loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 lansează Campania “Comoara pierdută–Mânăstirea Văcăreşti”

Din 26 septembrie până în decembrie, campania doreşte o recuperare a memoriei monumentului de patrimoniu distrus acum un sfert de veac.

 

Seria Evenimentelor Culturale

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Începând de vineri, 26 septembrie 2014, de la ora 19.00, în reluare sâmbăta de la ora 9:00, la TVR 2 şi TVR+
, campania ‘’Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti’’ doreşte să readucă în atenţia publicului una dintre cele mai odioase crime ale comunismului: atentatul la istoria şi fiinţa naţională prin demolarea monumentelor din Patrimoniul Cultural românesc. Campania va putea fi urmărită şi la TVR HD duminica, de la ora 19.00.

Ilustrativă şi traumatizantă pentru ‘’spiritul’’ Epocii de Aur a fost, şi rămâne în continuare, dispariţia complexului ecleziastic Văcărești-monument al inceputului de secol XVIII, unic în sudul Europei – demolat de Ceauşescu.

Campania ‘’Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti’’ militează pentru un gest recuperatoriu. La mai bine de 290 de ani de la ctitorirea acestui ansamblu monastic de către Nicolae Mavrocordat – primul domn fanariot din Ţara Românească şi la 30 de ani de la demolarea lui, campania doreşte să atragă atenţia nu numai asupra unui fapt istoric, a valorii acestui complex considerat drept cel mai important sit ortodox din sud-estul Europei, apogeu şi, totodată, testament al artei brâncoveneşti, ci să recupereze memoria monumentului pierdut.

Acum, pe locul unde se afla cândva, o bijuterie de arhitectură şi pictură murală postbrâncovenească, o dovadă a credinţei şi spiritualităţii româneşti, se găseşte o ’’destinaţie de senzaţie’’: un mall cu magazine, restaurante şi zone pentru distracţie

Campania ‘’Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti’’ se difuzează la TVR 2, TVR+ şi TVR HD, din septembrie, până în decembrie 2014.

Campania ‘’Comoara pierdută – Mânăstirea Văcăreşti’’ este concepută ca o carte a cărei primă copertă este ediţia specială de lansare, din 26 septembrie, în care îi aducem în faţa publicului pe doi dintre martorii direcţi ai avenimentelor de acum 30 de ani: acad. Răzvan Theodorescu, semnatar al Memoriului pentru salvarea Mânăstirii Văcăreşti, istoric de artă, preşedintele Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române şi arh. Gheorghe Leahu - arhitectul şef al Institutului Proiect Bucureşti în 1984, care răspundea de sistematizarea zonei de sud-est a capitalei în perimetrul Berceni, Piaţa Sudului, Văcăreşti.  Ei sunt doi dintre cei care s-au opus demolării alături de prof. Dinu C. Giurescu, arh. Sorin Vasilescu, arh. Henrieta Delavrancea Gibory, prof. Dionisie Pippidi, acad. Virgil Cândea, prof. Dan Mohanu şi mulţi alţii  - care au semnat un memoriu pentru salvarea mănăstirii. Cu toate intervenţiile, inclusiv la forurile internaţionale, demolarea Văcăreştiului a început în toamna anului 1985. O mână de oameni de bună credinţă, a salvat ceea ce se mai putea salva: câteva fresce şi coloane, plus o sumă de imagini – înregistrate în ascuns - asupra ansamblului aflat în plină demolare.

Discuţia va fi moderată de Daniela Zeca Buzura, producătorul general al acestui program fiind Ileana Ploscaru Panait.

Ultima copertă este reprezentată de închiderea Campaniei, printr-o nouă ediţie specială, un spectacol care îi va reuni pe toţi protagoniştii acestei serii. Nu vor lipsi momentele artistice şi apelul pentru amplasarea unui memorial care să ateste că aici, cândva, se ridica o mândră mânăstire.

Între cele două ediţii speciale - de lansare şi de închidere a Campaniei, vor fi difuzate 10 filme. Arhiva TVR ne oferă trei producţii realizate în anii 2000 de binecunoscuta realizatoare de televiziune, Lucia Hossu-Longin. Ele au fost difuzate în cadrul seriei ‘’Memorialul Bucureştilor’’, primul episod devoalând contextul anilor ’80, când a început demolarea masivă a Bucureştilor, ansamblul de la Văcăreşti reprezentând apogeul sălbăticiei cu care s-a acţionat pentru distrugerea patrimoniului. Următoarele două episoade se referă strict la ultimele zile ale Mânăstirii Văcăreşti.

Producţiile noi aduc în actualitate memoria a monumentului dispărut. Oameni simpli, tineri şi maturi, din medii sociale şi cu pregătiri diferite, alături de specialişti şi martori activi la evenimentele din anii ’80, ca şi invitaţi de marcă ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, ai Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului din România, ai Academiei Române şi ai instituţiilor muzeale şi de învăţământ superior care păstrează în patrimoniul lor artefacte recuperate de la Mânăstirea Văcăreşti, cu toţii vor fi prezenţi în acest program al Televiziunii Române.

Programul va fi susţinut permanent prin cele 20 de fillere – în format scurt, de 3 minute – structurate în două capitole: istorie şi mărturii, care vor rula pe tronsoane dedicate, dimineaţa, la prânz şi seara.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2