loader
Foto

Accent pe sud, sâmbătă la "Cap Compas"

Sâmbătă, 11 mai, de la 12.30, la TVR 2, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Cap Compas".

 

Cap Compas

Sud estul Chinei și regiunea Zheijang, a cărei capitală este orașul Hangzhou, constituie o lume aparte. Veritabile comori arhitecturale  și artistice au devenit un patrimoniu comun al umanității.

(w882)

Întâlnirea cu un artist renumit care provine dintr-o familie care de cinci generații făureşte obiecte din aramă și bronz este precum o poartă de intrare în arealul guvernat de frumos. Conceptul privind echilibrul și armonia, atât de prezent în viața chinezilor, capătă în casa bronzului formă materială.

(w882)

Deși materie comună bronzul capată aici nu doar strălucire ci și noblețe. De la obiecte ce pot avea o utilitate practică și până la alcătuiri statuare care au mărimi impresionante toate făuririle maestrului Zhu Bingren alcătuiesc un univers aparte.

(w882)

Muzeul este atelier de concepție și de creație, fiind marcat prioritar pe harta orașului Hangzhou. Lucrările sunt apreciate pe mai multe meridiane. Casa bronzului cum i se mai spune acestui edificiu este un vector de promovare a artei prin lucrări epatante ce par a fi rupte din căldura soarelui și făurite demiurgic într-o continuă creație.

(w882)

Acest complex muzeal artistic și manufacturier ocupă 3.000 de metri pătrați pe trei etaje și este singurul de acest fel din lume. Tot ce se află aici este realizat din bronz.

(w882)

Sunt necesare aproximativ trei ore pentru a te bucura din plin de tot ce există în  acest spațiu expozițional și manufacturier. Cantitatea de bronz folosită la ambientarea interiorului este aproximată la circa 65 de tone. Coridoarele şerpuite, scările, marginile ecranelor video, uşile incizate cu motive tradiționale, zăbrelele ferestrelor, tavanul, un baldachin dintr-un palat și chiar grădina anexă a complexului schiţează o lume diametral opusă vecinătăților care freamătă de viață la câțiva metri distanță.

(w882)

(w882)

(w882)


Bucătăria cunoscută sub numele Zhejiang este originară din provincia cu același nume, a carei capitală este Hangzhou. Dacă nu-ţi place bucătăria picantă, dar îți plac fructele de mare și peştele, atunci rafinamentul gastronomiei de aici este perfect. Orașul este o capitală a bucătăriei îndelung studiate și practicate. De aici au pornit în cele patru zări rețete care s-au impus ca modele ale specialităților culinare chinezești. Este o lume în care dacă vorbești despre senzațiile gustative trebuie să înțelegi nu atât modurile de preparare cât mai ales cultura prefacerii cărnii, legumelor, sosurilor și fructelor în delicii.

(w882)

Fiecare fel de mâncare are o istorie sau poartă după sine o legendă.

(w882)

Se folosește o gamă largă de fructe de mare în prepararea mâncărurilor Zhejiang. Spre deosebire de multe restaurante cu specific marin din vest, unde felurile principale includ câteva tipuri de peşte sau scoici, localnicii din Hangzhou preferă aproape tot ce crește în mare și nu este dăunator. Și din nou aprecierea occidentală față de orientul cultural capătă la asemenea răspântii nu doar darul experienței gastronomce cât mai ales împărtășirea din gusturi și texturi pentru care simplele denumiri sunt doar vagi descrieri ale unei realități.

Există aici mai multe restaurante care servesc delicioase variante ale reţetelor autentice care rămân cele mai păzite secrete ale Chinei. Se pune accentul pe aromele proaspete, dulci şi se folosesc cum se cuvine peştele proaspăt, mai ales ţiparul şi crapul, iar câteodată se adaugă şi cărnuri sau legume gătite. O combinaţie de fructe de mare, condimentată cu delicateţe, cu un gust delicat, se servește de obicei în supă. Ingredientele de bază folosite în felurile de mâncare sunt peştele, creveţii, carnea de porc de vită sau de pasăre, şunca, bambusul, lotusul, frunzele de ceai, legumele de sezon, laptele de soia. Si lista ar putea continua fără grija de a fi epuizată prea repede.

Într-un singur cuvânt s-ar putea spune că bucătăria Hangzhou este uşoară în sensul acelei specialități culinare despre care de obicei spunem la sfârșitul mesei că nu te asuprește și nu te face să te simti îngreunat, deși ești sătul.

A adauga aproape la fiecare fel de mâncare puțin zahar este un obicei împământenit care ajută la scoaterea în evidență a prospeţimii oricărui platou. Deoarece Hangzhou este un oraş istoric multe feluri de mâncare celebre, care folosesc produse locale, sunt legate de istoria acestuia şi au o semnificaţie culturală puternică.

Producător Elena Dinu

(w882)

14:00 Cursa prin istorie

Redifuzare

Realizator si producator: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Prezentator de Adriana Irimescu

Jurnalist: Stefania Țene

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2