loader

VIORICA CORTEZ 80: o viață de roman

Marţi, 5 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR Internaţional ați putut urmări un portret-eveniment dedicat uneia dintre cele mai mari voci lirice ale lumii.

 

Marius Constantinescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

50 de ani de carieră lirică desfăşurată pe cele mai mari scene ale lumii, la o altitudine unde aerul rarefiat este al autenticilor artişti, alcătuiţi din sensibilităţi şi daruri ieşite din comun. O viaţă de roman, în care vârfurile alternează cu prăpastiile şi în care nu a existat confort călduţ.

„În a doua zi de Crăciun, Viorica Cortez împlineşte 80 de ani. Nu-i place să-şi amintească de aniversarea ei şi, dacă s-ar putea, ar vrea să o treacă precum orice altă zi. Noi, însă, ne-am folosit de acest prilej, de această bornă importantă în viaţa oricărui om, pentru a arunca o privire cuprinzătoare asupra unui destin (personal şi profesional) demn de un bestseller. Viorica Cortez înseamnă una dintre cele mai strălucitoare cariere lirice nu doar ale unui artist liric român, ci ale cântăreţilor definitorii pentru întreaga istorie a operei din secolul al XX-lea”, spune Marius Constantinescu, realizatorul documentarului.

Mezzo-soprana iconică Viorica Cortez, una dintre cele mai glorioase cântăreţe de operă ale secolului, este protagonista documentarului realizat de Marius Constantinescu, care în 2013 a și lansat volumul „Cortez”. Un interviu în premieră, fără subiecte tabu şi fragmente în exclusivitate din spectacolele care au făcut-o favorita publicului de pretutindeni.

Ar fi prea simplu să enumerăm (pentru a câta oară?) Scala, Metropolitan, Opera din Paris, Covent Garden, Staatsoper, Arena din Verona, Carnegie Hall. Ar fi prea puţin să vorbim despre Carmen, Dalila, Amneris, Eboli, Azucena, Charlotte, Giulietta, Adalgisa, Fedora, Ulrica, Elisabetta. Ar fi prea simplu să punem o etichetă, una dintre cele mai mari cântăreţe ale lumii, dacă nu am completa-o cu o alta: unul dintre cele mai generoase, fermecătoare, libere spirite. Viorica Cortez înseamnă, chiar mai mult decât atât, o lecţie de supravieţuire în faţa celor mai dure încercări ale vieţii, din care omul simplu, curat şi puternic a ieşit, iată, învingător.

Documentarul VIORICA CORTEZ 80 a fost contruit de la cel mai recent interviu pe care mezzo-soprana i l-a acordat lui Marius Constantinescu la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Veţi vedea documente rarissime, fragmente din spectacole şi concerte de pe importante scene internaţionale, care vor completa portretul unei dive. „Vioricăi Cortez nu îi place cuvântul, dar ea este una autentică, fără doar şi poate. Una dintre cele mai frumoase”, spune Marius Constantinescu.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2