loader
Foto

VIORICA CORTEZ 80: o viață de roman

Marţi, 5 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR Internaţional ați putut urmări un portret-eveniment dedicat uneia dintre cele mai mari voci lirice ale lumii.

 

Marius Constantinescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

50 de ani de carieră lirică desfăşurată pe cele mai mari scene ale lumii, la o altitudine unde aerul rarefiat este al autenticilor artişti, alcătuiţi din sensibilităţi şi daruri ieşite din comun. O viaţă de roman, în care vârfurile alternează cu prăpastiile şi în care nu a existat confort călduţ.

„În a doua zi de Crăciun, Viorica Cortez împlineşte 80 de ani. Nu-i place să-şi amintească de aniversarea ei şi, dacă s-ar putea, ar vrea să o treacă precum orice altă zi. Noi, însă, ne-am folosit de acest prilej, de această bornă importantă în viaţa oricărui om, pentru a arunca o privire cuprinzătoare asupra unui destin (personal şi profesional) demn de un bestseller. Viorica Cortez înseamnă una dintre cele mai strălucitoare cariere lirice nu doar ale unui artist liric român, ci ale cântăreţilor definitorii pentru întreaga istorie a operei din secolul al XX-lea”, spune Marius Constantinescu, realizatorul documentarului.

Mezzo-soprana iconică Viorica Cortez, una dintre cele mai glorioase cântăreţe de operă ale secolului, este protagonista documentarului realizat de Marius Constantinescu, care în 2013 a și lansat volumul „Cortez”. Un interviu în premieră, fără subiecte tabu şi fragmente în exclusivitate din spectacolele care au făcut-o favorita publicului de pretutindeni.

Ar fi prea simplu să enumerăm (pentru a câta oară?) Scala, Metropolitan, Opera din Paris, Covent Garden, Staatsoper, Arena din Verona, Carnegie Hall. Ar fi prea puţin să vorbim despre Carmen, Dalila, Amneris, Eboli, Azucena, Charlotte, Giulietta, Adalgisa, Fedora, Ulrica, Elisabetta. Ar fi prea simplu să punem o etichetă, una dintre cele mai mari cântăreţe ale lumii, dacă nu am completa-o cu o alta: unul dintre cele mai generoase, fermecătoare, libere spirite. Viorica Cortez înseamnă, chiar mai mult decât atât, o lecţie de supravieţuire în faţa celor mai dure încercări ale vieţii, din care omul simplu, curat şi puternic a ieşit, iată, învingător.

Documentarul VIORICA CORTEZ 80 a fost contruit de la cel mai recent interviu pe care mezzo-soprana i l-a acordat lui Marius Constantinescu la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Veţi vedea documente rarissime, fragmente din spectacole şi concerte de pe importante scene internaţionale, care vor completa portretul unei dive. „Vioricăi Cortez nu îi place cuvântul, dar ea este una autentică, fără doar şi poate. Una dintre cele mai frumoase”, spune Marius Constantinescu.

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2