loader
Foto

TVR 2 şi seria „Filmul de artă” v-au adus „Trupul duşmanului meu”

Luni, 5 ianuarie, de la ora 23:10, l-aţi putut urmări pe Jean-Paul Belmondo în filmul „Le corps de mon ennemi” din 1976 al lui Henri Verneuil.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

După ce François Leclercq o seduce pe tânăra şi bogata Gilberte Beaumont-Liégard, ea-l prezintă pe François familiei sale. El reuşeşte să se integreze păturii sociale superioare din orăşelul Cournai, iar un prieten de-al tatălui lui Gilberte (Raphaël Di Massa) îl angajează pe François ca manager al clubului de noapte „Number one”. François descoperă că localul este, de fapt, o acoperire pentru traficul ilegal de droguri al lui  Di Massa. După o dispută aprinsă dintre cei doi pe această temă, Francois descoperă că arma lui i-a fost furată, pentru ca ea să fie descoperită mai târziu, într-un asasinat din Cournai.

Leclerc este acuzat pe nedrept, iar după ce a petrecut şapte ani la închisoare se întoarce în orăşelul său, Cournai, pentru a-i depista pe autorii maşinaţiunilor cărora el le-a căzut victimă. Pe parcurs, rememorează fulminanta sa ascensiune socială în oraşul dominat de industria textilă şi evenimentele care au precedat crima.

Jean-Paul Belmondo – actorul principal al peliculei – este văzut drept unul dintre actorii proeminenţi ai Noului Val din Franţa anilor 60. De-a lungul carierei sale, el a jucat în multe filme regizate de Jean-Luc Godard.

Henri Verneuil este un regizor francez-armean, care – de-a lungul carierei sale – a fost recompensat cu premiului Festivalului Internaţional de film de la Locarno, César, Premiile Edgar Allan Poe sau Globurile de Aur. De asemenea, a fost nominalizat şi la premiile Academiei Americane, cât şi la Palme d’Or. Botezate „cel mai american regizor francez”, Verneuil a lucrat cu toate vedetele cinematografului francez şi european.

De altfel, filmul de luni, 5 ianuarie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.15

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2