loader
Foto

ROMÂNIA INEDITĂ. În lumea antreprenorilor - „Micuța franțuzoaică”

OANA ȚEPEȘ-GREURUȘ: „Je suis créative! Chiar sunt creativă. Am capul mereu plin de idei, texte și povești”.

 

Vă invităm în lumea poveștilor online, a artei creative scrise și bine-nțeles a celei care le așterne atât de frumos în paginile virtuale. Mie îmi place să îi spun micuța franțuzoaică, pentru că ori de câte ori ne întâlnim are un aer chic și cochet, un ruj roșu aprins, iar parfumul ce o învăluie te duce imediat cu gândul la orașul luminilor.

„Je suis créative! Chiar sunt creativă. Am capul mereu plin de idei, texte și povești. Tot ce văd, citesc, aud și aflu mă ajută să-mi fac cât mai bine meseria de jurnalist. Să spun povestea pe înțelesul tuturor, să scriu curat, concis și fluent. Sunt perfecționistă și exagerat de pretențioasă. Chiar dacă talentul la scris a existat, stilul l-am rafinat în ani de experiență, lecturi și mii de texte scrise și (re)scrise.”

Așa se autodescrie OANA ȚEPEȘ-GREURUȘ, creatoarea uneia dintre cele mai citite reviste online despre „oameni faini dar și despre vești-povești ori lucruri firești.”

(w882) oana tepes

Este o fire scormonitoare, în căutare de lucruri frumoase și oameni pe măsură. Și mereu reușește să descopere cele mai spectaculoase povești care ne înconjoară, pe care apoi le așterne cu minuțiozitate pe hârtia virtuală.

M-am născut în creierii munților, la Bicazu-Ardelean, în Neamț, la granița cu Moldova. Copil fiind eram foarte curajoasă, îndrăzneață și extrem de curioasă. De fiecare dată când aveam musafiri, le puneam o mie de întrebări, le spuneam poezii, îmi plăcea să fiu în centrul atenției. Mi s-a spus că am început să vorbesc bine înainte să împlinesc doi ani. Așa că am început devreme să “livrez” răspunsuri la veșnica întrebare Ce vrei să te faci când vei fi mare? Au fost etape - când spuneam actriță, apoi cântăreață, în orice caz artistă! N-am ajuns pe vreo scenă, dar, iată, mi-am descoperit vocea… în scris.”

Este absolventă de Științe Politice și Sociologie (SNSPA) și după facultate, drumul destinului a purtat-o către televiziune, unde a început să scrie articole pentru revista presei internaționale. Atunci s-a îndrăgostit iremediabil de lejeritatea scriiturii jurnaliștilor francezi și, mai ales, de titlurile lor. Și desigur, de Franța, țara pe care o iubește aproape ca pe pământul natal.

Apoi, pentru că s-a descurcat excelent, redactorul-șef a transferat-o în redacția de știri externe unde a acumulat și mai multă experiență. După doi ani la această televiziune a decis că e timpul să plec la alta, tot ca redactor la externe. Apoi a ajuns în presa online, iar după alte trei redacții importante a virat spre agenții de publicitate – content blogging, storytelling și copywriting.

Ideea de a-și construi propria platformă literară a venit din nevoia ei de a clădi ceva trainic de una singură. Și a reușit. Poveștile scrise de ea sunt pline de savoare și autenticitate, sunt senine, jucăușe și mereu pline de consistență.

Iar într-o țară în care antreprenoriatul este încă un teren destul de incert, Oana crede cu tărie în destinul ei de scriitoare și reușește să meargă înainte indiferent de greutățile pe care le întâmpină.

E un sentiment grozav să construiești ceva de unul singur. În ritmul tău, cu multă pasiune și visând să ajungi, poate nu prea târziu, acolo unde meriți și unde ți-e locul. Scriu foarte rar despre mine. Poveștile la modă” sunt despre alții, culmea, majoritatea antreprenori. Unii chiar la început de drum. Îmi place să cred că am nas”, simt potențialul și mă bucur enorm când oameni pe care i-am intervievat la debut, ajung să-și împlinească visul și să apară în publicații mari.”

Prin poveștile ei pline de viață a reușit să adune în jurul blogului o comunitate fidelă. Și fiecare mesaj venit de la protagoniștii poveștilor sale, ori de la cititori, îi confirmă faptul că trebuie să meargă înainte. Pentru că deși trăim în epoca vitezei, lucrurile trainice nu se construiesc peste noapte, ci cu multă muncă, răbdare și perseverență.

„În România este greu să fii antreprenor în industriile creative. Dacă alte state investesc în business-uri creative, la noi n-au nici o căutare. E un domeniu unde producția nu e palpabilă și “nu se vinde” atât de ușor, sau se vinde ieftin. Aș vrea totuși să nu uităm - creativitatea unui om NU poate fi înlocuită de niciun robot. Mașinile nu inventează nimic! Oamenii, în schimb, DA.”

(w882) oana tepes

În această perioadă de izolare și a ruperii de lumescul palpabil, Oana nu și-a pierdut încrederea în ceea ce este, ba mai mult, s-a simțit și mai conectată cu sinele și a reușit să își acceseze cele mai lăuntrice emoții și idei ale artei creative. A scris în fiecare zi și s-a simțit mai îmbogățită interior ca niciodată.

„Surprinzător, mi se pare că sunt mai creativă și mai activă ca niciodată. Ce-i drept, m-a prins izolarea acasă, la Bicazu-Ardelean. Să fie oare aerul tare, compania celor dragi (părinții și sora – cei mai mari susținători ai mei!), muntele sau apa rece de vină, habar n-am, cert este că am scris în fiecare zi. Am descoperit o mulțime de povești și de oameni, iar mult hulita tehnologie ne-a fost de un real folos. Ne-a ținut unii lângă alții, după ce reușise să ne îndepărteze de-a binelea.

Vom vedea ce va fi. Să fim optimiști!”

***

Suntem cu toții frânturi de povești și aceasta este povestea Oanei.

Să vă simțiți inspirați!

Valentina Băințan

***

EPISODUL 1 - Elza, creatoare de bijuterii cu motive tradiționale

EPISODUL 2 - Îngerii lui Beatrice

EPISODUL 3 - Creatoarea de miresme

EPISODUL 4 - Fata cu flori de hârtie

EPISODUL 5 - Povestitoarea

EPISODUL 6 - A fi sau a nu fi...

EPISODUL 7 - Sub vraja florilor

EPISODUL 8 - Micuța franțuzoaică

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2