Filmul de Artă de pe TVR 2 a fost sâmbătă, 29 august, de la ora 22:40, povestea regizată de Emil Loteanu în 1978, „O dramă la vânătoare”.
Atmosfera care respiră din fiecare cadru este aceea a unei comunităţi aflate în descompunere, oglindită în legăturile „dintr-un cuib de nobili”.
Procurorul Kamasev se adăposteşte în casa pădurarului, atunci când este surprins de furtună. Aici o cunoaşte pe Olga. Dar abia după ce fata se mărită cu un conte, cei doi îşi declară iubirea. Juristul îşi dă seama că femeia este doar dornică să parvină, iar un necunoscut o va răni pe tânără la o vânătoare.
Compozitorul Eugen Doga, cel care a îmbogăţit şi acest film cu o coloană sonoră deosebită, spunea, citat de „Jurnalul naţional” în ianuarie 2011: „Stăteam cu Loteanu, la Moscova, în hotelul Mosfilm. Lucram noaptea şi, uneori, uitam să copiez notele. Nu ştiu de unde mi-a venit inspiraţia de a compune valsul acela minunat care se cântă, în film, la nunta Skorţovei, dar îmi amintesc entuziasmul orchestrei ruse după ce a citit partitura. Puţină lume înţelege ce se întâmplă în valsul acela. Chiar eu încă mai caut să-mi explic. Mă mai întreb, de exemplu, în cărţile pe care le-am scris, ce este inspiraţia, ce este geniul, ce este femeia...”
În distribuţie apar Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Galina Belyayeva, Oleg Yankovskiy, Kirill Lavrov.
Regizorul Emil Loteanu s-a născut la 6 noiembrie 1936 în Hotin. În perioada 1953-1954, lucrează ca actor la Teatrul Dramatic „A.S. Puşkin” din Chişinău. Urmează cursuri de actorie la Teatrul Academic de Artă din Moscova şi de regie, la Institutul Unional de Cinematografie, între 1954 şi 1962.
A debutat ca regizor în anul 1963 cu filmul "Aşteptaţi-ne în zori". În 1972 filmul "Lăutarii" a obţinut "Premiul Scoica de Aur" la Festivalul de film de la San Sebastian (Spania). Acelaşi premiu îl va primi un alt film realizat de Loteanu ,"Şatra", în 1976, considerat a fi cel mai populara creaţie a lui.
După ce a regizat „O dramă la vânătoare”, Emil Loteanu a mai realizat trei filme, Găoacea (1993), Luceafărul (1987) şi Anna Pavlova (1983).
Emil Loteanu a publicat mai multe cărţi de versuri ("Zbucium" 1956, "Versuri" 1970), şi trei volume de proză: "Vioara albă" (1963), "Bucolica" (1966), "Lăutarii" (1972), ultimele două ecranizate. A murit în 2003 la Moscova.
Filmul „O dramă la vânătoare” a fost nominalizat la Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes. Scrierea lui Cehov care a inspirat scenariul filmului este considerată una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste ale lumii ruseşti.