loader
Foto

Galerie foto

„Priviri iubitoare”: Poveşti de dragoste din fosta Iugoslavie

Sâmbătă, 16 iulie, seria „Filmul de artă” v-a adus comedia romantică „Priviri iubitoare” ( Sjaj u Ocima ) din 2003, nominalizată la Festivalul de film de la Veneţia. De la ora 22:10, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În 1995, cetăţenii fostei Iugoslavii încearcă să-şi refacă vieţile după războiul care le-a măcinat ţara. Labud, un tânăr din Sarajevo, ajunge la Belgrad căutându-şi iubita şi află că fata a emigrat în America. Aşteptând să obţină la rândul lui viza, Labud se înscrie în joacă pe un site de întâlniri amoroase şi o cunoaşte pe Romana, şi ea refugiată. Printre ruinele unui oraş populat de „fantome” ale trecutului, mai poate iubirea să învingă prejudecăţi etnice şi să vindece rănile provocate de război?

Comedia romantică a fost descrisă – la vreme lansării – ca o „raritate binevenită, un film binecuvântat despre Serbia contemporană” şi a fost  nominalizată în 2003 la Premiul Leu de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia. Sjaj u Ocima a fost regizată de Srdjan Karanovic, un cunoscut regizor sârb, al cărui film Za Sada Bez Dobrog Naslova a câştigat Laleaua de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul.

„Karanovic portretizează un Belgrad plin de culoare, care vibrează, chiar dacă oamenii încă suferă de pe urma războiului.(...) Priviri iubitoare evită uşor clişeele romantice, dar în niciun caz nu este un film sobru. Este o porţie colorată de viaţă şi iubire despre un colţ al lumii care până acum a fost prezentat doar în culorile gri ale războiului”, scrie publicistul Harrison Cheung pentru Movie Guru.

Rolurile principale sunt interpretate de actorii Senad Alihodzic (Bosnia Herţegovina) şi Ivana Bolanca.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 16 iulie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2