugu Yogyakarta este un monument cunoscut mai ales sub numele Golong Gilig ridicat în 1755 ca simbol al unității dintre popor și monarh dar și ca însemn al organicei legături dintre divinitate și om.

(w882) titi dinca

Keraton sau Palatul Sultanului nu are egal în materie de splendoare arhitecturală tradițională javaneză. A fost construit în timpul sultanului Hamengku Buwono I între anii 1755-1756.

(w882) palat rega

A fost edificat în mai multe etape și terminat în anul 1790.

(w882) titi dinca

Pavilioanele sunt construite conform credințelor ancestrale și fiecare caracteristică a complexului, de la curți și până la copaci, are o funcțiune și o semnificație simbolică aflată în strânsă relație cu maniera sofisticată a javanezilor de a percepe realitățile lumii. Are foarte multe săli adecvate ceremoniilor care în Java au un tipic aparte și sunt în esență ritualuri adecvate momentelor fundamentale ale vieții.

(w882) palat rega

Azi Keraton este o piesă a istoriei vii și continuă să fie folosit atât ca locuință a sultanului cât si pentru diferite ceremonii oficiale. Cele mai multe secțiuni din palat au fost construite în timpul sultanului Hamengkubuwono VIII - care a domnit între  1921 și 1939.

(w882) palat rega

Ceremonia numită Jodhang se adaugă prin simbolism tezaurului văzut din Yogyakarta. Pe un baldachin purtat de servanți se află reprezentat simbolic însuși regele care este dus spre masa de prânz.

(w882) ceremonie

Veșmintele de epocă nu sunt doar parte coregrafică a ceremonialului ci au funcții, culori și tipare precise. Simpla observare a unui asemenea ceremonial are valențe care aduc prin relaxare câte un strop despre istoria și tradițiile insulei Java.

(w882) pranz

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2