loader

Pianistul Simon Trpčeski, invitatul de joi al „Interviurilor Enescu”

Pe 2 iunie, Marius Constantinescu v-a aşteptat la un nou interviu Enescu, alături de pianistul macedonian Simon Trpčeski. De la ora 23:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Macedonianul Simon Trpčeski este văzut descris ca o strălucitoare revelaţie a scenei muzicale din ultimii ani. Are 36 de ani, iar printre colaborările pe care le-a avut de-a lungul anilor, se numără orchestre ca London Symphony, City of Birmingham Symphony, the Philharmonia and Halle, the Royal Liverpool, Royal Concertgebouw Amsterdam, NDR Sinfonieorchester Hamburg, WDR Cologne, Tonkünstler Orchestra din Vienna sau Orchestra Simfonică Naţională Daneză.

Apreciat pentru tehnica sa impecabilă, Trpčeski are în repertoriul său compozitori ca Rachmaninov, Liszt şi Prokofiev, iar cadrul ediţiei din 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, el a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op. 30 (Rachmaninov), alături de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

„Când a cântat pe scena Sălii Palatului, Simon împlinea 36 de ani, din care ultimii au fost petrecuţi în paradisul celor mai importante orchestre şi al dirijorilor care conduc la apoteoză: London Symphony, London Philharmonic, Royal Concertgebouw, Los Angeles Philharmonic, New York Philarmonic…  Vladimir Ashkenazy, Andrew Davis, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Lorin Maazel, Antonio Pappano. Un interviu pe care, dacă ar trebui să aleg un singur cuvânt ca să îl caracterizez, i-aş spune cool. Aşa a fost şi el. Mulţumesc, Simon! I-am oferit, drept cadou de ziua lui, posibilitatea unui exerciţiu de imaginaţie: acela de a-şi cumpăra un bilet la un concert de pian. Cu cine, unde, ce? Soon in theatres”, spune Marius Constatinescu, realizatorul interviului.

Foto credit: Kultur Op, Lube Saveski

Albumele lansate au avut un mare succes în rândul criticilor încă de la debutul său din 2002; înregistrările operelor compuse de Ceaikovski, Scriabin, Stravinsky şi Prokofiev au primit premiul pentru Debut şi „Editor’s Choice” din partea Gramophone. Trei ani mai târziu a lansat un nou album, cu lucrări din Rachmaninov, pentru ca-n 2007-2008 să revină cu Chopin şi Debussy.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

 

0:05 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 35

*Serial poliţist.

(Reluare)

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2