loader
Foto

Galerie foto

Mihai Viteazul, domnitorul însoţit de cerbi pe câmpul de luptă, la "Istorii de bun gust"

„Dacă ar trebui să îmi povestiți ceva despre domnitorul Mihai Viteazul, care ar fi lucrul fundamental pe care mi l-ați spune” , este întrebarea care a deschis o nouă ediţie a „Istoriilor de bun gust”. În fiecare joi, de la ora 21:00, realizatoarea Camelia Moise ne invită să descoperim o istorie spectaculoasă, asezonată cu un „alt fel de gătit”.

 

Istorii de bun gust

Invitatul ediţiei de joi, 4 aprilie, a fost profesorul şi istoricul Ion Petrescu, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ploieşti, un pasionat cercetător al domniei glorioase a lui Mihai Viteazul, Domn al Ţării Româneşti, Domn al Moldovei şi Principe al Transivaniei. În urma muncii sale de cercetare au rezultat nu mai puţin de 43 de kg de fișe şi însemnări, dar şi o multitudine de poveşti mai puţin ştiute despre marele domnitor.

(w882)

Printre aceste şi un caz unic în istorie: Mihai Viteazul a fost singurul domnitor însoţit pe câmpul de luptă de doi cerbi. Deşi avea cea mai puternică artilerie din partea de est a Europei, cerbii îl urmau în toate bătăliile şi nu se speriau de bubuiturile asurzitoare ale tunurilor. Momentul avea şi o semnificaţie aparte, deoarece tradiţia spunea că dacă cineva este vegheat de cerbi însemnă că este ocrotit de Sf. Gheorghe, un sfânt purtător de biruinţă şi patronul Oştirii Române.

(w882)

„Mihai Viteazul este simbolul eroismului acestui neam”, spune profesorul Ion Petrescu care ne va conduce prin Ploieşti la casa în care a locuit domnitorul Mihai Viteazul când a părăsit Bucureştiul pustiit de otomani, dar şi la impresionanta statuie ecvestră a domnitorului, cu înălţimea de 7 m, montată pe un soclu de 4,70 m, amplasată pe o platformă cu trei rampe şi decorată cu basoreliefuri reprezentând luptele cu otomanii şi Unirea Moldovei şi a Transilvaniei cu Ţara Românească. Statuia din parcul ploieştean, inaugurată la 1 Decembrie 1997, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de atestare documentară a oraşului, operă a sculptorului Nicolae Kruch, este cea mai mare din ţară dintre cele 16 monumente ecvestre ale voievodului, a fost turnată din 18 tone de bronz şi ar putea intra în Cartea Recordurilor.

(w882)

Preparatul inedit pentru această ediţie este HALEBARDA LUI MIHAI VITEAZU, o friptură pregătită ca în anii 1600, în bucătăria restaurantului Hanul lui Manuc.

Se ia un antricot de vacă maturată, cu puţină grăsime şi o coastă mai lungă, pentru aspect. Carnea se pune pe grătar şi se asezonează cu piper, sare grunjoasă şi verdeţuri. Se prăjeşte la foc mic, câte 15-20 de minute pe fiecare parte. După prăjire se lasă să se odihnească cca 10 minute. Apoi se stropeşte cu unt fierbinte. Se serveşte cu garnitură de cartofi prăjiţi.

(w882)

 

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1219

Nu mai aveti loc la oras ? Incercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA *..Luncă , luncă , iarbă verde..

În Lunca Siretului , în jurul orasului Pascani , a fost înfiintată , după anul 1991 , o fermă integrată vegetal-zootehnică , un adevărat Complex agricol. Suprafata de teren administrată este acum de 3500 de ha , din care 400 de ha sunt alocate fermelor zootehnice , grajduri șsi păsuni.Peste jumătate din teren este irigată , apropierea de Siret a făcut posibil un sistem de irigatii cu investitii mari....dar a meritat ! Productia vegetală asigură aproape 90 % din necesarul de furaje pentru bovine si ovine din întreg Complexul zootehnic al familiei Pantazi. Se cultivă grâu , orz , porumb siloz , secară , soia , sfeclă de zahăr , cartofi iar în zona irigată sunt si loturi semincere. Au fost accesate fonduri europene , măsura 1.2.1. pentru modernizarea exploatatiilor , construirea si dotarea grajdurilor.Fondurile au fost accesate de fiul familiei Dănuț Bogdan , care a studiat la Politehnica din Iasi , fiind licentiat în calculatoare. Acum este directorul general al Agrocomplexului si are întreaga viziune de dezvoltare alături de administratorul fermelor zootehnice. A folosit fonduri si pentru producerea de energie din surse regenerabile dar si pentru un modul de sacrificare a animalelor. Vrea si construirea unei statii de biogaz pentru a obtine energia necesară in fermă si la irigatii. Întreg Complexul este automatizat.

În adăposturile bovinelor totul este bine gândit , de la cusetele pentru vitei la asternuturile mereu curate , cu covoare de cauciuc , eliminând astfel problemele podale , cu conditii perfecte de aerisire bine calculate. Dejectiile sunt rapid si automatizat adunate , cu separatoare diferite , stocate în lichide si solide. Hrana bovinelor este atent supravegheată , după retete studiate , cu o apă curată permanent. Statia de muls 2x12 este computerizată. Se fac 2 mulsori pe zi cu o medie de 30 de litri de lapte. Vacile HOLSTEIN ,peste 1500 de capete , sunt fluctuante ca număr. Din ele,

cel putin 520 sunt pe lactatie , iar laptele obtinut este predat unui procesator din Bacau.

O vacă este exploatată cam 2-3 lactatii dar se doreste in viitor , datorită hranei , să se mareasca mai mult perioada de lactatie. Reproducerea se face cu material seminal sexat după un soft de monitorizare. De sectorul bovin se ocupă un inginer zootehnist foarte bine pregătit.

In ferme se cresc si vaci de carne Charolaise , înlocuite treptat de cele din rasa ANGUS , cam 260 de capete cu 2 tauri cu genetică recomandată.

Complexul are si 1500 de oi din rasele Suffolk si Carabașă.

Familia Pantazi detine si o mică brutărie si cu produse de patiserie-cofetărie.

Specialitatea fermierului îl ajuta să aibă o astfel de performantă , obtinând informatii si luînd astfel decizii corecte si imediate.

Participă : ing.Dănuț Bogdan Pantazi-dir. gen.Agrocomplex Lunca Pascani , jud. Iasi

ing.zootehnist Florin Stanciu-administrator fermă zootehnică

Florin Stegariu-presedinte Clubul Fermierilor Români

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*Două lacuri.... două specii ţintă Sezon Nou

*Vă invităm într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... o călătorie, în care, din nou, vremea a fost mai „mofturoasă” decât peştii. Ştefan a plecat în căutarea şalăului pe lacul Tâncăbeşti... a pescuit de pe mal, a schimbat locuri şi năluci şi a reuşit să aducă la poză şalăii suspicioşi. A doua zi, s-a întors pe acelaşi lac, de data aceasta cu „întăriri”-echipamentul de feeder. Crapii au fost mai cooperanţi decât colocatarii lor şi au venit, rând pe rând, la masă. Se pare că vremea le-a făcut poftă de mâncare şi le-a dat energie pentru că drilurile au fost spectaculoase, pozele frumoase şi eliberările „ca la carte”. Pe Balta Palatului Căciulaţi, Iulia a pescuit la spinning, alături de Mircea Horobeţ, bucătar pasionat şi pescar sportiv de competiţie... s-au bucurat de natură, de aer curat, dar şi de drilurile cu câţiva şalăi mai pofticioşi-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2