Sâmbătă, 7 mai, de la ora 22:10, ați putut urmări la TVR 2 lungmetrajul din 1991, nominalizat la Palme d'Or, regizat de Karen Şahnazarov. Filmul începe cu un argument din partea criticului Laurenţiu Damian.
Poveştile ţarilor şi nobililor ruşi au stârnit dintotdeauna curiozitatea şi creativitatea regizorilor, iar cineastul ruso-armean Karen Şahnazarov a reuşit să îmbină într-un nou mod faptele istorice cu drama timpului prezent. „Asasinul Ţarului” spune povestea lui Timofyev, un pacient dintr-un spital de psihiatrie, care declară că i-a asasinat pe ţarul Alexandru al II-lea în 1881 şi pe ţarul Nicolae al II-lea in 1918. Cu ajutorul doctorului său, el face o călătorie onirică în trecut, retrăind evenimentele istorice.
Ca să-i înţeleagă viziunile şi, cu mult noroc, să găsească şi un leac, doctorul Smirnov (interpretat de Oleg Yankovsky) intră în rolul Ţarului Nicolae şi începe un straniu dialog cu închipuitul Yurovski (călăul ţarului Nicolae al II-lea, interpretat de Malcolm McDowell), timp în care se desfăşoară povestea crimei, atât din punctul de vedere al membrilor familiei regale, cât şi al revoluţionarilor.
Filmul a fost nominalizat in 1991 pentru Premiul Palme d’Or, la Festivalul de la Cannes, iar în 1992 a fost premiat pentru cel mai bun rol masculin si cele mai bune costume, la Festivalul „Nika”. „Cu o reproducere mult mai exactă a faptelor istorice, faţă de ce s-a văzut pe marile ecrane în Nicolae şi Alexandra sau alte filme Rasputin, Asasinul Ţarului este atât o psihodramă modernă convingătoare, cât şi o puternică reconstituire a unuia dintre cele mai importante momente din istoria modernă”, scria publicaţia americană Empire.
Rolul pacientului internat în spitalul de psihiatrie este interpretat de Malcolm McDowell, actorul englez, cunoscut în anii 70 pentru interpretarea pe care a oferit-o în Portocala mecanică, unde l-a jucat pe Alex DeLarge.
„Să combini date şi evenimente reale cu ficţiune nu este o treabă uşoară, dar scriitorii au reuşit să facă acest lucru într-un mod impecabil, cu McDowell oferind o interpretare convingătoare ca om nebun şi cu Yankovsky ajutându-l să treacă prin chinul său. Incitant, cu suspans şi dramatic, acest film rămâne un clasic.” (Empire)
***
În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.
De altfel, filmul de sâmbătă, 7 mai, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.