loader
Foto

6 ianuarie - Sfințirea apelor sau Epifania

Sfințirea apelor în 6 ianuarie înseamă de fapt că, prin Botezul său, Hristos ridică blestemul păcatului originar al lui Adam și îl transformă într-un nou început.

 

Elixir al vieții pe pământ, apa este considerată în mitologie elementul primordial, al genezei, regenerării, învierii și al tinereții veșnice. Cu tărâmuri și adâncimi necunoscute, mistice, apele sunt sursa vieții. În credințele multor popoare, omul este făurit din lut și apă.

Pentru credincioșii ortodocși, apa are un rol de seamă în ritualurile desfășurate în ziua de 6 ianuarie. Apele se sfințesc, se limpezesc, iar forțele malefice îți pierd astfel puterea.

Boboteaza sau Epifania este una dintre cele mai importante sărbători, care încheie, alături de Sfântul Ion din 7 ianuarie, ciclul celor 12 zile, cel al sărbătorilor de iarnă, ce încep în Ajun de Crăciun.

În fiecare an, de Bobotează, apele primordiale se despart și se unesc simbolic, sunt tulburi de păcatele oamenilor și se limpezesc prin pogorârea Duhului Sfânt.

Se spune că Ajunul Bobotezei este poate chiar mai important decât sărbătoarea în sine, fiind încărcat de tradiții. Pentru a fi protejat tot anul, este bine să ții post, iar preotul trece pe la toate casele cu Iordanul, sfințind gospodăriile și oamenii. Iar dacă bruma cade pe pomi, se anunță un an îmbelșugat.

Epifania, adică Arătarea Domnului, este legată și de purificarea naturii, a apelor, de forțele răului. Este slujba în care sfințirea apei se face în Ajunul Bobotezei, la Utrenie, dar și de Bobotează, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra ei. Agheasma Mare, căci astfel se numește, este folosită de creștini pentru a stropi casele și animalele din gospodărie, protejându-le de puterile malefice. Se bea din ea până pe 14 ianuarie. După această dată, Agheasma Mare se poate lua doar după spovedanie și post. Se păstrează de la un an la altul fără să se strice, iar tradiția spune că această apă are puteri vindecătoare.

În ziua de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn și cei mai curajoși bărbați se întrec în apele reci pentru a scoate crucea.

Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul lui Iisus, este cel care l-a botezat pe Mântuitor în apele Iordanului.

Sfințirea apelor le amintește creștinilor că, prin Botezul său, Hristos a ridicat blestemul păcatului originar al lui Adam și l-a transformat într-un veșnic început.

Sursa foto: radiorenasterea.ro

Un articol de Alice Săceanu

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Prezentator Liana Stanciu

Trauma divortului

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2