Scurt interviu cu regizorul Constantin Dicu...
... Despre Goldoni
Constantin Dicu: Vreau să spun că dacă eu aş fi trăit în Italia, mi-aş fi propus să fac film din „Mincinosul” pentru că este o ofertă extraordinară. Este, paradoxal, Goldoni este autorul pe care l-am montat de trei ori: „Mincinosul”, „Hangiţa” şi „O întâmplare cu haz” acum trei ani. Trei piese făcute după Goldoni. Doar pe Mircea Eliade l-am pus în scenă de două ori. Mi-aş fi dorit chiar să fac film. De altfel, piesa de teatru pe care o veţi revedea luni, la TVR 2, chiar aşa a şi fost montată: în subconştientul meu, atunci când am făcut adaptarea pentru televiziune, avea un caracter cinematografic. De aceea acţiunea este împărțită în locaţii. În locaţii pe care le-am făcut în platou, nu le-am filmat în exterior.
În ceea ce priveşte distribuţia, sigur că un regizor când are la îndemână actori excepţionali, poate să fie oarecum liniştit, să profite de talentul lor – lucru de care eu am beneficiat şi cred că am şi reuşit să le potenţez la maxim talentul. Să nu uităm însă că aceste mari personalităţi ale lumii artistice, personalităţi pregnante şi puternice, trebuie aduse pe scenă în aceiaşi simfonie. Trebuie găsită o modalitate artistică unificatoare. Pentru că altfel iese altceva, mai ales când vine vorba de piesele lui Goldoni care a pus la baza scrierilor Comedia del’ Arte. Toate piesele lui sunt extraordinare. Însă ca să-l pui în scenă pe Goldoni, îţi trebuie un regizor de comedie vânos (râde).
... Din culise
C:D.: Există în film o secvenţă în care nişte cântăreţi cântă pe platforma unei camionete. La repetiţii nu am fost deloc mulţumit. Am oprit repetiţia şi m-am îmbrăcat chiar eu într-un costum improvizat. Mi-am pus o vestă, nişte lanţuri pe la gât, nişte lanţuri pe la mâini, ghiuluri, un joben... Şi am fost la machiaj. Am înregistrat secvenţa care a ieşit aşa cum mi-am dorit. Îmi amintesc însă cum mai mulţi colegi s-au îmbulzit în studio, pentru că deja se dusese zvonul ca... Elton John, chiar Elton John joacă în „Mincinosul”. M-am simţit bine pentru că era semnul că scena a ieşit perfect.
O altă întâmplare de pomină de care îmi amintesc – reţineţi totuşi că au trecut 24 de ani (zâmbeşte): Emilia Popescu primeşte o scrisoare de dragoste de la un băiat timid, care nu avea curaj să-şi mărturisească iubirea. Şi i-o aruncă pe balcon. Emilia ia scrisoarea de jos şi împreună cu Virginia Mirea, care era servitoarea ei, începe să o citească. În acest timp, apare de jos Marian Râlea (în rolul lui Lelio Bisognosi, care este eroul principal), care întreabă: „Ce citiţi acolo?”. „O scrisoare de amor, dar nu ştim de la cine e”. Replica Mincinosului a venit imediat: „De la mine!”. Rârlea ia scrisoarea şi începe să citească un text care era clar la prima vedere şi încearcă să-l descifreze. În tot acest timp noi înregistram, să reţineţi. Încearcă să o frazeze, se mai bâlbâie într-un mod extraordinar (râde). Şi ajunge la un rând în care zicea cam aşa: „Nu sunt de viţă nobilă şi n-am...”. Face o pauză şi continuă: „casă, să”. Apoi se opreşte. Virginia Mirea improvizează şi îi răspunde: „N-are casă, nu-l luaţi!”. Replica nu era, bineînţeles în scenariu. Am râs cu toţii şi am păstrat secvenţa în film.
... Despre distribuţie
C:D.: Îl admir pe telespectatorul român şi am încredere în inteligenţa lui, în bunul lui simţ. Noi credem că telespectatorul înghite orice. Nu e chiar aşa. Înghite că nu are altceva, dar de fapt nu înghite: se uită cu dispreţ şi cu o oarecare compătimire. Eu le doresc să se uite cu inima deschisă şi dacă doresc să comenteze, dacă au ceva de spus, să mă caute, să-mi scrie. Dar vor avea ce vedea! Actori unul şi unul, din păcate unii dintre ei dispăruţi. Este genial Ştefan Bănică, să-l urmăriţi cu atenţie pe Petrică Popa – din păcate ei nu mai sunt printre noi. Şi, desigur, interpretările senzaţionale ale Emiliei Popescu, Virginiei Mirea sau a lui Marian Râlea.
(Rafael Udriște)
„Mincinosul” – de Carlo Goldoni (Arhiva de Aur TVR - Premiera tv - 1991)
În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrică Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu.
Regia: Constantin Dicu
Traducerea: N Al Toscani
Muzica: Dani Constantin
Versurile cântecelor: Eugen Dumitru
Producţia: Viorel Suciu
Costume: Nicoleta Petrovici, Eugenia Botănescu
Decoruri: Teodora Dinulescu, Georgeta Nistor
Regia de montaj: Emilia Andreescu
Difuzare: luni, 24 februarie, de la ora 19.10, la TVR 2