loader

„Zona”, o altfel de poveste a societăţii mexicane

Pe 29 iunie, seria „Filmul de artă” de pe TVR 2 vă aduce una dintre cele mai premiate producţii ale regizorului Rodrigo Plá. „La zona” – câştigător al Premiului pentru debut la Festivalul Filmului de la Veneţia – începe la 23:10.

 

Filmul de artă

Tânărul Alejandro locuieşte în „La Zona”, un cartier privilegiat din Ciudad de Mexico, aflat sub protecţia unei firme private de pază, dar înconjurat de o sărăcie şocantă. Trei adolescenţi din mahalalele mărginaşe pătrund în zonă pentru furt, însă stângăciile lor se soldează cu moartea unei bătrâne. Paznicii intervin brutal şi îi împuşcă pe doi dintre intruşi. Unicul supravieţuitor al tragediei este urmărit de un grup de rezidenţi care decid să-şi impună propria justiţie.

Descris drept o „dramă contemporană satirică”, „La zona” este filmul de debut al regizorului uruguayan Rodrigo Plá, iar principalele roluri sunt interpretate de Daniel Gimenez Cacho, Daniel Tovar şi Alan Chavez.

„Valorile inversate şi nebunia produsă de teamă formează centrul de greutate în filmul lui Plá. La Zona este un film de debut impresionant care poartă spectatorul prin ororile  justiţiei străzii, provocând o reacţie mai puternică decât aceea de-ai compătimi pe cei care au împotriva celor care n-au”, scria revista Variety.

„La Zona” a câştigat 18 premii şi 10 nominalizări din partea industriei cinematografice. Printre ele, se numără distincţia CinemAvvenire, premiul Oraşului Roma pentru cel mai bun film şi premiul Luigi De Laurentiis (toate trei la Festivalul Filmului de la Veneţia), premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de film de la Toronto şi premiul Golden India Catalina la Festivalul de Film de la Cartagina.

De asemenea, filmul de luni, 29 iunie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian.  El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta.”

 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2