loader
Foto

VIORICA CORTEZ 80: o viață de roman

Marţi, 5 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR Internaţional ați putut urmări un portret-eveniment dedicat uneia dintre cele mai mari voci lirice ale lumii.

 

Marius Constantinescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

50 de ani de carieră lirică desfăşurată pe cele mai mari scene ale lumii, la o altitudine unde aerul rarefiat este al autenticilor artişti, alcătuiţi din sensibilităţi şi daruri ieşite din comun. O viaţă de roman, în care vârfurile alternează cu prăpastiile şi în care nu a existat confort călduţ.

„În a doua zi de Crăciun, Viorica Cortez împlineşte 80 de ani. Nu-i place să-şi amintească de aniversarea ei şi, dacă s-ar putea, ar vrea să o treacă precum orice altă zi. Noi, însă, ne-am folosit de acest prilej, de această bornă importantă în viaţa oricărui om, pentru a arunca o privire cuprinzătoare asupra unui destin (personal şi profesional) demn de un bestseller. Viorica Cortez înseamnă una dintre cele mai strălucitoare cariere lirice nu doar ale unui artist liric român, ci ale cântăreţilor definitorii pentru întreaga istorie a operei din secolul al XX-lea”, spune Marius Constantinescu, realizatorul documentarului.

Mezzo-soprana iconică Viorica Cortez, una dintre cele mai glorioase cântăreţe de operă ale secolului, este protagonista documentarului realizat de Marius Constantinescu, care în 2013 a și lansat volumul „Cortez”. Un interviu în premieră, fără subiecte tabu şi fragmente în exclusivitate din spectacolele care au făcut-o favorita publicului de pretutindeni.

Ar fi prea simplu să enumerăm (pentru a câta oară?) Scala, Metropolitan, Opera din Paris, Covent Garden, Staatsoper, Arena din Verona, Carnegie Hall. Ar fi prea puţin să vorbim despre Carmen, Dalila, Amneris, Eboli, Azucena, Charlotte, Giulietta, Adalgisa, Fedora, Ulrica, Elisabetta. Ar fi prea simplu să punem o etichetă, una dintre cele mai mari cântăreţe ale lumii, dacă nu am completa-o cu o alta: unul dintre cele mai generoase, fermecătoare, libere spirite. Viorica Cortez înseamnă, chiar mai mult decât atât, o lecţie de supravieţuire în faţa celor mai dure încercări ale vieţii, din care omul simplu, curat şi puternic a ieşit, iată, învingător.

Documentarul VIORICA CORTEZ 80 a fost contruit de la cel mai recent interviu pe care mezzo-soprana i l-a acordat lui Marius Constantinescu la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Veţi vedea documente rarissime, fragmente din spectacole şi concerte de pe importante scene internaţionale, care vor completa portretul unei dive. „Vioricăi Cortez nu îi place cuvântul, dar ea este una autentică, fără doar şi poate. Una dintre cele mai frumoase”, spune Marius Constantinescu.

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2