loader
Foto

Un episcop martir: Anton Durcovici

Sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 16:00, ați putut urmări la TVR 2 şi pe TVR+ documentarul realizat de „Memorialul durerii” despre viaţa episcopului Durcovici, întemniţat în 1951 în lagărul de la Sighet.

 

Memorialul Durerii

Licenţiat în drept canonic la Universitatea Gregoriană din Roma, cu doctorat în teologie la Universitatea Urbaniană şi doctorat în filosofie de la Universitatea Toma de Aquino, Anton Durcovici a reprezentat o personalitate complexă şi deosebit de influentă pentru comunitatea romano–catolică.

La 26 iunie 1949,  în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni, a fost oprit pe stradă de Securitate. În arest a fost bătut şi maltratat timp de un an şi apoi dus, în iunie 1950, la închisoarea de la Jilava până la 10 septembrie 1951.  Episcopul Anton Durcovici a fost închis pentru cercetări doi ani, două luni, două săptămâni şi două zile, timp în care a fost bătut şi maltratat astfel încât devenise de nerecunoscut.

În 17 septembrie 1951 a fost transferat la închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, unde moare în „celula morţii“ la 10 decembrie 1951, după ce torționarii săi, la ordinul liderilor regimului comunist, i-au refuzat hrana și apa de băut. Între timp, o comisie militară alcătuită din generalii Al. Nicolschi şi Vl. Mazuru îl condamnase în lipsă la „închisoare administrativă“. Trupul episcopului a fost preluat de Vasile Ciolpan, directorul închisorii, şi îngropat în secret într-un cimitir din Sighetu Marmaţiei.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:25 Stare de urgenţă (R)

Film * Stare de urgenţă (Assault on va-33-SUA, 2021)

Regia: Christopher Ray

Cu: Sean Patrick Flannery, Mark Dacascos, Michael Jai White

*Film de acţiune.

Redactor: Vlad Ţurcan

(Reluare)

6:00 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)
 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2