loader
Foto

Galerie foto

„Cap compas” ajunge la Marrakech, perla Maghrebului

Continuăm călătoria în universul şi istoria Marocului, iar în această duminică, 15 februarie, am ajuns la Marrakech - „visul celor 1001 nopţi”.

 

Cap Compas

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Marrakech a devenit în timp una dintre destinațiile favorite ale celebrităților franceze, atrase de farmecul orașului care reunește luxul, rafinamentul și autenticitatea. Marrakech a fost descris, de-a lungul anilor „visul celor 1001 de nopţi”, iar în ediţia de duminică, 15 februarie, vom ajunge în locuri-simbol ca grădinile Menara şi Majorelle, Turnul Kutubia sau Palatul Bahia.

„Orasul  ocru” este  cel mai  vizitat  oras  al Marocului, iar în fiecare an au loc festivaluri care adună laolaltă personalităţi din lumea filmului, a modei, prinţi şi conducatori de stat.

Marocul este considerat inima religioasă și intelectuală a Maghrebului, spațiu asociat unor nume sonore ca Avicena, Maimonide, Ibn Khaldoun sau Averroe (Ibn Roshd pe numele său arab), care au influenţat cultura europeană. De-a lungul istoriei, Marocul a fost văzut drept o „vatră a științelor și a înțelepciunii”, unde se învăța caligrafia, limba și gramatica arabă, logica și filosofia islamică, teologie, matematică, etică și politică.

Marocul a atras numeroase personalităţi ale Europei, iar printre aceştia s-a aflat şi Papa Silvestru II care a studiat în Maroc. El este şi cel care a introdus în Europa sistemul de numărare decimal cu cifre arabe, abacul și astrolabul.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Craiova

* Tăst Show

* Saramură de porc șsi ciulama de ciuperci la Poiana Mare

Emisiune realizată de TVR Craiova

Prezentator si realizator: Doru Ciolacu

Producător : Simona Musuroi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2