Mai multe întâlniri cu creatorii români la "Mic dejun cu un campion"
vineri, 25 septembrie 2020
Cel de-al 12-lea sezon, cel mai lung din cei cinci ani de când Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii TVR 2 ne-a dat întâlnire, a pregătit şi rubrici noi: un scurt portret de artist al fiecărei ediţii şi o campanie de lectură. Primul invitat: OANA GHIOCEL şi misterul sacru al Sfinxului din Carpaţi,

Ne pregătim de o toamnă lungă la "Mic dejun cu un campion", cu un sezon ce numără nu mai puţin de 16 invitaţi, cel mai lung din cei cinci ani de când ne-am dat întâlnire pentru prima oară. În acest sezon reluăm o idee mai veche, aceea de a crea la Cafeneaua Verona de la Librăriile Cărtureşti un HUB cultural în cadrul căruia vă propunem mai multe întâlniri cu creatorii români. Inaugurăm, aşa cum am mai făcut-o, un scurt portret de artist al fiecărei ediţii şi o campanie de lectură constituită din câteva recomandări ale celor mai noi editări ale scriitorilor contemporani. Din 12 septembrie, "Mic dejun cu un campion" la TVR2, TVR3, TVR Internaţional, TVRMoldova şi TVR+.

Noul sezon "Mic dejun cu un campion" debutează cu un regizor şi producător independent de lung şi scurt metraj documentar, Oana Ghiocel, producător, consultant, editor și realizator independent de film documentar şi primul invitat din acest sezon al Danielei Zeca Buzura la Mic dejun cu un campion, semnează filme de autor în America, dar temele sale predilecte sunt inedite şi sută la sută româneşti. ’’Am învăţat să-mi ascult inima şi instinctul", mărturiseşte Oana Ghiocel. Cu ’’Enigma Sfinxului din Carpaţi’’, lansat în această toamnă, speră să revoluţioneze tot ce se ştia despre munţii Bucegi. ’’Sfinxul este cu mult mai vechi decât se credea în arheologia convenţională’’ – spune regizoarea.

(oar_w460)

Oana Ghiocel colaborează cu parteneri de notorietate – BBC, History, Discovery, National Geographic -, cu geologi şi arheologi renumiţi din întreaga lume şi a ales să promoveze România prin documentare ştiinţifice care arată nu numai frumuseţea ţării şi potentialul său turistic, dar şi misterele istorice ce se ascund pe teritorul acesteia.

’’A venit timpul pentru o regândire şi o reevaluare radicală a trecutului. Este timpul să răsturnăm viziunea noastră asupra istoriei. Să intrăm în lumea carpaţilor sacri. Să pătrundem misterul Sfinxului.’’ – susţine cu multă determinare Oana Ghiocel. Legenda Sfinxului a dezvăluit conexiunile miraculoase cu civilizaţii de pe mai multe continente.

Legat oarecum de misterul arealului carpatin, dar cu semnificaţii mult mai ample este şi documentarul ’’Cultul ursului’’ (The Bear Cult), realizat în 2015 care face referire la legătura străveche dintre om şi urs şi cum este ilustrată în mitologia popoarelor.

Alte titluri semnificative din filmografia invitatei noastre: ’’Spovedania unui neînvins’’ - un dialog cu Marcian Bleahu, una dintre cele mai importante personalităţi ştiinţifice din România secolului XX (consultant ştiinţific şi regie: Cristian Lascu) sau ’’Trei zile din viaţa Mariei’’ un documentar-etnografic ce face parte dintr-un proiect mai amplu despre viaţa obişnuită a unor femei din sate uitate de lume.

Oanei Ghiocel îi plac oamenii locurilor pe care le vizitează. Le ascultă cu răbdare şi interes istorisirile. Caută să înţeleagă sensul vieţii acestora şi al locurilor pe care le parcurge, nu doar ca un turist ci ca un artist cu toate simţurile alerte pentru a descoperi necunoscutul, amănuntul anonim dar care poate avea semnificaţii la care mulţi alţii nu s-ar fi gândit. Este atrasă de comunităţile izolate, de locuri neexplorate încă sau de cele care sunt insuficient cunoscute, de mituri şi legende, de istorie şi geografie sacră, de magia unui spaţiu care mai are încă multe de dezvăluit.

Artista a studiat în Statele Unite, la Colegiul Emerson din Boston unde a obţinut un Master of Arts pentru producţia de film documentar. Dar abilităţile sale acoperă în egală măsură şi editarea de imagine şi scenaristica. Filmele sale rulează peste tot în lume, în Statele Unite, Canada, Europa şi Asia. Este membru şi colaborator al Asociaţiei Internaţionale de Documentare (IDA), al reţelei European Documentary Network şi a mai multor altor asociaţii profesionale. Preocupată de mediu, este un ambasador activ al ’’Păduri fără Frontiere’’ (Forests Without Frontiers), o organizaţie non-profit din Marea Britanie care urmăreşte să replanteze suprafeţe întinse din pădurile jefuite ale Transilvaniei.

’’Fie că este regizor, editor, consultant sau scenarist al proiectelor pe care le dezvoltă, Oana Ghiocel o face cu o la fel de mare pasiune şi interes. Se vede după felul în care-şi priveşte interlocutorul drept în ochi. Cu convingere şi profunzime. Cu dăruire şi stăruinţă. Sigur, succesul comercial este un scop, dar mai presus de asta este POVESTEA. Iar felul în care reuşeşte să ajungă la public, dar şi la specialiştii experimentaţi spun multe despre seriozitatea şi profesionalismul unui om care şi-a făcut din arta filmului o pasiune pentru toată viaţa’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Portret de artist: VLADIMIR ZAMFIRESCU

(oar_w460)

Un scurt portret al pictorului şi desenatorului Vladimir Zamfirescu (1936 – 1 iunie 2020), este edificator prin câteva reflecții ale criticului de artă Andrei Pleșu: “Puţini sunt pictorii care trăiesc astăzi, cu sinceritate, destinul adevărat al culturii… Arta lui Vladimir Zamfirescu este o liturghie închinată amurgului tuturor zeilor şi mai cu seamă sfâşietor de frumosului amurg al zeilor picturii”.

