loader
Foto

Galerie foto

Pianistul Simon Trpčeski, invitatul de joi al „Interviurilor Enescu”

Pe 2 iunie, Marius Constantinescu v-a aşteptat la un nou interviu Enescu, alături de pianistul macedonian Simon Trpčeski. De la ora 23:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Macedonianul Simon Trpčeski este văzut descris ca o strălucitoare revelaţie a scenei muzicale din ultimii ani. Are 36 de ani, iar printre colaborările pe care le-a avut de-a lungul anilor, se numără orchestre ca London Symphony, City of Birmingham Symphony, the Philharmonia and Halle, the Royal Liverpool, Royal Concertgebouw Amsterdam, NDR Sinfonieorchester Hamburg, WDR Cologne, Tonkünstler Orchestra din Vienna sau Orchestra Simfonică Naţională Daneză.

Apreciat pentru tehnica sa impecabilă, Trpčeski are în repertoriul său compozitori ca Rachmaninov, Liszt şi Prokofiev, iar cadrul ediţiei din 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, el a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op. 30 (Rachmaninov), alături de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

„Când a cântat pe scena Sălii Palatului, Simon împlinea 36 de ani, din care ultimii au fost petrecuţi în paradisul celor mai importante orchestre şi al dirijorilor care conduc la apoteoză: London Symphony, London Philharmonic, Royal Concertgebouw, Los Angeles Philharmonic, New York Philarmonic…  Vladimir Ashkenazy, Andrew Davis, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Lorin Maazel, Antonio Pappano. Un interviu pe care, dacă ar trebui să aleg un singur cuvânt ca să îl caracterizez, i-aş spune cool. Aşa a fost şi el. Mulţumesc, Simon! I-am oferit, drept cadou de ziua lui, posibilitatea unui exerciţiu de imaginaţie: acela de a-şi cumpăra un bilet la un concert de pian. Cu cine, unde, ce? Soon in theatres”, spune Marius Constatinescu, realizatorul interviului.

Foto credit: Kultur Op, Lube Saveski

Albumele lansate au avut un mare succes în rândul criticilor încă de la debutul său din 2002; înregistrările operelor compuse de Ceaikovski, Scriabin, Stravinsky şi Prokofiev au primit premiul pentru Debut şi „Editor’s Choice” din partea Gramophone. Trei ani mai târziu a lansat un nou album, cu lucrări din Rachmaninov, pentru ca-n 2007-2008 să revină cu Chopin şi Debussy.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

 

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2