loader
Foto

Meteora: ”Cu câteva sute de metri mai aproape de Dumnezeu”

La marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, mănăstirile din ansamblul Meteora sunt suspendate pe piloni din piatră naturală de sute de metri. Primii călugări care au venit aici în secolul al XI-lea trăiau izolați în peșteri, comunitatea monahală având ca biserică centrală un lăcaş închinat Maicii Domnului care există și astăzi.

 

Oamenii de știință au încercat să explice felul în care aceste formațiuni uriașe au luat naștere, estimând că fenomenul s-ar fi întâmplat acum aproximativ 60 de milioane de ani. Ceea ce știm, însă, despre acest loc desprins parcă dintr-o lume fantastică, este importanța sa pentru lumea ortodoxă.

Aflat sub protecția UNESCO, complexul de mănăstiri este al doilea cel mai vizitat loc din Grecia continentală, după Acropolis.*

Sunt aici 6 mănăstiri active, 2 de călugărițe și 4 de călugări ( sunt 24 în total, dar restul nu s-au conservat), ce pot fi vizitate: Marele Meteor sau Mănăstirea Schimbării la față (a fost înființată de Sf. Athanasios în sec. XIV și este cea mai înaltă, mai mare și mai veche dintre toate 6), Mănăstirea Varlaam - a doua mănăstire ca mărime, Mănăstirea Rousanou, Mănăstirea Sf. Nicolae, Mănăstirea Sf. Ștefan, Mănăstirea Sfânta Treime.

Dintr-un documentar de arhivă, ”La atârnații din cer” realizat de Ioan Grigorescu (2001), am aflat o poveste frumoasă ce ar putea explica felul în care primii călugări au reușit să construiască aici aceste minuni: ”Aici, omul a reușit să facă scară la cer și asta nu acum, ci cu sute de ani în urmă. Ori poate că scara sau funia de care să se atârne și să se cațăre pe stâncile izolate cu piatra netedă ca-n palmă le-a fost coborâtă, după cum spune povestea, de un înger înduioșat de strădania celor ce voiau să fie măcar cu câteva sute de metri mai aproape de Dumnezeu.”

Un alt reportaj de călătorie, realizat pentru emisiunea Cap Compas, ne prezintă ansamblul monastic de la Meteora şi aria limitrofă oraşului Trikala. Îl puteți urmări pe pagina oficială de youtube a Televiziunii Române.

”Cap compas” se difuzează duminica, de la ora 12:30, pe TVR2.

Info: visitmeteora.travel

Foto: Shutterstock

10:30 Documentar360°GEO

* Filipine-protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection , Franţa-Germania, 2014)

*Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Redactor: Ştefan Asavei

11:30 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)
 
Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

În această ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, Adriana Irimescu vă provoacă să descoperiți taina comorii de la Pisc împreună cu un grup de ...

Carpatina românească, o rasă inteligentă și robustă

În Dâmbovița, pe valea Cricovului Dulce, un tehnician veterinar și-a amenajat o fermă de caprine. După 2011, a cumpărat Carpatine, pe care le ...

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Echipa emisiunii vă conduce de această dată în Arad și Alba, pentru a vizita asociații ale crescătorilor de ovine și caprine și a vedea tipurile ...

 

#tvr2