„Cap compas” în grădina Sultanului
miercuri, 04 noiembrie 2020
Echipa emisiunii „Cap compas” ne-a prezentat o nouă destinație - la Ecuator, sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 12:30, la TVR 2 și online pe TVR+.
tamansari
statuie
moschee
titi dinca
palat regal
monument
titi dinca
titi dinca
titi dinca
batic
ceremonie pranz
batic
batic monument
moschee
marea moachee
palat regal
palat regal
palat regal
palat regal
pe strada
piata alun alun
pranz
street food
street food
street food
sultan
vulcan
tamansari
yokarta
titi dinca
tamansari
statuie
moschee
titi dinca
palat regal
monument
titi dinca
titi dinca
titi dinca
batic
ceremonie pranz
batic
batic monument
moschee
marea moachee
palat regal
palat regal
palat regal
palat regal
pe strada
piata alun alun
pranz
street food
street food
street food
sultan
vulcan
tamansari
yokarta
titi dinca
Alte legături
Cap Compas

Străjuit și în egală măsură amenințat de vulcanul Merapi, aflat la doar 20 km distanță, luxuriantul oraș Yogyakarta, din insula Java, deapănă istorii fascinante într-un univers al contrastelor.

(w640) vulcan

(w640) tamansari

Sultanatul Yogyakarta a existat în diferite forme încă din istoria foarte veche și a supraviețuit până la proclamarea republicii în 1945. Atunci sultanul a agreat coexistența cu republica și a dorit ca teritoriul guvernat monarhic să facă parte din stat.

(w640) sultan

Yogya înseamnă adecvat sau potrivit iar karta înfloritor. Este singura regiune guvernată printr-o monarhie care datează din era pre-colonială. Sultanul este guvernator ereditar. Yogyakarta este și o entitate administrativă aparte ca regiune și păstrează moștenirile spirituale ale zonei centrale a insulei Java.

Marea Moschee a orașului este un exemplu tipic de arhitectură javaneză. Localnicii o cunosc ca Moscheea Kauman. Aici temperatura, chiar și la ore târzii, nu scade sub 28 grade celsius. Moscheea nu are minaret. Se numește așa datorită faptului că se află în cartierul musulman cu același nume.

(w640) marea moac

A fost finalizată în anul 1773, construcție generată de sultanul Hamengkubuwono I. Oficial în engleză i se spune Moscheea Gedhe. Este moscheea oficială a sultanatului. Are o grădină interioară cu ornamentații deosebite care dau un aer de noblețe locului. Orice moschee este prin excelență un spatiu al liniștii și al rugăciunii iar astfel de lăcașuri de cult sunt nelipsite din orice localitate. Islamul înseamnă 87% din populația Indoneziei. Dar e stat secular în care sunt recunoscute oficial 8 religii Islam, Protestantism, Catolicism, Hinduism, Buddhism și Confucianism.

Alun desemnează ca termen piața mare în orașele din Indonezia. A rămas până în zilele noastre obiceiul ca în Piața Alun alun să se facă legăminte. Marioboro este principala atracție pentru turiști în timp ce localnicii merg spre zonele comerciale din nord. Este o stradă care începe cu magazine moderne și se continuă cu tarabe care induce atmosfera de bazar. Este un oraș ieftin în comparație cu alte metropole și presupune un cost de viață relativ redus.

(w640) piata alun

Nu trebuie să ai cunoștințe teoretice sau practice despre gstronomie la nivel de expert pentru a pricepe din ce sunt preparate mâncărurile și specialitățile.

(w640) street foo

Mesele sunt la comun în toată aria iar produsele de bază sunt proaspete și bine drămuite cantitativ.

(w640) street foo

Avantajul acestor spatii este varietatea de meniuri specializate pe anumite tipuri de produse și ingrediente.

(w640) titi dinca

Monumentul dedicat baticului ne amintește că suntem în țara de origine a tehnicilor și a materialelor consfințite de UNESCO drept moștenire intangibilă a umanității.

(w640) batic monu

Termenul batic este termen de origine locală și se pare că vine de la cuvintele amba (a scrie) și titik (punct).

(w640) batic

Tugu Yogyakarta este un monument cunoscut mai ales sub numele Golong Gilig ridicat în 1755 ca simbol al unității dintre popor și monarh dar și ca însemn al organicei legături dintre divinitate și om.

(w640) titi dinca

Keraton sau Palatul Sultanului nu are egal în materie de splendoare arhitecturală tradițională javaneză. A fost construit în timpul sultanului Hamengku Buwono I între anii 1755-1756.

(w640) palat rega

A fost edificat în mai multe etape și terminat în anul 1790.

(w640) titi dinca

Pavilioanele sunt construite conform credințelor ancestrale și fiecare caracteristică a complexului, de la curți și până la copaci, are o funcțiune și o semnificație simbolică aflată în strânsă relație cu maniera sofisticată a javanezilor de a percepe realitățile lumii. Are foarte multe săli adecvate ceremoniilor care în Java au un tipic aparte și sunt în esență ritualuri adecvate momentelor fundamentale ale vieții.

(w640) palat rega

Azi Keraton este o piesă a istoriei vii și continuă să fie folosit atât ca locuință a sultanului cât si pentru diferite ceremonii oficiale. Cele mai multe secțiuni din palat au fost construite în timpul sultanului Hamengkubuwono VIII - care a domnit între  1921 și 1939.

(w640) palat rega

Ceremonia numită Jodhang se adaugă prin simbolism tezaurului văzut din Yogyakarta. Pe un baldachin purtat de servanți se află reprezentat simbolic însuși regele care este dus spre masa de prânz.

(w640) ceremonie

Veșmintele de epocă nu sunt doar parte coregrafică a ceremonialului ci au funcții, culori și tipare precise. Simpla observare a unui asemenea ceremonial are valențe care aduc prin relaxare câte un strop despre istoria și tradițiile insulei Java.

(w640) pranz

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan