loader
Foto

Meteora: ”Cu câteva sute de metri mai aproape de Dumnezeu”

La marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, mănăstirile din ansamblul Meteora sunt suspendate pe piloni din piatră naturală de sute de metri. Primii călugări care au venit aici în secolul al XI-lea trăiau izolați în peșteri, comunitatea monahală având ca biserică centrală un lăcaş închinat Maicii Domnului care există și astăzi.

 

Oamenii de știință au încercat să explice felul în care aceste formațiuni uriașe au luat naștere, estimând că fenomenul s-ar fi întâmplat acum aproximativ 60 de milioane de ani. Ceea ce știm, însă, despre acest loc desprins parcă dintr-o lume fantastică, este importanța sa pentru lumea ortodoxă.

Aflat sub protecția UNESCO, complexul de mănăstiri este al doilea cel mai vizitat loc din Grecia continentală, după Acropolis.*

Sunt aici 6 mănăstiri active, 2 de călugărițe și 4 de călugări ( sunt 24 în total, dar restul nu s-au conservat), ce pot fi vizitate: Marele Meteor sau Mănăstirea Schimbării la față (a fost înființată de Sf. Athanasios în sec. XIV și este cea mai înaltă, mai mare și mai veche dintre toate 6), Mănăstirea Varlaam - a doua mănăstire ca mărime, Mănăstirea Rousanou, Mănăstirea Sf. Nicolae, Mănăstirea Sf. Ștefan, Mănăstirea Sfânta Treime.

Dintr-un documentar de arhivă, ”La atârnații din cer” realizat de Ioan Grigorescu (2001), am aflat o poveste frumoasă ce ar putea explica felul în care primii călugări au reușit să construiască aici aceste minuni: ”Aici, omul a reușit să facă scară la cer și asta nu acum, ci cu sute de ani în urmă. Ori poate că scara sau funia de care să se atârne și să se cațăre pe stâncile izolate cu piatra netedă ca-n palmă le-a fost coborâtă, după cum spune povestea, de un înger înduioșat de strădania celor ce voiau să fie măcar cu câteva sute de metri mai aproape de Dumnezeu.”

Un alt reportaj de călătorie, realizat pentru emisiunea Cap Compas, ne prezintă ansamblul monastic de la Meteora şi aria limitrofă oraşului Trikala. Îl puteți urmări pe pagina oficială de youtube a Televiziunii Române.

”Cap compas” se difuzează duminica, de la ora 12:30, pe TVR2.

Info: visitmeteora.travel

Foto: Shutterstock

7:00 Teleshopping

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2