loader
Foto

Un episcop martir: Anton Durcovici

Sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 16:00, ați putut urmări la TVR 2 şi pe TVR+ documentarul realizat de „Memorialul durerii” despre viaţa episcopului Durcovici, întemniţat în 1951 în lagărul de la Sighet.

 

Memorialul Durerii

Licenţiat în drept canonic la Universitatea Gregoriană din Roma, cu doctorat în teologie la Universitatea Urbaniană şi doctorat în filosofie de la Universitatea Toma de Aquino, Anton Durcovici a reprezentat o personalitate complexă şi deosebit de influentă pentru comunitatea romano–catolică.

La 26 iunie 1949,  în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni, a fost oprit pe stradă de Securitate. În arest a fost bătut şi maltratat timp de un an şi apoi dus, în iunie 1950, la închisoarea de la Jilava până la 10 septembrie 1951.  Episcopul Anton Durcovici a fost închis pentru cercetări doi ani, două luni, două săptămâni şi două zile, timp în care a fost bătut şi maltratat astfel încât devenise de nerecunoscut.

În 17 septembrie 1951 a fost transferat la închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, unde moare în „celula morţii“ la 10 decembrie 1951, după ce torționarii săi, la ordinul liderilor regimului comunist, i-au refuzat hrana și apa de băut. Între timp, o comisie militară alcătuită din generalii Al. Nicolschi şi Vl. Mazuru îl condamnase în lipsă la „închisoare administrativă“. Trupul episcopului a fost preluat de Vasile Ciolpan, directorul închisorii, şi îngropat în secret într-un cimitir din Sighetu Marmaţiei.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 94

Redactor: Vlad Ţurcan

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 46

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2