loader

TVR 2 şi seria „Filmul de artă” v-au adus „Trupul duşmanului meu”

Luni, 5 ianuarie, de la ora 23:10, l-aţi putut urmări pe Jean-Paul Belmondo în filmul „Le corps de mon ennemi” din 1976 al lui Henri Verneuil.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

După ce François Leclercq o seduce pe tânăra şi bogata Gilberte Beaumont-Liégard, ea-l prezintă pe François familiei sale. El reuşeşte să se integreze păturii sociale superioare din orăşelul Cournai, iar un prieten de-al tatălui lui Gilberte (Raphaël Di Massa) îl angajează pe François ca manager al clubului de noapte „Number one”. François descoperă că localul este, de fapt, o acoperire pentru traficul ilegal de droguri al lui  Di Massa. După o dispută aprinsă dintre cei doi pe această temă, Francois descoperă că arma lui i-a fost furată, pentru ca ea să fie descoperită mai târziu, într-un asasinat din Cournai.

Leclerc este acuzat pe nedrept, iar după ce a petrecut şapte ani la închisoare se întoarce în orăşelul său, Cournai, pentru a-i depista pe autorii maşinaţiunilor cărora el le-a căzut victimă. Pe parcurs, rememorează fulminanta sa ascensiune socială în oraşul dominat de industria textilă şi evenimentele care au precedat crima.

Jean-Paul Belmondo – actorul principal al peliculei – este văzut drept unul dintre actorii proeminenţi ai Noului Val din Franţa anilor 60. De-a lungul carierei sale, el a jucat în multe filme regizate de Jean-Luc Godard.

Henri Verneuil este un regizor francez-armean, care – de-a lungul carierei sale – a fost recompensat cu premiului Festivalului Internaţional de film de la Locarno, César, Premiile Edgar Allan Poe sau Globurile de Aur. De asemenea, a fost nominalizat şi la premiile Academiei Americane, cât şi la Palme d’Or. Botezate „cel mai american regizor francez”, Verneuil a lucrat cu toate vedetele cinematografului francez şi european.

De altfel, filmul de luni, 5 ianuarie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2