loader
Foto

Galerie foto

Alexandra Tatu, profesor „Teleşcoala”: „Perseverența este cuvântul-cheie!”

„Cum ne putem pregăti mai bine pentru examen?”, „Cum să reţinem mai uşor lecţiile predate la şcoală?” sau „Ce noutăți aduce anul școlar 2023-2024?” sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii claselor a VIII-a se gândesc în timpul pregătirii primului examen şcolar important din viața lor, „Evaluarea Națională”.

 

Teleșcoala

Urmărind „Teleşcoala”, emisiunea difuzată de TVR 2 care vine în ajutorul elevilor aflaţi în anul în care susţin Evaluarea Națională, elevii sunt conectaţi cu lecţiile şi principalele subiecte tratate la Evaluarea Națională la limba română și matematică şi pot recapitula materia predată la clasă sau să o aprofundeze. Mai mult, pentru a le veni în ajutor, profesoara de limba şi literatura română Alexandra Tatu a răspuns câtorva întrebări legate de programă sau subiectele de la Evaluarea Naţională şi chiar a oferit sfaturi pentru perioada examenelor.

Ce noutăți aduce anul școlar 2023-2024?

Prof. Alexandra Tatu: Nu sunt noutăți până în acest moment, la începutul anului școlar. Subiectul de Evaluare Națională are aceeași structură: subiectul I A vizează înțelegerea textelor-suport, subiectul I B elementele de construcție a comunicării (gramatică), iar subiectul al II-lea presupune redactarea unui text după o cerință dată (un text narativ, rezumat, caracterizarea personajului, o pagină de jurnal, o scrisoare etc.).

Cum se vor desfășura lecțiile „Teleșcoala” în acest sezon?

Prof. Alexandra Tatu: Lecțiile vor fi interactive datorită prezenței elevei cu care voi conversa și care va reprezenta vocea elevilor de clasa a VIII-a, de acasă. Mi-am dorit să aduc atmosfera din clasă, cu multă comunicare, explicații și lecții schematice care să fie ușor de urmărit. Am insistat pe anumite noțiuni care au creat dificultăți elevilor mei în ultimii ani și pe greșelile pe care le observ atunci când corectez lucrări la Evaluarea Națională. De asemenea, am pregătit câte un test pe platforma naradix.ro (platformă dezvoltată în parteneriat cu TVR) pentru fiecare lecție prin care elevii se pot evalua.

Puteți să ne oferiți câteva sfaturi pentru o mai bună pregătire a elevilor?

Prof. Alexandra Tatu: Perseverența este cuvântul-cheie! Un elev care lucrează constant și conștient poate obține o notă bună sau foarte bună. Aș mai pune pe listă și rigurozitatea. De asemenea, ar ajuta realizarea unui portofoliu în care să strângă scheme pentru partea de gramatică și literatură, compuneri realizate pe anumite teme, teste de antrenament etc. Orele de la „Teleșcoala” îi pot ajuta pe elevi să-și lămurească neclaritățile și să exerseze, mai ales că sunt la un click distanță, pe YouTube.

(w882)

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

Invitat: Florin Toma-scriitor de romane, nuvele şi eseuri, cronici plastice, jurnalist şi fotograf membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la revista ’’Viaţa Românească’’.

Fost profesor de ţară, Florian Toma s-a încăpăţânat să creadă în talentul său de condeier cu har, a scris şi s-a afirmat nu doar ca scriitor ci şi ca redactor şi cronicar fervent. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009 este responsabilul secţiunii ’’Proză’’ şi semnatar al cronicii de artă plastică la redacţia revistei ’’Viața Românească’’.

A colaborat vreme de doi ani cu rubrici la revista on-line ’’Literatura de azi’’, este foarte activ în social-media şi colaborează deseori cu postul public Radio Romania Cultural, la emisiunea ’’Arte frumoase’’.

’’În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă’’. Minunată şi plină de umor concluzie care ne-a plăcut într-atât, încât ne-am hotărât s-o consemnăm şi noi pentru a mai sublinia încă o dată, dacă mai era nevoie, umorul fără saţ al invitatului Danielei Zeca Buzura din această dimineaţă de sâmbătă, la Mic dejun cu un Campion.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2