loader
Foto

Galerie foto

Profesori pentru care meseria nu are limită de kilometri

Un drum de 600 de km este străbătut de Larisa Petreţchi şi Loredana Luşcan, cadrele didactice care predau voluntar în programul „Teleşcoala”, ca să îi înveţe limba română pe refugiaţii ucraineni.

 

Teleșcoala

Între Şcoala Gimnazială Rona de Sus, din Maramureş, unde lucrează cele două profesoare şi Bucureşti, locul unde se află Televiziunea Română, e un drum de aproape 10 ore iar profesoara de învăţământ primar Larisa Petreţchi a mărturisit că alocă aproape trei zile pentru fiecare filmare a lecţiilor “Limba Română pentru Ucraineni”.

La Şcoala Gimnazială Rona de Sus, copiii pot studia limba ucraineană în două clase cu predare bilingvă. Loredana Luşcan, profesoară de limbă ucraineană, spune că motivaţia gestului său a fost mare „deoarece am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează foarte greu în şcoală necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor ca să înveţe măcar primul nivel". Profesoara a mai subliniat şi că "e un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în şcoli unde sunt copii de etnie ucraineană, sau cunosc limba ucraineană, pentru că astfel vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”.

(w882)

De la declanșarea războiului, sute de mii de ucraineni au intrat și, o parte dintre ei au și rămas în România. În sprijinul lor, la TVR 2, în fiecare vineri spațiul alocat emisiunii “Teleșcoala” este dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni.

Profesoara de învăţământ primar Larisa Petreţchi spune că de la începutul războiului din Ucraina a făcut voluntariat în Sighetul Marmaţiei, la punctul de trecere a frontierei. “Mă implic şi în prezent în acţiuni de voluntariat, cât îmi permite timpul. Aşa am intrat în contact cu multe familii şi copii. Păstrăm legătura și ei îmi cer ajutorul de câte ori au nevoie. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu ucrainenii care au venit în ţara noastră, am înţeles că nu s-au aşteptat la o primire atât de călduroasă. La sosirea în ţară au început să plângă când au descoperit că sunt români care vorbesc în limba lor”.

(w882)

În sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, Televiziunea Română difuzează pe TVR2, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, în fiecare vineri de la ora 9:00 şi 9:30 (cu reluare de la ora 15:00 și 15,30) lecţiile “Limba Română pentru Ucraineni”. Cursurile "Teleșcoala" pot fi urmărite și online pe canalul de YouTube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii Teleșcoala şi pe tvr.ro.

10:30 Natură şi aventură

*Observatie de animale salbatice (vidra) in Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Prezinta: Dan Pavaloiu

Realizatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas, Dan Curean

11:00 Destine ca-n filme

* Carmen Okabe-"În căutarea echilibrului"

La 19 ani a plecat la studii la Beijing si de atunci a continuat să călătorească si să îsi dezvolte calitatea de cetătean al lumii. A călătorit din China la Moscova cu trenul, traversând Siberia si învătând limba rusă în o săptămână. Vorbeste 8 limbi. A vizitat 68 de tări. Se reinventează permanent. Este expertă si couch în atât de multe domenii încat ne-ar lua zeci de minute pentru a le enumera. Carmen Okabe-când visul devine realitate.

*Cătălin Vrabie-"Pierdut în lume"

S-a pierdut prima dată în copilărie si se pare că i-a plăcut atât de mult senzatia, că anual se pierde pentru câteva săptămâni prin zone cât mai neobisnuite ale lumii. De curând, inspirat de Jules Verne si mânat de dorinta de autodepăsire si de nevoia de adrenalină, convins că va câstiga pariul cu el însusi, a făcut ocolul pământului în... cincizeci si două de zile.

Pierdut regulat, dar mereu regăsit în echilibrul dintre pasiune, familie si profesie-Cătălin Vrabie.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2