loader
Foto

Galerie foto

„Cap Compas” ajunge la Monastir şi Yasmine Hammamet

Emisiunea îşi încheie periplul prin universul tunisian, iar în ultima escapadă din această ţară, „Cap compas” a vizitat Monastir şi Yasmine Hammamet. Duminică, 7 iunie, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Tunisia este cunoscută din antichitate ca un paradis al măslinilor, iar măslinul este preţuit ca arbore naţional. Aproximativ 30% din suprafaţa cultivabilă a ţării, adică 1,7milioane de hectare înseamnă plantaţii de măslini. Dacă nu ar fi luată în calculul statisticilor UE, Tunisia ar fi pe primul loc în lume ca producător de ulei de măsline.

Orice răgaz tunisian se îmbină cu o noua verigă în lanţul unor experienţe inedite. Hotelurile nu numai că sunt primitoare ca mai orice ansamblu din industria turistică tunisiană, dar au şi marele avantaj de a fi asemenea unor grădini. Majoritatea ansamblurilor de vacanţă se află pe malul mării, iar modelul de administrare este strâns legat de articularea condiţiilor ideale pentru confort şi intimitate. Ce mai importantă zestre tunisiană este însă căldura umană cu care te întâlneşti în orice colţ de ţară, iar Monastir este fără îndoială un astfel de exemplu.

Artizanul şi artizanatul constituie inima comunităţii tunisiene, iar un centru manufacturier este asemenea unei locuinţe în care megieşii simt că fac parte dintr-o familie. A fi artizan în Tunisia este un grad de nobleţe, iar meşteşugarii formează o categorie socială conservatoare şi prodigioasă.

Monastir se află la 160 kilometri de Tunis şi are 70.000 de locuitori. Numele oraşului se trage probabil de la mănăstire şi se crede că arabii au împrumutat termenul monastirion de la bizantini pentru a defini fortificaţiile litorale mediteraneene din Sahel.

Încă din vremea fenicienilor, aici a existat o răspântie comercială punică numită Rous Penna, care sub romani a devenit Ruspina. Aici au fost realizate şi două filme artistice: Viaţa lui Brian, regizat de Terry Jones în 1979 şi drama istorică La ora două fără un sfert înainte de Hristos, realizat de Jean Yanne, în 1982.
Aşa cum măslinul este arborele naţional,  iasomia albă este floarea emblematică a Tunisiei. Yasmine Hammamet este o staţiune turistică aflată în prelungirea oraşului vechi care a început să se dezvolte prin 1990. Situată la 60 km de Tunis, Yasmine Hammamet se desfăşoară pe 280 ha în faţa mării având 46 hoteluri şi 2000 unităţi rezidentiale tip vilă şi bungalow.

Medina Hammamet - precum o stea care străluceşte în peisajul turistic balnear din Sahel  - se află la jumătatea drumului dintre Tunis şi Soussa reuşind să valorifice bogăţia patrimoniului tunisian, istoria şi moştenirile tradiţionale. Medina din Yasmine Hammamet este o intersecţie a lumilor şi civilizaţiilor care, într-un fel sau altul, aduce în faţa privirilor curioase contemporane 3000 ani de istorie din această parte de Mediterană.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2