loader

Un episcop martir: Anton Durcovici

Sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 16:00, ați putut urmări la TVR 2 şi pe TVR+ documentarul realizat de „Memorialul durerii” despre viaţa episcopului Durcovici, întemniţat în 1951 în lagărul de la Sighet.

 

Memorialul Durerii

Licenţiat în drept canonic la Universitatea Gregoriană din Roma, cu doctorat în teologie la Universitatea Urbaniană şi doctorat în filosofie de la Universitatea Toma de Aquino, Anton Durcovici a reprezentat o personalitate complexă şi deosebit de influentă pentru comunitatea romano–catolică.

La 26 iunie 1949,  în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni, a fost oprit pe stradă de Securitate. În arest a fost bătut şi maltratat timp de un an şi apoi dus, în iunie 1950, la închisoarea de la Jilava până la 10 septembrie 1951.  Episcopul Anton Durcovici a fost închis pentru cercetări doi ani, două luni, două săptămâni şi două zile, timp în care a fost bătut şi maltratat astfel încât devenise de nerecunoscut.

În 17 septembrie 1951 a fost transferat la închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, unde moare în „celula morţii“ la 10 decembrie 1951, după ce torționarii săi, la ordinul liderilor regimului comunist, i-au refuzat hrana și apa de băut. Între timp, o comisie militară alcătuită din generalii Al. Nicolschi şi Vl. Mazuru îl condamnase în lipsă la „închisoare administrativă“. Trupul episcopului a fost preluat de Vasile Ciolpan, directorul închisorii, şi îngropat în secret într-un cimitir din Sighetu Marmaţiei.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Natură şi aventură

*Explorare natura salbatica in Parcul Natural Balta Mica a Brailei, p2

Prezinta: Dan Pavaloiu

Realizatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas, Dan Curean

(Reluare)

9:30 Zile de poveste

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

* Ep.17: 14 mai 1610: Asasinarea lui Henric al IV-lea

 
Fascinantul Orient, luat la pas de Marina Almăşan în ultima ediţie „Hai-Hui... cu Marina”

De la ruinele Efesului până la bazarul cu de toate, ne plimbăm pe 2 iulie, de la ora 20.05, alături de Marina Almăşan. Vedem „Hai-Hui... cu ...

Luni, 30 iunie, de la ora 13:00, la TVR 2 și TVR+, vă dăm întâlnire cu emisiunea "La porțile Orientului", care vă invită să pătrundeţi în tainele ...

Transformarea agriculturii: Parteneriate și inovație | VIDEO

Departe de a fi o simplă activitate intuitivă, agricultura modernă se fundamentează pe știință, tehnologie și analiză de date, consolidându-se ca ...

 

#tvr2