loader

Orchestra D’ÎLE DE FRANCE, la Concertele Festivalului George Enescu

În această săptămână, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+, de luni până vineri, de la ora 13:00, Orchestra Naţională D’île de France ne încântă cu spectacolele sale.

 

Marius Constantinescu

Ca de fiecare dată emisiunea “Concertele Festivalului George Enescu” vă surprinde plăcut, cu muzică de calitate. Săptămâna aceasta, pe scena Festivalului George Enescu, Orchestra D’île de France îşi desfăşoară programul.

Înfiinţată în 1974 de Consiliul Regional şi de Ministerul Culturii, Orchestra D’île de France are 95 de muzicieni permanenţi. Printre componenţii orchestrei se află şi un violinist român, Ştefan Rodescu. Născut în România, în anul 1953, Stefan a început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. În 1972 a intrat la cursurile de la Conservatorul din Bucureşti, iar din 1984 acesta face parte din Orchestra D’île de France.

Foto: enescu.tvr.ro

Miercuri, 26 februarie, Dirijorul Enrique Mazzola şi solista Claire-Marie le Guay (pian) dă startul seriei de concerte cu programul: J. Ibert – Bacchanale; A. Honegger – Concertino pentru pian şi orchestră H 55; M. Ravel – Concertul pentru mâna stângă în Re Major op. 82; Lento - Piu lento - Andante 6.28 min; Allegro   4.43 min; Lento – Cadenza – Allegro 4.31 min; Bis : Maurice Ravel – Oiseaux tristes.

Despre Claire-Marie le Guay

La numai patru ani, Claire-Marie lua primele lecţii de pian, iar la 14 ani se înscria la cursurile Conservatorului din Paris, unde a studiat cu Jacques Rouvier. Cu trecerea timpului, Claire-Marie a devenit una dintre cele mai apreciate pianiste. În anul 2000, Daniel Barenboim a invitat-o personal într-un turneu în SUA alături de Chicago Civic Orchestra, concertând la Carnegie Hall şi Chicago Symphony Orchestra.

Foto: enescu.tvr.ro

Ca artist solo, Claire-Marie a cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii, printre care amintim London Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, the Bayerische Rundfunk Orchester şi Orchestra din Paris.

Programul de joi, 27 februarie, avându-l ca dirijor pe Enrique Mazzola, cuprinde: D. Milhaud - Le Bœuf sur le toit op. 58; M. Ravel - Suita nr. 2 pentru orchestră op. 57b din “Daphnis et Chloé”; Bis - Georges Bizet - “Les Toreadors” din opera “Carmen”.

Vineri, 28 februarie, Orchestra D’île de France ne prezintă un program de vioară cu solista Alissa Margulis. Ascultăm: Jean Sibelius - Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, op. 47; Allegro moderato; Adagio di molto; Allegro, ma non tanto; Bis Johann Sebastian Bach - Sonata pentru vioară solo nr. 1 – Adagio.

Mai multe detalii despre Festivalul Enescu găsiţi pe enescu.tvr.ro

***

„Concertele Festivalului Enescu” se difuzează, de luni până vineri, la TVR 2 şi online pe TVR+, de la ora 13:00.

3:10 E vremea ta!

E vremea ta să primesti date despre timpul probabil, climă, ecologie și domenii conexe! 7 zile din 7 vei afla ştiri de pe glob, informaţii de la specialisti, sfaturi utile, previziuni astrologice, noutăţi din ştiinţă şi curiozităţi de pe glob, dar şi cum îti este influentată viata de starea vremii, problemele de mediu şi schimbările cllimatice.

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Producători: Cristina Dănilă, Alina Pagu

(Reluare)

3:25 Opera comică pentru copii

*Opera copiilor

Producător: Valentina Băinţan

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2