Sâmbătă, 21 martie, de la ora 10.00, la TVR 2 vă invităm să revedeți o ediție de colecție a emisiunii "Mic dejun cu un campion".
Poet, prozator, critic literar şi publicist, Mircea Cărtărescu, un reprezentant de notorietate al generaţiei ‘80, deschide cel de-al şaselea sezon al ’’Micului dejun cu un Campion’’ la TVR 2.
Un dialog cu replici spumoase şi inteligente între doi scriitori, Daniela Zeca Buzura şi Mircea Cărtărescu, împărtăşind fiecare în parte şi amândoi împreună destinul literar şi civic al României contemporane.
’’Contestat şi iubit în egală măsură, Mircea Cărtărescu nu seamănă cu niciun autor contemporan. Încununat cu premii literare de prestigiu şi tradus în mai multe limbi ale lumii, el este un autor surprinzător pe care dacă nu l-aţi citit, îl veţi citi’’ – mărturiseşte Daniela Zeca Buzura.
’’Nostalgia’’, ’’Levantul’’, ’’Orbitor’’, ’’Solenoid’’, ’’Mandebilul’’, ’’De ce iubim femeile’’, ’’Peisaj după isterie’’ şi atâtea multe altele au făcut din Mircea Cărtărescu unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai generaţiei ’80 şi un autor contemporan de succes.
’’Nu scriu pentru posteritate, scriu pentru mine. Bucuria mea este seninătatea sufletului. Iar în cazul scriitorilor, lucrurile sunt şi mai complicate. Dacă nu scriu sunt profund nefericit’’ ne-a destăinuit Mircea Cărtărescu în timpul acestei întâlniri atât de familiare şi plăcute.
Multipremiat, apreciat şi iubit, contestat şi controversat, scriitorul îşi continuă cu tenacitate drumul, fiind astăzi un autor celebru a cărui prolificitate în scris pare de neoprit.
La peste 60 de ani, Mircea Cărtărescu – aşa cum singur devoala – joacă mai multe roluri: tată, soţ, scriitor, profesor, activist, jurnalist şi mai ales…un idealist îndrăgostit iremediabil de pisici şi de natură. Şi nu de azi, de ieri.
Aşa că se simte responsabil pentru orice derapaj pe care îl observă şi ia atitudine. Afirmă că acesta trebuie să fie rolul intelectualului în societate.
Dar, dincolo de toate aceste lucruri, Mircea Cărtărescu scrie în fiecare zi. Şi cu acest talent unic ne bucură şi pe noi, cititorii care îi citim cărţile şi care ne lăsăm fascinaţi de poveştile din spatele cuvintelor.
’’L-am cunoscut pe Mircea Cărtărescu în urmă cu peste 15 ani. Era atunci invitat la o altă emisiune a TVR. Observ că timpul nu l-a schimbat. Se simte introspecţia permanentă. Volumele sale se nasc din experienţe directe, aproape tactile. De aici, poate, şi succesul său de lungă durată. Această certitudine controlabilă a trăirii personale. L-am intervievat la un târg de carte despre ’’Orbitor’’ care tocmai se lansase. Şi mi-a mărturisit că pentru el ’’scrisul este etalonul fericirii’’. L-am crezut, iar ochii mi-au căzut repede pe cele trei volume de câteva sute de pagini’’ – spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.
Foto: Dănuț Cristișor, TVR