Ni-l vom reaminti pe Vladimir Zamfirescu. Un om de o discreţie nobilă şi un artist ieşit din condiţionările contemporaneităţii. Iată, în încheiere o mărturisire dintr-o mişcătoare ’’Scrisoare către omenire’’ semnată de Vladimir Zamfirescu: “Mi-am vindecat rănile pictură cu pictură, pentru ca acum să pot mărturisi că nimic nu este o bucurie mai mare decât aceea de a aşterne pe pânză inseparabilele năluci ale trăirilor mele, îndoielile, melancoliile, stările intermediare, exaltările ori căderile mele. Tot ce am pictat e limita a tot ce sunt, iar ne-limita mea e chipul şi asemănarea cu Dumnezeu. Sper, aşadar, să ne putem regăsi împreună cu alesul dumneavoastră discernământ, recunoscându-ne înfăţişarea Dumnezeiască în plină lumină, fiindcă restul nu e decât o nesfârşită singurătate.” (Smerenia în faţa lui Dumnezeu).

Câteva date din biografia sa desenează parcursul profesional care l-a impus în aria culturii vizuale româneşti şi europene: 1966 absolvent al Institutului de Arte Plastice ’’Nicolae Grigorescu’’; 1968 - devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici; 1991 profesor la Academia de Arte, Bucureşti. Premii şi Distincţii: 1971 – Premiul Trienalei Internaţionale de la Sofia; 1980 – Bursa Academiei Regale Suedeze; 1982 – Bursa Academiei Italiene pentru Pictură, Medalia Raffael a Academiei Caravaggio, Roma şi Premiul Juriului Uniunii Artiştilor Plastici din România; 2003 – Ordinul Naţional ’’Serviciul Credincios’’, în grad de Cavaler; 2006 – Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Cluj, Titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Bucureşti; 2009 – Premiul Radio România Cultural pentru întreaga activitate.

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: ’’Viaţa pe facebook. Dau like, deci exist’’ de Cristina Hermeziu, Editura Polirom/Iaşi, 2020

(oar_w460)

Cea mai recentă apariţie editorială a Cristinei Hermeziu, pune în discuţie o facilitate, dar şi o traumă a lumii contemporane: comunicarea prin necomunicare, un decalog al relaţiei om – reţea, într-o societate în care încă coexistă generaţii care dialoghează şi se raportează diferit la noile tehnologii. Iată o scurtă parafrază a Cristinei Hermeziu: ’’Autorii textelor analizează fenomenul reţelelor sociale potrivit sensibilităţii şi expertizei proprii, cu deplină libertate în alegerea unghiului de abordare’’.

Difuzare TVR2:      sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 10:00
Reluare TVR2:        marţi, 22 septembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3:       luni, 21 septembrie 2020, ora 10:00

Difuzare TVRI:        luni, 21 septembrie 2020, ora 15:00                    
Difuzare TVRI:        sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM:       sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 10:00

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea
 • 04:35
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Camerun-Brazilia Comentator: Dragos Bocanaciu Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 21.00
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Opera comică pentru copii
  Premieră *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 09:00
  Generaţia Fit
  Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă. În fiecare sâmbătă dimineaţa, de la ora 9.00, la TVR 2, Daniel Oprea, Ana Ionita, Horaţiu Dumitrescu, Anisa Sandulache, Andreea Arsine, Cristina Georgescu şi Gabriel Toncean te provoacă să fii fit cu Generaţia Fit. Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă. Producător: Iulia Popescu Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness
 • 09:30
  Fără prejudecăţi
  * Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea. Reporter: Mihai Arsenie Realizator şi moderator: Ovidiu Damian Producător: Ovidiu Pop Interpret mimico-gestual: Adelina Ciocotisan Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  * Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Cum vă merge ?
  Premieră * Producător: Cătălin Heson
 • 12:30
  Cap compas
  * Lumina oamenilor De la ruine si pana la plajele superbe, Ohrid impresioneaza printr-o multitudine de lucruri care te atrag, îți stârnesc interesul de a le vedea, insa bogăția acestui loc nu sta numai in prezent, ci mai ales in mostenirile din trecut. Producător: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Copiii spun lucruri trăznite!" Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  Premieră *Emisiune inregistrata in studioul Pangrati * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. O editie speciala in asteptarea lui Mos Nicolae în colaborare cu Mihai Alexandru și copiii din Al Mike Pepiniera. Un juriu de personalități îndrăgite ( din diferite domenii de activitate) care va amesteca tinerii cu vârstnicii, va evalua prestația celor doi competitori, decizând în final care dintre ei a întrunit criteriile competiției : charisma, nivelul de pregătire, adaptabilitatea la vremurile pe care le traversăm, capacitatea de a se descurca în anumite situații limită, precum și aceea de a se face plăcut de cei din jur, format din: -actrita Emilia Popescu -artistul Dan Helciug -psihologul Eduard Puiu Invitaţii: -compozitorul Mihai Alexandru şi copiii din Al Mike Pepiniera -Călin Geambașu şi fiul David -Daniela Gorfy şi fiica Maria -Marcel Pavel şi fiica Juvenalia Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei