loader
Foto

Galerie foto

La „Istorii de bun gust”, Conacul „Beau Sejour”, un martor al perioadei interbelice

Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă înseamnă un loc încărcat de istorie.

 

Istorii de bun gust

Când spunem acasă, gândul ne poartă spre locul plin de căldură și iubire în care am crescut și unde ne-am țesut amintiri alături de oamenii dragi din familie. Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă înseamnă un loc încărcat de istorie. În noua ediție a „Istoriilor de bun gust” am pornit spre Conacul interbelic „Beau Sejour”, din Teslui, județul Dolj, nume unic, cu un „J” întors. Construit de Ioan T. Brătășanu la începutul secolului XX, conacul este atât un reper pentru arhitectura românească, cât și martor la saga uneia dintre cele mai ilustre familii românești: Familia Sturdza, cu o genealogie de la anul 1495.

(w882)

Despre povestea familiei sale, care se împletește strâns cu istoria, a vorbit Bogdan Fottescu, nepot al marii actrițe Lucia Studza Bulandra. Cu ajutorul amintirilor, documentelor, a pozelor, dar și a însemnărilor rămase mărturie de la o generație la alta în cărți de rugăciuni s-au recreat momente importante din perioadă interbelică.

Istoria familiei ne poartă și spre momentul instaurării regimului comunist şi influenţa pe care a avut-o în viața familiei Brătăşanu. Bogdan Fottescu spune că, după război, bunicul său, fost ofiţer de cavalerie, a pierdut pensia de militar, pe motiv că deținea o moşie. După naționalizare, a pierdut şi moşia. Din ofiţer de mare stat major al Amatei Române, bărbatul a ajuns săpător de şanţuri cu târnăcopul.

(w882)

Bunica sa, Florica Sturza, nepoata lui Ioan Toma Brătăşanu și moştenitoare a Luciei Sturza Bulandra, a urmat Facultatea de Farmacie, iar profesia sa a fost cea care a salvat familia la venirea regimului comunist. După naționalizare, Florica Sturza a pierdut farmacia pe care o avea în Lugoj, dar a avut șansa să lucreze ca farmacist în spital și să își ajute familia cu un salariu mai bun.

(w882)

Preparatul culinar al ediției, cu un parfum nostalgic de istorie, este „Tortul cu blat de pandișpan”, asezonat din belșug cu nuci și stafide, după reţeta bunicii Florica Fottescu. Tortul era un desert frecvent al familiei în fiecare de sfârșit de săptâmână. După cum amintește Bogdan Fottescu, invitatul ediției „Istoriilor de bun gust”, desertul are și o conotaţie specială: „Pentru mine reprezintă acasă, dulce, bun și copilărie!”.

(w882)

20:00 Puternici, impreuna

Sezon Nou

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema: Vreau copil si kilogramele nu ma lasa

Invitati: Mihaela Dona este o femeie matură, căsătorită, cu un loc de muncă stabil dar are o întrebare pe care sunt sigură că și-o pun mulți dintre cei care se uită acum la noi? Cum slăbesc după ce toate dietele pe care le-am încercat au eșuat?

dr. chirurg Diaconu Victor-un chirurg de excelență în probleme de obezitate

dr. estetician Oltjon Cobani-specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie
Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Reţeaua de idoli

Redifuzare

* Invitat: Andreea Raducan

Producător: Irina Păcurariu

 
Cap Compas: Devotio

Cap Compas: Devotio

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2