loader
Foto

Galerie foto

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la "Istorii de bun gust"

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. Joi, 28 martie, de la ora 21:00, Camelia Moise ne-a invitat în atmosfera inconfundabilă a perioadei interbelice. Aici am păşit în culisele unor poveşti pline de nostalgie, scrise de Sivia Colfescu: „Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene”.

 

Istorii de bun gust

„De multă vreme aveam de gând să scriu lucrurile pe care mi le mai amintesc despre câteva mătuşi fabuloase. Mătuşile mele adevărate, câteva mătuşi adoptate şi chiar mătuşi ale prietenilor mei, femei care, la prima vedere, erau (unele mai sunt) foarte deosebite unele de altele, dar care se asemănau într-o anume privinţă: erau cu toatele nişte supravieţuitoare, femei cu suflete de oţel – e drept, cele mai multe în învelişuri moi de catifea. A, să nu uit: bucureştence, desigur – măcar în unele perioade importante ale vieţii lor – altfel de ce aş scrie despre ele istorioare bucureştene”? Voiam să scriu pentru că mi se pare nedrept să las să se piardă amănunte pline de farmec – sau de haz – ale vieţii lor, amestecate de-a valma în fluviul destinelor ultimului veac. Am tot amânat, prinsă în plasa unor ocupaţii care mi se păreau mai importante. Până într-o zi, când o observaţie a unui prieten m-a făcut să-mi dau seama că e mai important să scriu despre ele, trecătoarele. Înainte de a deveni eu însăm, pentru cine ştie cine, o mătuşă fabuloasă”, spune Sivia Colfescu, scriitor şi director de editură.

(w882)

Şi tot acum am aflat de la scriitoarea Silvia Colfescu tabieturile mătuşilor fabuloase în ceea ce priveşte prepararea cafelei. În Bucureştiul interbelic, povestea cafelei pleacă de la coada ibricului, pentru că, dincolo de băutura energizantă era un motiv de a petrece în tihnă timp cu familia sau prietenii.

Pentru fiecare cafea se prăjeau boabele proaspăt, strict cantitatea necesară, care apoi se râşneau într-o râşniţă manuală. Se pune ibricul de alamă pe foc, un ibric cositorit în interior pentru că alama este otrăvitoare. Pentru o cafea la ibric la 100 de ml de apă se folosesc în medie 9-10 g de cafea.

(w882)

Pune apă rece în ibric, iar pentru cei care doresc să consume cafeaua dulce, zahărul se dizolvă de la început. Se adaugă apoi cafeaua şi se pune să fiarbă la un foc mediu. Când se formează un cerc în mjlocul ibricului mai deschis la culoare, iar caimacul de pe margine se ridică uşor, se ia ibricul de pe foc, se lasă să se aşeze zaţul în jur de 20 de secunde şi se pune cafeaua în ceşti. În perioada interbelică, o cafea fără caimac se considera că a fost preparată greşit.

***

Prezentator: Camelia Moise

22:47 Duminica filmului românesc

*Profetul, aurul şi ardelenii -România, 1978

Regia: Dan Piţa

Cu: Ilarion Ciobanu, Mircea Diaconu, Ovidiu Iuliu Moldovan

*Comedie-western. În anii 1880, frații transilvăneni Traian și Romulus Brad pleacă în America în căutarea celui de-al treilea frate, Ion, emigrat cu 7 ani în urmă. Ei sosesc în orașul Cedar City, unde sunt întâmpinați cu ostilitate de autorități și în special de puternicul "profet" mormon Walthrope. Chinuindu-se să comunice cu localnicii, românii află că "John" al lor a devenit un justițiar care-i apără pe căutătorii de aur de nedreptățile oamenilor lui Walthrope.

0:50 Comisarul Rex

Film serial *Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*episodul 48

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

(Reluare)
 
SuperBlog 2025: Creativitatea umană își afirmă puterea în era AI

Într-o lume în care inteligența artificială câștigă teren și conținutul generat automat pare să domine mediul digital, bloggerii din comunitatea ...

Paul Surugiu - Fuego: „Asumați-vă riscuri și trăiți fără regrete! Vă spune un om care asta face mereu”

Într-o lume grăbită, în care autenticitatea pare tot mai rară, Paul Surugiu - Fuego rămâne un reper de emoție sinceră şi un mesager al valorilor ...

Paul Surugiu-Fuego deschide sezonul 15 „Drag de România mea!” – 7 ani de muzică, invitaţi legendari și povești românești

La TVR 2, sâmbătă, 18 octombrie 2025, ora 20:00 şi duminică, 19 octombrie 2025, ora 15:00, Fuego sărbătorește „Drag de România mea!” cu un show ...

 

#tvr2