loader
Foto

Văcăreşti, temniţa regimului comunist

Campania „Comoara pierdută-Mănăstirea Văcăreşti” continuă la TVR 2. Vineri, 28 noiembrie, de la ora 19:00, a fost prezentată o dezbatere despre modul în care complexul Văcăreşti a fost transformat, de-a lungul anilor, într-o temniţă pentru deţinuţii „sensibili”.

 

Daniela Zeca Buzura

Ediție disponibilă online pe TVR+.

Sub numele „Prizonier într-un monument”,  dezbaterea din această vineri, 28 noiembrie, îşi propune să readucă în atenţia oamenilor cum mănăstirea Văcăreşti a trecut de la un simbol al credinţei şi spiritualităţii, la un simbol al represiunii.  De-a lungul secolelor, autorităţile statului au transformat mănăstirea Văcăreşti într-o temniţă pentru deţinuţii „sensibili”.

Amenajată ca penitenciar pentru revoluţionarii de la 1848, în Mânăstirea Văcăreşti a funcţionat încă din 1861 o secţie pentru deţinuţii politici iar din 1868 şi un spital pentru puşcăriaşi. Corpul gardienilor de închisoare a fost experimentat în România pentru prima dată, în 1927, la Văcăreşti. Aici au fost încarceraţi atât deţinuţi de drept comun, cât şi cei politici, comunişti ilegalişti şi mari personalităţi ale culturii române.Dezafectată în 1973, prin închisoarea de la Văcăreşti, au trecut în timpul comunismului peste 60.000 de deţinuţi politici.

La dezbaterea de vineri, moderatoarea Daniela Zeca-Buzura îi aduce în platou pe Radu Ciuceanu-fost deţinut politic, arheolog şi preşedinte al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului din România şi pe Cosmin Budeancă-istoric şi director general IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).

***

Campania „Comoara pierdută – Mănăstirea Văcăreşti”

Campania militează pentru un gest recuperatoriu. La mai bine de 290 de ani de la ctitorirea acestui ansamblu monastic de către Nicolae Mavrocordat – primul domn fanariot din Ţara Românească şi la 30 de ani de la demolarea lui, campania doreşte să atragă atenţia nu numai asupra unui fapt istoric, a valorii acestui complex considerat drept cel mai important sit ortodox din sud-estul Europei, apogeu şi, totodată, testament al artei brâncoveneşti, ci să recupereze memoria monumentului pierdut. Mai multe informaţii despre campanie găsiţi aici.

Toate ediţiile sunt disponibile pe TVR+.

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2