Duminică, 2 mai, de la 20.10, pe spaţiul tradiţional al filmelor româneşti, TVR 2 vă invită să urmăriţi una dintre cele mai vizionate şi îndrăgite comedii, în regia lui Geo Saizescu: Păcală.
„Păcală este un pelerin. Drumul lui începe la infinit și se sfârșește la infinit. Ca și Don Quijote, el pornește în lume să se bată cu „morile de vânt”, cu Prostia ― un balaur cu o mie de capete”, astfel îl descriau regizorul Geo Saizescu și scenaristul Dumitru Radu Popescu pe eroul snoavelor populare românești în urmă cu aproape cinci decenii.
Scrierile lui Ion Creangă și ale lui Ioan Slavici despre Păcală și, mai târziu, animațiile regizorului și operatorului de film Aurel Petrescu i-au servit ca sursă de inspirație lui Geo Saizescu. Împreună cu Dumitru Radu Popescu, regizorul realizează în 1974 comedia „Păcală”, prin care reimaginează personajul principal și îl adaptează la perioada contemporană.
Aflat pe locul II în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, conform Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, „Păcală” reunește pe ecran actori precum Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilesc-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Cosma Braşoveanu, Tanți Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ştefan Bănică, Geo Saizescu, Nucu Păunescu şi Ileana Stana Ionescu.
Despre Sebastian Papaiani, regizorul spune că este un Păcală al acelor vremuri.„Temperamentul special, inteligența și umorul lui Papaiani m-au făcut atunci să mă gândesc la o idee de scenariu pentru un film cu Păcală. [...] Era un timp al personajului, dacă nu îl făceam atunci, nu îl făceam niciodată! Cred cu tărie că Papaiani trebuia să fie Păcală, fără el nu aș fi făcut filmul.”
Considerat de critici ca fiind un film emblematic pentru umorul românesc, „Păcală” s-a bucurat de un mare succes la public, fiind vizionat de aproape 15 milioane de spectatori în cinematografele din toată țara. Aceasta l-a determinat pe regizor să facă o continuare a filmului, care a apărut în 2006 - „Păcală se întoarce".
Scenariul din 1974 a primit Premiul special al juriului Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru contribuția lor la promovarea comediei cinematografice românești.
Năzdrăvanul Păcală a venit pe lume într-o familie săracă pe un „picior de plai” românesc. El şi-a condiționat apariția pe lume, cerându-i mamei sale, care „are cea mai mare putere”, nu „tinereţe fără bătrâneţe” ca alți eroi din basme, ci să-i ursească să fie mereu tânăr, să nu îmbătrânească niciodată și să moară atunci când se va cununa cu prostia. După ce mama lui i-a ursit cele cerute, Păcală-adult a sosit adus de o barză. Ajuns pe pământ a dat nas în nas cu prostia şi lăcomia mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul. Vorbind în doi peri şi făcând pe prostul, isteţul Păcală îi va veni fiecăruia de hac, continuând să colinde lumea, întru stârpirea prostiei şi a nedreptăţii.