Sfințirea apelor în 6 ianuarie înseamă de fapt că, prin Botezul său, Hristos ridică blestemul păcatului originar al lui Adam și îl transformă într-un nou început.
Elixir al vieții pe pământ, apa este considerată în mitologie elementul primordial, al genezei, regenerării, învierii și al tinereții veșnice. Cu tărâmuri și adâncimi necunoscute, mistice, apele sunt sursa vieții. În credințele multor popoare, omul este făurit din lut și apă.
Pentru credincioșii ortodocși, apa are un rol de seamă în ritualurile desfășurate în ziua de 6 ianuarie. Apele se sfințesc, se limpezesc, iar forțele malefice îți pierd astfel puterea.
Boboteaza sau Epifania este una dintre cele mai importante sărbători, care încheie, alături de Sfântul Ion din 7 ianuarie, ciclul celor 12 zile, cel al sărbătorilor de iarnă, ce încep în Ajun de Crăciun.
În fiecare an, de Bobotează, apele primordiale se despart și se unesc simbolic, sunt tulburi de păcatele oamenilor și se limpezesc prin pogorârea Duhului Sfânt.
Se spune că Ajunul Bobotezei este poate chiar mai important decât sărbătoarea în sine, fiind încărcat de tradiții. Pentru a fi protejat tot anul, este bine să ții post, iar preotul trece pe la toate casele cu Iordanul, sfințind gospodăriile și oamenii. Iar dacă bruma cade pe pomi, se anunță un an îmbelșugat.
Epifania, adică Arătarea Domnului, este legată și de purificarea naturii, a apelor, de forțele răului. Este slujba în care sfințirea apei se face în Ajunul Bobotezei, la Utrenie, dar și de Bobotează, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra ei. Agheasma Mare, căci astfel se numește, este folosită de creștini pentru a stropi casele și animalele din gospodărie, protejându-le de puterile malefice. Se bea din ea până pe 14 ianuarie. După această dată, Agheasma Mare se poate lua doar după spovedanie și post. Se păstrează de la un an la altul fără să se strice, iar tradiția spune că această apă are puteri vindecătoare.
În ziua de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn și cei mai curajoși bărbați se întrec în apele reci pentru a scoate crucea.
Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul lui Iisus, este cel care l-a botezat pe Mântuitor în apele Iordanului.
Sfințirea apelor le amintește creștinilor că, prin Botezul său, Hristos a ridicat blestemul păcatului originar al lui Adam și l-a transformat într-un veșnic început.
Sursa foto: radiorenasterea.ro
Un articol de Alice Săceanu