loader
Foto

Tradiții bucovinene: port, dans și gastronomie | VIDEO

Într-o zi însorită de primăvară, cu temperaturi depășind 15 grade, pârtia devine un cadru festiv unde sporturile de iarnă se împletesc cu folclorul bucovinean.

 

Raluca Aftene
România în bucate

Evenimentul "Ia-ți cămașa și bundița, hai la schi pe Veverița!", inițiat de Salvamont Vatra Dornei, transformă o simplă zi de schi într-o celebrare a tradițiilor, devine o invitație de a descoperi frumusețea și ospitalitatea acestei regiuni.
.

.
Cămașa veche, bundița lucrată manual, nu sunt simple obiecte vestimentare, ci purtătoare de istorie familială și regională, simboluri ale identității.

Pasiunea pentru portul popular se extinde dincolo de aspectul estetic, fiind legată inextricabil de experiențe personale, precum dansul popular, unde sentimentul de identitate atinge cote maxime.

(w882) traditii bLegătura cu tradiția se manifestă și prin alte activități, aparent disparate, precum schiul, deprins încă din copilărie în peisajul montan bucovinean. Schiorii, îmbrăcați în costume populare, coboară pârtiile, creând un contrast pitoresc între peisajul montan și vestimentația tradițională.

(w882) traditii bAceastă fuziune este completată de bucatele tradiționale oferite turiștilor, accentuând atmosfera de sărbătoare autentică.

Ediția se încheie cu o invitație la descoperirea gastronomiei bucovinene și a ospitalității unei cabane tradiționale. Astfel, imaginea conturată este una a unei comunități care își prețuiește moștenirea culturală, o trăiește intens și o împărtășește cu generozitate, menținând vie flacăra tradițiilor românești într-un context contemporan.

.
România în bucate: Tradiții bucovinene, joi, 10 aprilie, ora 17:30, TVR 2 și TVR+
Prezentator și realizator: Raluca Chirilă Aftene

 

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editia, Marina poposeste in Anglia, iar Londra va epata, ca de fiecare data, fiind o capitala cu alura imperiala si spectaculoasa.

Prezentator: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2