loader

„Priviri iubitoare”: Poveşti de dragoste din fosta Iugoslavie

Sâmbătă, 16 iulie, seria „Filmul de artă” v-a adus comedia romantică „Priviri iubitoare” ( Sjaj u Ocima ) din 2003, nominalizată la Festivalul de film de la Veneţia. De la ora 22:10, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În 1995, cetăţenii fostei Iugoslavii încearcă să-şi refacă vieţile după războiul care le-a măcinat ţara. Labud, un tânăr din Sarajevo, ajunge la Belgrad căutându-şi iubita şi află că fata a emigrat în America. Aşteptând să obţină la rândul lui viza, Labud se înscrie în joacă pe un site de întâlniri amoroase şi o cunoaşte pe Romana, şi ea refugiată. Printre ruinele unui oraş populat de „fantome” ale trecutului, mai poate iubirea să învingă prejudecăţi etnice şi să vindece rănile provocate de război?

Comedia romantică a fost descrisă – la vreme lansării – ca o „raritate binevenită, un film binecuvântat despre Serbia contemporană” şi a fost  nominalizată în 2003 la Premiul Leu de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia. Sjaj u Ocima a fost regizată de Srdjan Karanovic, un cunoscut regizor sârb, al cărui film Za Sada Bez Dobrog Naslova a câştigat Laleaua de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul.

„Karanovic portretizează un Belgrad plin de culoare, care vibrează, chiar dacă oamenii încă suferă de pe urma războiului.(...) Priviri iubitoare evită uşor clişeele romantice, dar în niciun caz nu este un film sobru. Este o porţie colorată de viaţă şi iubire despre un colţ al lumii care până acum a fost prezentat doar în culorile gri ale războiului”, scrie publicistul Harrison Cheung pentru Movie Guru.

Rolurile principale sunt interpretate de actorii Senad Alihodzic (Bosnia Herţegovina) şi Ivana Bolanca.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 16 iulie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

23:35 Toate pânzele sus!

Serial *( România, 1976)

*Ecranizare a romanului de aventuri „Toate pânzele sus !”, de Radu Tudoran.

* Episodul 5: Cantecul sirenei

Regia Mircea Mureşan.

Scenariul: Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan

Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Şofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu,Colea Răutu, Jean Lorin Florescu, Gheorghe Visu

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2